ΜΕΣΗ ΓΗ!!!! Part 33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΓΗΣ!!!

ΜΕΣΗ ΓΗ

ΜΕΣΗ ΓΗ!!!! Part 33  

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΓΗΣ!!!

Το 1741 o Νορβηγός Δανός συγγραφέας Ludvig Holberg ( Λούτβινγκ Χόλμπεργκ ) δημοσίευσε το σατυρικό μυθιστόρημα Klimii Iter Subterraneum, όπου εξιστορεί  λεπτομερώς τις περιπέτειες του ήρωα του Niels Klim ( Νίελς Κλίμ ) σε μία ουτοπική κοινωνία κάτω από την επιφάνεια της γης. Επειδή υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται για  αληθινές περιπέτειες ή κάποια αληθινά αποσπάσματα θα τα διερευνήσουμε για να δούμε αν πρόκειται για τους υπόγειους κόσμους της Μέσης Γης: Μια κρίσιμη Ανθολογία, που θα διερευνήσουμε στο βιβλίο του Holberg, για το ευρύτερο θέμα της Μέσης Γης.

Αυτή η εικόνα δείχνει έναν πολίτη της Μαρτίνια φορώντας μια περούκα, από την έκδοση του 1845 στα Αγγλικά « Το Ταξίδι του Niels Klim του κάτω από την ΓΗ ».

H ιδέα ότι η Γη είναι « κούφια και κατοικήσιμη στο εσωτερικό », είναι  από τις κλασικές αναφορές στον υπόκοσμο του εσωτερισμού και συγγραφέων της Νέας Εποχής σήμερα. Οι θεωρίες του Symmes  ( Σίμμς ) οδήγησε σε μια σειρά φανταστικών οραμάτων του ” υπόγειου κόσμου “, πιο άμεσα μα πριν από αυτόν υπήρξαν ιστορίες που δείχνουν να αποδεικνύουν αληθινά στοιχεία για την θεωρία για πολλούς της Μέσης Γης.  To 1820 o Αδάμ Σίμπορν έγραψε το μυθιστόρημα Symzonia ( Σιμζόνια )  ένα έργο που έχει αποδοθεί συχνά στον εαυτό του Symmes ( Σίμμς ) όπως το μυθιστόρημα με τα  διαγράμματα και τα σχέδια του που αναφέρεται για κάποιο χρονικό διάστημα ως απόδειξη ότι η γη είναι κούφια. Με αυτήν την πεποίθηση ο Symmes ξέροντας για τα ανοίγματα στους πόλους, οδήγησε στην ίδρυση,  ίσως στην πιο διάσημη Αμερικανική ναυτική επιστημονική αποστολή,  η οποία ανατέθηκε να διερευνήσει στον Νότιο Ειρηνικό και οδήγησε στη δημιουργία ενός εθνικού μουσείου φυσικής ιστορίας  το Ινστιτούτο Smithsonian ( Σμιθσόνιαν ). (Η ιστορία της εκστρατείας και την προέλευσή στις ιδέες του Symmes διαδραματίζονται στον William Stanton ( Γουίλιαμ Στάντον )το 1975 « Οι Ηνωμένες Πολιτείες Εξερευνώντας Τους Πόλους, Η Εκστρατεία 1838-1842 ένα πλέων πολύ σπάνιο βιβλίο).

 Κάτοψη της γης , εμφάνιση της λειτουργίας στους πόλους,  ένα διάγραμμα από την Symzonia,  από τον πλοίαρχο Αδάμ Σίμπορν (πιθανότατα ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται από τον πλοίαρχο John Cleves Symmes)

 Ο Symmes, όμως, δεν ήταν ο πρώτος που ισχυρίζονταν ότι η Γη ήταν κούφια!! Ούτε το μυθιστόρημα της Symzonia ήταν το πρώτο  μυθιστόρημα για την Μέση Γη. Υπάρχουν βέβαια  πολλές αφηγήσεις  που χρονολογούνται από την Ελληνική και Ρωμαϊκή Εποχή με κείμενα  καταβάσεις στον υπόκοσμο, αλλά και υποθέσεις σχετικά με συντριπτικά κανάλια ή χάσματα στο εσωτερικό της Γης, φαίνεται να είναι πολύ πιο πρόσφατη ιδέα που προέβαλαν ορισμένοι Ευρωπαίοι στοχαστές του 17ου και 18ου αιώνα ως εξήγηση των ηφαιστείων, τις δίνες…..

