ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ!!!!!

ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ!!!!!

 Αν και έχουν γραφτεί πολλά στο διαδίκτυο για τους καλικάτζαρους θα ήθελα και γω να προσθέσω την δικιά μου γνώμη στο ζήτημα αυτό.

Οι καλικάντζαροι δεν είναι μονάχα μια ελληνική δοξασία που πολλοί πιστεύουν υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και  έχει καταβολές από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση, οι καλικάντζαροι βγαίνουν στην επιφάνεια της Γης για να πειράξουν τους ανθρώπους κατά το Δωδεκαήμερο ή Δωδεκάμερο όπως το λένε [ 25 Δεκεμβρίου ( Χριστούγεννα) – 6 Ιανουαρίου ( Ημέρα των Φώτων) ]. Αυτό συμβαίνει γιατί λέγεται ότι ο Χριστός είναι αβάφτιστος ακόμα, επομένως και τα νερά θεωρούνται αβάφτιστα.

Η ιστορία τους , είναι πολύ παλιά όπως έχει αναφερθεί, από τα αρχαία χρόνια. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πώς όταν οι νεκροί έβρισκαν την πόρτα του Άδη ανοιχτή, έβγαιναν στον επάνω κόσμο και τριγύριζαν παντού, χωρίς έλεγχο και περιορισμούς, εδώ όμως αυτό πρόκειται για μια παραβολή, αυτά που βγαίνανε από τον Άδη δεν ήταν τίποτα άλλο από την Μέση Γη. Αργότερα, οι Βυζαντινοί γιόρταζαν το Δωδεκαήμερο με μουσικές, τραγούδια και μασκαρέματα! Οι άνθρωποι έχοντας κρυμμένα τα πρόσωπα τους, έκαναν με πολύ θάρρος και χωρίς ντροπή ότι ήθελαν με την μόνη διαφορά δεν γινόταν εξεπίτηδες των καλικατζάρων μα από διάφορες Διονυσιακές γιορτές . Έτσι λοιπόν, πείραζαν τους ανθρώπους στους δρόμους, έμπαιναν κατά βούληση σε ξένα σπίτια και αναστάτωναν τις οικογένειες. Όλα αυτά διαρκούσαν 12 μέρες μέχρι και την ημέρα των Φώτων, οπότε με το Μεγάλο Αγιασμό, οι κατεργάρηδες σταματούσαν και όλοι ηρεμούσαν. Άραγε στην αρχαιότητα για πόσο καιρό διαρκούσε….!;! Άμα κάποιος ψάξει το θέμα των καλικατζάρων και σε άλλες χριστιανικές χώρες θα βρει ότι υπάρχει το ίδιο φαινόμενο με το δικό μας μόνο που δεν έχουν την ίδια ονομασία.

kalikatzaroi (1)

Εκτός από αυτές τις απόψεις, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν άλλες θεωρίες. Οι Αρκάδες μα και όλη η Πελοπόννησος λένε πώς προέρχονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία περί των Σατύρων και του Θεού Πάνα. Ας μην ξεχνάμε κατά έναν τρόπο και αυτός ήταν κάτοικος της Μέσης Γης….!!!!

Ο Mayer ( Μάγερ ) και ο Lawson ( Λάβσον ) αναφέρονται  στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, αλλά αυτή τη φορά στον μύθο περί των Κενταύρων. Όντα τα οποία και αυτά έρχονται από την Μέση γη έτσι πιστεύουν ότι και τα καλικατζάρια έρχονται και αυτά από εκεί και ότι είναι υπαρκτά και όχι της φαντασίας!!!! Μια άλλη άποψη, που εξέφρασε ο Boll ( Μπόλ ) και συμφώνησε μαζί του ο Κουκουλές, είναι ότι προέρχονται εκ των Αιγυπτιακών κανθάρων. Μα αν κάποιος ψάξει θα δει ότι οι Κάνθαροι προέρχονται και αυτοί από την Μέση Γη…
Τέλος, ο Δεινάκης υποστηρίζει πώς ο μύθος τους προέρχεται από πραγματικά δαιμόνια, τα οποία ήταν της εστίας του πυρός, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι από τους ερευνητές, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι και σήμερα υποστηρίζουν ότι οι καλικάντζαροι δεν είναι αληθινά όντα, αλλά προέρχονται από την φαντασία των ανθρώπων. Αυτοί βέβαια το κάνουν με τα δικά τους μέτρα και χωρίς σοβαρές έρευνες….