Αυτή η περίοδος είναι γεμάτη με μια ποικιλία που απορρίπτονται με  κοσμολογικές υποθέσεις, πολλές εμπνευσμένες από την προσπάθεια να συμβιβαστούν με υποθέσεις της Δημιουργίας με την εποπτεία της επιστημονικής παρατήρησης:

Υποθέσεις σχετικά με την κίνηση του ήλιου, τη γη και τα αστέρια, για την οικουμενικότητα της μεγάλης πλημμύρας, για τη δημιουργία και την προέλευση της ζωής, και για το σχηματισμό της γης. Μεταξύ των υποστηρικτών της σήμερα για όλες  αυτές τις  θεωρίες σχετικά με τη σύνθεση του πλανήτη μας ήταν ο  Edmond Halley ( Έντομντ Χάλεϊ ) ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός για τον κομήτη, που φέρει το όνομά του, ο οποίος πρότεινε σε ένα έγγραφο που εξηγεί την κίνηση των μαγνητικών πόλων που δημοσιεύθηκε στο Φιλοσοφικό Tρανσάκσιονς της Royal Society ( Ρόαγιαλ Σοσάιτη το 1692) ότι η γη είναι κούφια:

« …ότι η φαινομενικά η Γη είναι στέρεα άλλα στην πραγματικότητα έχει ένα κέλυφος περίπου 500 μίλια πάχος που περιέχει τρις μικρότερες ομόκεντρες σφαίρες … ο κάθε τομέας χωριστά από τα άλλα με περίπου 500 μίλια της ατμόσφαιρας ».

 Διάγραμμα από χαρτί του Edmond Halley ‘s εξηγώντας την κίνηση των μαγνητικών πόλων, που δημοσιεύθηκε στο Φιλοσοφικό Transactions της Royal Society το 1692!!!

Είναι σχετικά εύκολο το να ακολουθήσει τις θεωρίες του εσωτερικού ή κοιλότητες της διέλευσης μεταξύ των πόλων με συγγραφείς όπως ο Tόμας Μπαρνέτ και ο Αθανάσιος Κίρχερ στα τέλη του 17ου αιώνα  έγραψαν ένα κείμενο όπως το ανώνυμο και δυσεύρετο πλέον το οποίο γράφτηκε το 1721 « Οι Διαδρομές Μέσο Των Πόλων Προς Το Κέντρο Της Γης », ( Το οποίο περιγράφει ένα κανάλι που τρέχει μέσω της Γης από πόλο σε πόλο), είναι πολύ πιο δύσκολο να κατανοήσουμε πώς η ιδέα της κούφιας Γης προέκυψε ως μέρος της εξήγησης του Halley από τις κινήσεις των μαγνητικών πόλων.

Ακόμα πιο ανεξήγητο είναι η απεικόνιση της Μέσης γης περίπου πενήντα χρόνια νωρίτερα  που εξηγούσε για έναν πλήρη εσωτερικό ήλιο  το 1741 και για μια υπόγεια ουτοπία από τον Ludvig Holberg ( Λούντβινγκ Χόλμπεργκ. Το Ταξίδι του Niels Klim ( Νίελς Κλίμ ) στον υπόγειο κόσμο, αυτό το μυθιστόρημα είναι φανταστικό για τους πιο πολλούς, για παράδειγμα, όπως το γνωστό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν οπού από μια κάθοδο εισέρχονται  στα έγκατα της γης μέσα από ένα ανενεργό ηφαίστειο το οποίο γράφτηκε το, 1865). Αφήγηση του Βερν γίνεται από την ανακάλυψη ενός τεράστιου σπηλαίου του υποκόσμου που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια προηγούμενης γεωλογικής περιόδου, φαίνεται πολύ πιο πιθανό σε αυτά που αναφέρει Holberg, για την ύπαρξη από δύο  ολόκληρους εσωτερικούς κόσμους  ένας, ένας πλανήτης κατοικείται από νοήμονα δέντρα, στο κάτω μέρος του φλοιού της γης, τόσο απέραντη και μεγάλη όσο η εξωτερική κρούστα στην οποία ζούμε, και συμπληρώνει με μια φανταστική ποικιλία (;) των ευφυών μορφών ζωής…..

Εκδόθηκε για πρώτη φορά στα λατινικά το 1741,« Το Ταξίδι του Niels Klim στον υπόγειο κόσμο », με μια νέα θεωρία της Γης,  όπως ο « Νικολάι Κλίμι Iter subterraneum, NOVAM Telluris theoriem AC Historiam Quintae Monarchiae adhuc Nobis incognita exhibens  » ( Νικολάι Κλιμι η υπόγεια, νέα θεωρία στην ιστορία της Γης και η μοναρχία εξακολουθεί να είναι άγνωστη σε μας!! ) γρήγορα μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Η πρώτη αγγλική έκδοση χρονολογείται από το 1742.

Όπως και με τον Βερν, η περιπέτεια ξεκινά με την κάθοδο σε μια σπηλιά, αν και εδώ ο ήρωας πέφτει μέσα από μια τρύπα στον υπόγειο κόσμο, ανακαλύπτοντας:

« Ότι οι εικασίες των ανδρών είναι δικαίωμα που κατέχει η Γη να είναι κούφια, και ότι στο πλαίσιο της κρούστας κέλυφος ή προς τα έξω υπάρχει άλλος λιγότερος κόσμος, και ένα άλλο στερέωμα στολισμένο με λιγότερο ήλιο, αστέρια, πλανήτες και…. »

Εικόνα που δείχνει τον Niels Klim με τους  δένδρο  ανθρώπους της Potu, από το 1845 Αγγλική έκδοση « του ταξιδιού Niels Klim του κάτω από Την Γη »

 Στην Μέση Γη ο Klim ανακαλύπτει μια ευτυχισμένη και ευημερούσα ουτοπική γη, όπως των ευφυών, κινητών δένδρων. Κατά τα επόμενα ταξίδια του σε όλο τον πλανήτη ο Klim συναντά πολλές αλλόκοτες ποικιλίες δένδρων τα οποία είναι ζωντανά ευφυή, και κάθε είδος ζωής σχηματίζει μια ξεχωριστή κοινωνική ομάδα. Είναι αυτά τα τμήματα του μυθιστορήματος που έχουν φέρει τον Klim σε μια καλή θέση στην ιστορία της ουτοπίας. Αλλά στα τελευταία τμήματα του έργου Holberg γυρίζει από την ουτοπία και την κοινωνική σάτιρα με φαντασία:

 Ο Klim αποβάλλεται από την ουτοπική γη ονόματι Potu ( Πότου ) στο κάτω μέρος του φλοιού της γης, το οποίο κατοικείται από πολλά άλλα φανταστικά πλάσματα, μερικά από τα οποία  φυτικών και ζωικών ειδών οπού είναι ευφυής και προικισμένα με την ομιλία, και τότε ανακαλύπτει μια φυλή της από « Άγριους Ανθρώπους », οι οποίοι, από όλα τα πλάσματα του υπόγειου κόσμου, ήταν οι μόνοι βάρβαροι και απολίτιστοι!!! Ο Klim παίρνει την ευθύνη να τους εκπολιτίσει, και χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για την παραγωγή πυρίτιδας για να κατακτήσει όλες τις χώρες του στερεώματος, να γίνει τύραννος – ο « Αλέξανδρος του υπόγειου κόσμου ». Όταν, αναγκάζεται σε πτήση και πέφτει στην ίδια τρύπα από την οποία είχε προηγουμένως πέσει, επιστρέφοντας έτσι πίσω στη Νορβηγία.