Ο Ν. Πολίτης , στην περισπούδαστη πραγματεία του << Οι Καλικάντζαροι >>, έχει τη γνώμη ότι η συνήθεια να μασκαρεύονται από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα << παρέχε το ενδιαφέρον εις την φαντασίαν του λαού να πλάσει τους Καλικάντζαρους. Ο τρόπος ον ενέπνεον εις τα παιδιά μεν πάντοτε, πολλάκις δε εις τους ενήλικας, προσέδιδε δαιμονιώδη φύσιν εις τους οχληρούς και ταραχώδεις εκείνους πανηγυριστάς των Καλανδών, μέχρις ότου παντελώς συνέχισε και αφομοίωσεν αυτούς προς τα παντοία δείγματα των δεισιδαιμόνων παραστάσεων >>.

kalikatzaroi_1

Ο Μιχαήλ Ψελλός, μεγάλος μάγιστρος των Βυζαντινών χρόνων, σε μικρή μελέτη του για τους καλικάντζαρους έγραψε ότι << ο φόβος και η προκατάληψη των αμόρφωτων ανθρώπων είναι εκείνο που γεννά τις φαντασίες των δαιμονικών >> δηλαδή με λίγα λόγια έλεγε ότι όσοι δεν είχαν μάθει γράμματα ήταν ονειροπαρμένοι και ψεύτες, βέβαια δεν εξηγεί γιατί σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αναφορές από τέτοιου είδους πλάσματα με διαφορετικές ονομασίες…… Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί να σταθούμε σε αυτές τις αναφορές μόνο αλλά και να μην ψάξουμε και σε άλλες ποιο αρχαίες. Ο Ν. Πολίτης ίσως να μην κατάφερε να δει ποτέ του καλικάτζαρους όσο για τον Ψέλλο δεν ήταν και κανένα άγιο παιδάκι …….ψάξτε και θα δείτε ότι όχι μόνο τα πίστευε αλλά και ……!!!!

Υπάρχουν πολλές απόψεις περί της ονομασίας της λέξης καλικάντζαρος. Κύριες εκ των οποίων είναι:

• Ως ειδικό παράγωγο από την Τουρκική γλώσσα, σύμφωνα με τη γνώμη του Schmidt ( Σχάμντ ) και του Wachsmuth ( Γάσμουθ ) δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι που δεν είναι Έλληνες ασκούν κριτική για το από πού προήρθε η κάθε ονομασία. Έχουν το δικαίωμα δεν λέω όχι αλλά πρώτα θα έπρεπε να ζήσουν ως Έλληνες για να καταλάβουν κάποια πράγματα…..

• Εκ του << καλός + κάνθαρος >> ( Καλικάνθαρος ) είχε δηλώσει ο Κοραής ( Άπαντα Δ΄) που συμφωνούν μαζί του αργότερα ο Boll, ο Κουκουλές ( Έλληνας Βυζαντινολόγος ) και ο Μπούντουρας.

• Εκ του << λύκος + κάνθαρος >> είχε δηλώσει επίσης και ο Ν. Πολίτης (Πανδώρα), μα γιατί να το κάνει αυτό ενώ είχε δηλώσει ότι οι καλικάτζαροι δεν είναι τίποτα άλλο παρά φαντασία των ανθρώπων ….χμμμ!!!

kalikatzaroi1_min

• Εκ του << λύκος + άντζαρος >> = ανήρ, παρήγαγε ο Λουκάς (Φιλολογικές επισκέψεις) δηλαδή με λίγα λόγια έλεγε ότι είναι Λυκάωνες οι Καλικάτζαροι……. Πραγματικά θα ήθελα να μου έλεγαν αν και είναι αδύνατο τώρα πως μπορούν και βάζουν την ονομασία του λύκου μπροστά όλοι αυτοί που ισχυρίζονται αυτήν την ιδέα.

• Επίσης εκ του << καλίκιν + τσαγγίον >> ή << καλός + τσαγγίον >> και της μεγεθυντικής κατάληξης – άρος (= ο φέρων καλά τσαγγία, υποδήματα, αντί καλίκια ) ή ο φέρων καλίκια αντί τσαγγίων όπως παρήγαγε πάλι ο Πολίτης. Το να εκφέρεις μια γνώμη και να την προστατεύσεις αυτό είναι σωστό μα τις πολλές….;

• Ο Ν. Πολίτης μας πληροφορεί ακόμα, πως οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι Καλικάντζαροι είναι βρικόλακες Ατσιγγάνων. Έτσι εξηγείται και η ονομασία τους. Το πρώτο συνθετικό << Κάλι >> είναι ονομασία Ατσιγγάνων χωρίς βέβαια να εξηγεί το από πού ήρθε το όνομα αυτό. Το δεύτερο συνθετικό είναι ονομασία των Ατσιγγάνων της Αιγύπτου, που ήρθαν στην Ελλάδα τον 14ο αιώνα. Ονομάζονταν << Γαντζάροι >>. Οι Καλί-Γαντζάροι έγιναν Καλί-Καντζάροι με αφομοίωση, που άλλαξε το Καλίγι σε Καλίκι. Ένας λαογράφος μαζεύει όλες τις πληροφορίες που πρέπει και καταλήγει πιστεύω εγώ σε μια δικιά του γνώμη έστω και αν είναι λάθος….

• Εκ του λατινικού << καλιγάτος >> “Caligatus” ( Καλιγκάτους ) ετυμολόγησε ο Οικονόμου, πραγματικά σε αυτήν την ερμηνεία δεν βρίσκω προσωπικά κάτι να ταιριάζει με τους καλικάτζαρους.

• Η ετυμολογία του Παντελίδη ( 1955 ) υποστήριξε εκ του << καλίκιν + άντζα >>.

• Ο Δεινάκης υποστηρίζει ότι η ετυμολογία του ονόματος είναι παράγωγο του << καρκάντζι >> (καρκάντζαρος) που σημαίνει το ξηρό, κεκαυμένο, o τσουρουφλισμένος. Ίσως από τις ποιο σωστές ερμηνείες για το θέμα αυτό…

Μα εκτός από αυτήν την ονομασία που είναι η πιο γνωστή, τους δίνονται και άλλες ανά περιοχή της Ελλάδος όπως << Καλκατζόνθια >>, << Καλκάνια >>, << Καλκανούρια >> << Καλιτσάντεροι >>, << Καρκάντζαροι >>, << Σκαλικαντζέρια >>, «Σκαντζαριλίδες», << Σκαλαπούνταροι >>, << Λυκοκάντζαροι >>, << Καλικαντζαβούρες  >>, << Καλικαντζάρονες >>, << Καλοκυράδες >> (Νάξος), << Βερβελούδες >> (Κωνσταντινούπολη), << Κωλοβελόνηδες >>, << Καρκαντζόχολοι >>,, << Βαβουτσικάριοι >> ( Βυζαντινοί), << Καλιοντζήδες >>, << Παρωρίτες >>, << Τσιλικρωτά >>, << Παγανάρηδες >>, << Καρκατσούλια >> , << Κορκόλια >>, << Καρλοτάφια >>, << Καλιτρούπιδες >>, << Καλιγονίδες >>, << Καλικοπόδαροι >>, << Λεπετσούρια >> ( Μάνη ), << Καρκατρούβηδες >> ( Άρτα ), << Κορβίλιδες >> κτλ κτλ.