Το ταξίδι του Niels Klim ήταν ευρέως γνωστό κατά τον 19ο αιώνα:

Ο  Edgar Allen Poe ( Έντγκαρ Άλλαν Πόε ) στο « Η Πτώση του Οίκου των Άσερ » περιλαμβάνει τις « Υπόγειες Διαδρομες του Νικολάου Κλίμ » στις αναγνώσεις του, ενώ ο ποιητής Thomas de Quincy ( Θωμάς Ντε Κουίνσι ) άρχισε την μετάφραση του Klim κάποτε στα μέσα του 1820.

Ο Giacomo Casanova ( Τζιακόμο Καζανόβα, γνωστός για τα Απομνημονεύματα του ) έγραψε για μια μεγάλη υπόγεια ουτοπία L’Icosameron το 1788  ένα μυθιστόρημα το οποίο δεν υπάρχει πουθενά εκτός ίσως από ένα δυο συλλέκτες στο οποίο αναγνωρίζει τη σημασία του μυθιστορήματος του Holberg!!

Ενώ η Μαρία Σέλλυ αναφέρει στο ημερολόγιό της ότι διάβασε τον Klim όπως έγραφε ο Φρανκενστάιν( !!!;!!!) Πλασματικές ρυθμίσεις στο εσωτερικό της γης μπορούν να βρεθούν σε όλο τον 19ο και 20ο αιώνα – από τον « Edgar Allen Poe  που βρέθηκε σε ένα μπουκάλι το 1833  και το ημιτελείς του « αφήγημα του Α. Gordon Pym ( Α. Γκόρντον Πιμ ) το 1837, όπως μέσω του Edward Bulwer Lytton ( Έντγουαρντ Μπόουλερ Λίττον ) το Φανταστικό(;) μυθιστόρημα « Η Επερχόμενη Φυλή » το 1871!

Τα Pellucidar μυθιστορήματα του Edgar Rice Burroughs  ( Έντγκαρ Ράις Μπάροους ), αρχίζοντας με « Τον Πυρήνα Της Γης » το  1922. Πιο πρόσφατα, υπάρχουν ακόμα συγγραφείς, όπως ο Raymond Bernard ( Ρέυμοντ Μπερνάρντ και Γουίλιαμ ) που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Γη είναι κούφια!!!!

 Εικόνα δείχνει τους δέντρο ανθρώπους της Potu προφέροντας της αποφάσεως επί του νεκρού βασιλιά τους, όπως είναι τα έθιμά τους, από το 1845 αγγλική έκδοση « του ταξιδιού Niels Klim του κάτω από την Γη »

 Γεννήθηκε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας κατά το χρόνο της Δανό  Νορβηγικής μοναρχίας, Ludvig Holberg (1684-1754) είναι ίσως από  τους πιο γνωστούς Ευρωπαίους αλλά και από τις Σκανδιναβικούς συγγραφείς πριν από τον Ίψεν και σίγουρα ο πιο γνωστός. Αναφέρεται συχνά ως ο « πατέρας » της Δανίας και τη Νορβηγική λογοτεχνίας. Ήταν ένας συγγραφέας, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, ιστορικός και θεατρικός συγγραφέας ο οποίος ταξίδεψε εκτενώς σε όλη την Ευρώπη και συχνά διατυπώνεται, ως φέρνοντας τον Διαφωτισμό στις Σκανδιναβικές χώρες. Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας του « το ταξίδι του Niels Klim » ήταν πολύ γνωστό για την « Εισαγωγή στη Φυσική και το Διεθνές Δίκαιο » του θεάτρου και έχει χαρακτηριστεί ως « ο Μολιέρος του Βορρά ». Όπως και του Jonathan Swift ( Τζόναθαν Σουίφτ ), « Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ » το (1726), ο Klim είναι ένας συνδυασμός της κοινωνικής σάτιρας, ουτοπίας και του φανταστικού.