xpk1

Πολλοί άνθρωποι στα χωριά τρόμαζαν με την ιδέα ότι είναι δαίμονες. Εν μέρη είχαν δίκιο, αφού οι καλικάντζαροι είναι πράγματι μεταξύ δαίμονα και ξωτικού. Ανήκουν στο εσωτερικό της Γης και είναι από τα όχι τόσο άκακα πλάσματα της. Γι’ αυτό το λόγο τους αποκαλούσαν και δαιμόνια. Λέγεται πώς ζουν όλο το χρόνο κάτω στην Μέση Γη όπου και προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να κόψουν το δέντρο που τη βαστάει, το οποίο μας θυμίζει το Δέντρο της Ζωής μιας και κρατάει τη Γη πάνω στην οποία η ζωή ανθίζει. Το συγκεκριμένο δέντρο ονομάζεται Δέντρο της Γης. Βέβαια, αυτή η ιστορία είναι και μια παραλλαγή του μύθου του Άτλαντα, μόνο που εδώ είναι ένα δέντρο που κρατάει τον ουρανό του κόσμου των καλικαντζάρων, η οποία είναι η Γη. Κόβουν και κόβουν μέχρι που η παράδοση τους θέλει να κοντεύουν να το ρίξουν. Τότε είναι που έρχονται τα Χριστούγεννα και εκείνοι αποφασίζουν να ανέβουν πάνω στην επιφάνεια με τις γυναίκες τους και τις μανάδες τους, γιατί φοβούνται πώς θα πέσει η Γη και θα τους πλακώσει. Έτσι λένε:

<< Αφήστε, το να πάμε πάνω στη γη και θα πέσει μοναχό του >>.

Στη Μακεδονία πιστεύουν ότι ανεβαίνουν για να γιορτάσουν πρόσκαιρα την νίκη τους. Τα Θεοφάνεια, όμως, που ξαναγυρίζουν πίσω το βλέπουν άθικτο, ολάκαιρο, ακέραιο και άκοπο. Αυτό συμβολίζει και το δέντρο των Χριστουγέννων… Την ακεραιότητα, τη Θεϊκή δύναμη και προστασία αν και το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει πολύ αρχαίες ρίζες όπου προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες με πολλές τέτοιες ιστορίες.

Η ποιο συνηθισμένη μορφή τους είναι να τους φαντάζονται κοντούς, αλλά άλλοτε και ψηλούς με κοντά, ατημέλητα μαλλιά, μάτια κόκκινα, δασύτριχους με δόντια, χέρια και νύχια πιθήκου, πόδια γαϊδάρου ή το ένα γαϊδάρου και το άλλο ανθρώπινο, κάποιοι τους μπερδεύουν με τους σάτυρους, αυτό είναι λάθος διότι οι σάτυροι μόνο κατσικίσια πόδια έχουν, αλλά και σαν << μικροί σατανάδες >>, άλλοτε γυμνοί και άλλοτε ρακένδυτοι με σκούφο μυτερό από γουρουνότριχες και με παπούτσια άλλοτε σιδερένια και άλλοτε με τσαρούχια ή τσαγγία. Τέλος, λέγεται πως κάθε καλικάντζαρος έχει στη ράχη του από τη φύση του μια κούνια με αγκάθια και σε αυτή βάζει όσα παιδιά καταφέρει να αρπάξει. Μόλις τα βάλει, αρχίζει να τα κουνάει μέχρι τα παιδιά να ματώσουν από τα αγκάθια για να πιουν το αίμα. Και το κουφάρι των παιδιών το κρατάνε ως μαριονέτες για να διασκεδάζουν τα δικά τους παιδιά.

kalikatzaroi3

Οι καλικαντζαραίοι τρέφονται κυρίως  όπως σκουλήκια, βατράχια, φίδια, ποντικοί είναι κυρίως κρεατοφάγοι και αιμοπότες, εκτός από το Δωδεκαήμερο που επιλέγουν να φάνε τα γλυκά εδέσματα και το κρέας, τα οποία κλέβουν από τους ανθρώπους ή μέσα από τα σπίτια. Υπάρχουν πολλά ονόματα καλικατζάρων όπου τους έχουν δώσει ονόματα οι άνθρωποι, αυτό δηλώνει ότι τους έχουν δει. Πως θα μπορούσε κάποιος να δώσει ονομασία σε κάτι που δεν έχει δει! Αν ήταν μια μονάδα θα γινόταν μα όταν είναι πολλά και σε διάφορα μέρη τότε μιλάμε για υπαρκτά γεγονότα και ειδικά όταν μιλάνε για το ίδιο θέμα!!!!

Τα ονόματα αυτά είναι ως επί το πλείστον λέξεις σύνθετες και αστείες. Έτσι έχουμε:

• Τον καλικάντζαρο Μαλαγάνα. Αυτός θέλει πολύ προσοχή γιατί ξεγελάει τα παιδιά με γλυκόλογα και έτσι καταφέρνει να τους παίρνει τα γλυκά. Δηλαδή είναι καταφερτζής και ξεγελά τους πάντες χωρίς κανένα πρόβλημα μα και δεν τον παίρνουν είδηση ότι είναι καλικάτζαρος.

• Τον καλικάντζαρο Τρικλοπόδη. Ο Τρικλοπόδης έχει  χταποδίσιο χέρι που το χώνει παντού και σκουντουφλάνε πάνω του οι άνθρωποι . Του αρέσει πολύ να μπερδεύει τις κλωστές από το πλεχτά μα και να κάνει ότι άλλες ανοησίες μπορεί κάποιος να σκεφτεί.

• Τον καλικάντζαρο Πλανήταρο, ο οποίος ονομάστηκε έτσι, γιατί πλανεύει τους ανθρώπους, αφού μπορεί και μεταμορφώνεται σε ζώο ή σε κουβάρι!!!!

• Τον καλικάντζαρο Μαλαπέρδα. Του Μαλαπέρδα του αρέσει να κατουράει στα φαγητά την ώρα που μαγειρεύονται . Γι’ αυτό όσες νοικοκυρές τον ξέρουν φροντίζουν να κλείνουν καλά το καπάκι της κατσαρόλας τους. Εκτός αυτού επειδή είναι και σεξουαλικά επιδεικτικός δηλαδή επιδειξίας όπου δείχνει το όργανο του στους πάντες και γελά σαν χάχας!!!!

• Τον καλικάντζαρο Μαγάρα. Αυτός έχει μια κοιλιά σαν τούμπανο και αφήνει βρομερά αέρια πάνω στα φαγητά των ανθρώπων. Αυτό το κάνει επίτηδες για να μαγαρίζει τα φαγητά και τα γλυκά ώστε οι άνθρωποι να τα πετούν και να τα τρώνε οι καλικάτζαροι…!!!!

• Τον καλικάντζαρο Βατρακούκο. Ο Βατρακούκος είναι θεόρατος και το όνομα του το πήρε από την όψη του η οποία είναι όμοια με βατράχου. Δηλαδή δηλώνει ένα είδος ερπετόμορφου καλικατζάρου….!!!

• Τον καλικάντζαρο Παρωρίτη. Ο Παρωρίτης έχει μύτη σαν προβοσκίδα και πολύ μαλακή . Εμφανίζεται λίγη ώρα πριν λαλήσει ο πετεινός , αξημέρωτα , κι έχει μανία να παίρνει τις φωνές των ανθρώπων. Θυμίζει από τις περιγραφές τους Δέρος!!!!