Το Ταξίδι του Niels Klim στον υπόγειο κόσμο , πρέπει να θεωρείται ως η πρώτη παρουσίαση και πράγματι έτσι είναι, της ιδέας της κοίλης γης. Όσο για τον Holberg οι « πηγές » του εξακολουθούν να είναι ένα μυστήριο……!!! Ο Holberg ποτέ δεν εξήγησε ποιοι είναι « οι άνδρες που κατέχουν … η Γη είναι κούφια…», και κανένας από τους επικριτές του, δεν ήταν σε θέση να τους εντοπίσει!!!!

Αν δεν το έχετε διαβάσει, αν σας κινεί το ενδιαφέρον της Μέσης Γης και θέλετε να μάθετε κάποιες σημαντικές αλήθειες αναζητήστε το θα ενθουσιαστείτε. Από όσο ξέρω κυκλοφορεί ξανά εκδομένο στα Αγγλικά, Νορβηγικά, και Γερμανικά.

Στο άρθρο αυτό σας έχω και μια μικρή έκπληξη η οποία είναι τα ταξίδια του Ναυάρχου Μπέρντ που έκανε στην Ανταρκτική….. τα παρακάτω βίντεο είναι πολύ σπάνια και δυστυχώς δεν είχαμε το χρόνο να τα μεταφράσουμε στα Ελληνικά, στο μέλλον θα γίνει μετάφραση αυτών των βίντεο. Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά και να θυμάστε.

Αν δεν πιστεύετε σε κάτι δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z2zBz2Nj0k0[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gm9IAI6LLcU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=92iHz8Ln-mE[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lckx18Hf4Fo[/youtube]

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uiOOWfAUpFk[/youtube]

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t8Ub3ibPUr8[/youtube]

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pQwciXyJ2pI[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wkJIH_VB8-A[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h1QtGVVt1Kw[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HK_De7vBBfI[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1nFX7-io1tU[/youtube]

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dpdNru6GVq4[/youtube]

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cGtvXOvqYZg[/youtube]

 

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!

 


6 σκέψεις στο “ΜΕΣΗ ΓΗ!!!! Part 33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΓΗΣ!!!

 1. Saman επισης θελω να μου πεις στη μεση γη τα οντα ζουν αναποδα απο οτι εμεις? γιατι μονο ετσι εξηγειται ο ηλιος να τους φωτιζει στο κεντρο και να υπαρχει ουρανος! οποτε η βαρυτητα θα ειναι αναμεσα στην επειφανεια και την μεση γη ωστε να συγκρατει να οντα σε μια ισορροπια?

 2. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ!!! ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΓΗΣ ΜΕΓΆΛΩΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΒΊΩΜΑ!!! ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΓΥΡΊΖΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΞΗΔΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ!!!! ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΚΠΛΗΚΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΛΜΉΣΩ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ……!!!!

 3. Τι να πω φίλε Saman Lycan,ότι και να ειπωθεί
  απ την πλευρά των αναγνωστών,και από μένα
  ασφαλώς θα ηχεί σαν αστείο…καθώς φίλε μου
  πώς να περιγράψεις με λόγια το θαυμαστό…το
  όμορφο…δίχως να χαθεί το περιεχοχόμενο και
  η μαγεία.
  Επέτρεψε μου μεταφέρω δημόσια ένα συναίσθημα που με
  διακατέχει όταν διαβάζω τα άρθρα σου περί Μέσης-Γης.
  Νιώθω λοιπόν, ότι η καταγωγή του αρθρογράφου είναι
  από το θέμα που πραγματεύται.

Αφήστε μια απάντηση