• Τον καλικάντζαρο Γούρλο. Ο οποίος πήρε το όνομα του από τα μάτια του που είναι τεράστια σαν αυγά και πεταμένα έξω. Φυσικά δεν του ξεφεύγει τίποτα!

• Τον καλικάντζαρο Κατσικοπόδαρο, αλλιώς ή Κατσιποδιάρης ή Μέγας Καλικάντζαρος. Η μεγαλειότητά του είναι φαλακρός και κασιδιάρης κι έχει ένα κατσικίσιο ποδάρι . Είναι κακορίζικος , ελεεινός, γρουσούζης και όπου βάλει το κατσικίσιο του ποδάρι φέρνει καταστροφή. Επίσης είναι κουτσός και φέρνει πολύ σε ανθρώπινη μορφή και εκεί είναι που ξεγελιούνται οι άνθρωποι….

Υπάρχουν και άλλες πολλές ονομασίες όπως:

Μαντρούχαλος, κωλοπέρδι, νιάνιας, ντρουμπέκας, κωλοσφουγκί, γουρλομάτης, τριχομπαλάς, λαβίδης, ροχάλας, αντίδας, λάφρακας, μούλουμας, χεστρόλακας, γιολέρι, καραλαλάμης, μουστακοπίθηκος, φλογερόκωλος, χαζόχαχας, παστούρι, γεγέλι, φλαμούρδι, λιατόρος, μιξοχάφτης, κωλοχτυπομπούρδας, διαβολομπάστουνο, κατσικογάμης, κοτρίφτης, διαβολοπήδημα, καπνόφερτος, τρυποχτύστης, βρομοκώλης, κτλ κτλ.

Αν κάποιος αναλύσει σοβαρά την υπόθεση των καλικατζάρων από τους αρχαιοτάτους χρόνους και μέχρι σήμερα θα διαπιστώσει ότι έχει να κάνει με πλάσματα της Μέσης Γης. Αυτό που κάνει την διαφορά με τους δικούς μας καλικατζάρους από εκείνους που υπάρχουν σε άλλα κράτη είναι ότι οι δικοί μας είναι ας το πούμε ποιο καλοί…. Στα άλλα κράτη είναι βίαιοι βάναυσοι και κάνουν φρυχτά εγκλήματα!!!!

Από την άλλη υπάρχουν βίντεο τα οποία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο όπου δείχνουν κάποια πλάσματα τα οποία και μπορεί να είναι καλικάτζαροι. Το να δει κάποιος καλικάτζαρο σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τα καταφέρει διότι πρώτον ζούμε σε μια μοντέρνα ζωή και δεύτερον δεν έχει την υπομονή.

oi-statheres-axies-ton-christougennon-einai-oi-kalikatzaroi-kai-o-mitsotakis

Από την άλλη όμως αν θέλει κάποιος να πιστεί αν υπάρχουν δεν έχει παρά να δοκιμάσει από μόνος του τον τρόπο. Αν βέβαια το αντέξει….. δεν έχετε παρά να διαβάσετε του Ψέλλου τον τρόπο ( του Βυζαντινού μάγιστρου που έλεγε ότι δεν υπάρχουν….!;! ) και σας διαβεβαιώνω ότι να είστε σίγουροι ότι θα δείτε. Αν δεν τους δείτε με την πρώτη φορά μην αναπαυτείτε διότι μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή ανά πάσα ώρα και μέρα να εμφανιστούν μπροστά σας….. δεν με πιστεύετε ; καλύτερα να μην το δοκιμάσετε γιατί δεν χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να εμφανιστούν. Ξέρω ότι ακούγετε ως παραμύθι αυτό που το λέω και καλύτερα να με περάσετε για ψεύτη παρά να κάνετε κάτι τέτοιο…. Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά και να θυμάστε.

Αν δεν πιστεύετε σε κάτι δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!


Αφήστε μια απάντηση