ΣΤΡΑΤΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ 7 ΙΦΙΚΡΑΤΗΣ ΜΕΡΟΣ 3

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

           ΣΤΡΑΤΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ 7 ΙΦΙΚΡΑΤΗΣ ΜΕΡΟΣ 3

Πλησίαζε ο καιρός που ο Ιφικράτης με το στράτευμα του θα έπρεπε να οδοιπορήσουν σε έναν άνυδρο δρόμο, παρήγγειλε στους στρατιώτες του μόλις φάνε να γεμίσουν τα αγγεία τους με νερό, όταν νύχτωσε ξεκίνησαν για την πορεία, μόλις ξημέρωσε ο Ιφικράτης έδωσε εντολή να στρατοπεδεύσουν και διέταξε στους άνδρες του να φάνε και να πιούν νερό, και να αναπαυθούν όλη την ημέρα και προτού ξεκινήσουν για την πορεία την νύχτα να ξαναφάνε λίγο. Με αυτό τον τρόπο αντί για δυο ημέρες χρειάστηκαν νερό για δυο νύχτες της πορείας τους, και έτσι τους έμεινε νερό για μια ακόμη μέρα.

Ο Ιφικράτης κατάφερε και άρπαξε πολλή λεία από την Επίδαυρο, τότε ο φρούραρχος της πόλης ήταν ο Λάκων ο οποίος του καταδίωξε, ενώ αυτός πλησίαζε στα πλοία του. Οι διώχτες του Ιφικράτη ήταν σε ένα λόφο τότε αυτός παράταξε μπροστά από την λεία του αρκετούς οπλίτες κατόπιν τοποθέτησε σε διαφορετικές θέσεις μικρές ομάδες που ήταν ελαφρός εξοπλισμένοι και επιτέθηκαν στον Λάκωνα. Ενώ αυτός προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από κάθε πλευρά από τους επιτιθέμενους, τότε μεγάλος όγκος του στρατού του Ιφικράτη κατέλαβε τα υψώματα με αποτέλεσμα να επιτεθούν στους διώκτες του από πίσω και να τους σκοτώσουν όλους.

Ο Ιφικράτης πορευόταν προς την Φλιούντα μέσα από στενά περάσματα, ξαφνικά οι εχθροί του επιτίθονταν προς την οπισθοφυλακή του, ο Ιφικράτης αφού διέταξε τους στρατιώτες του να βγουν γρήγορα από τα στενά πέρασε και ο ίδιος μέσα από τις γραμμές και έφτασε στην οπισθοφυλακή έχοντας μαζί του τους καλύτερους στρατιώτες του, αμέσως έπεσε με μεγάλη σφοδρότητα στους εχθρούς του όπου και σκότωσε πάρα πολλούς από αυτούς. Μετά από αυτό ο στρατός του συνέχισε την πορεία του χωρίς να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα.

Όταν ο Ιφικράτης εισέβαλε στην Θράκη στρατοπέδευσε σε μια περικλεισμένη πεδιάδα από βουνά, όπου είχε μόνο μια στενή διέξοδο από μια γέφυρα, ο Ιφικράτης πληροφορήθηκε ότι την νύχτα θα ερχόντουσαν οι Θράκες για να επιτεθούν. Ο Ιφικράτης έδωσε εντολή να ανάψουν πολλές φωτιές μέσα στο στρατόπεδο και γρήγορα κρύφτηκε με τον στρατό του στους πρόποδες που ήταν κοντά στην γέφυρα. Οι Θράκες πέρασαν την γέφυρα και κατευθύνθηκαν προς τις φωτιές πιστεύοντας ότι κάπου εκεί θα ήταν οι εχθροί τους, τότε ο Ιφικράτης ανέπτυξε τον στρατό του και πέρασε την γέφυρα με ασφάλεια.

Κάποτε ο Ιφικράτης αποφάσισε να παρακρατεί κάθε μήνα το ένα τέταρτο του μισθού τον περισσοτέρων στρατιωτών, στους πεζικάριους, στους ναύτες, και αυτό για να τους κρατάει ενέχυρο για κάθε έναν έτσι δύσκολα κάποιος εγκατέλειπε το στράτευμα, με αυτόν τον τρόπο σε πολλούς και εύπορους στρατιώτες λόγο του ότι το ένα τέταρτο του μισθού τους ήταν αποταμιευμένο.

Όταν ήταν να πολεμήσει τους σύμμαχους των Λακεδαιμόνιων αποφάσισε κατά τη διάρκεια της νύχτας να εμφανίσει τα τμήματα της δυνάμεως του δίνοντας στους στρατιώτες του να φορέσουν την στολή των δούλων και στους δούλους να φορέσουν την στολή των στρατιωτών. Αυτοί που είχαν ντυθεί στρατιωτικά βάδιζαν μακριά και μιμούνταν τη άτακτη συμπεριφορά. Ενώ αντίθετα αυτοί που είχαν ντυθεί με τα ρούχα των δούλων, βάδιζαν κοντά στα όπλα και ενεργούσαν ως υπηρέτες. Βλέποντας αυτά οι αντίπαλοι στρατιώτες άρχισαν να βαβίζουν νωχελικά και χάλαγαν τις γραμμές τους. Ακριβώς τότε δόθηκε το σύνθημα και με μιας οι στρατιώτες του Ιφικράτη πήραν τα όπλα τους και επιτέθηκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι μονάδες των Αθηναίων σκότωσαν αρκετούς και έπιασαν πολλούς αιχμαλώτους.

Μια φορά οι αντίπαλοι τους είχαν στρατοπεδεύσει απέναντι τους και συνήθιζαν να προγευματίζουν την ίδια ώρα που προγευμάτιζε και ο στρατός του Ιφικράτη, μια φορά όμως ο Ιφικράτης διέταξε να προγευματίσει ο στρατός πριν την αυγή. Μόλις έφαγαν επιτέθηκε στους αντιπάλους και παρέτεινε την επίθεση μέχρι το δειλινό . Όταν σταμάτησε η μάχη οι αντίπαλοι των Αθηναίων πήγαν να φάνε όμως ο Ιφικράτης που ήδη είχε φάει με τον στρατό του επιτέθηκαν ξανά στους αντιπάλους τους την ώρα που έτρωγαν αμέριμνοι, έτσι κατάφεραν και έσπειραν τον όλεθρο.

Το στράτευμα του Ιφικράτη βάδιζε προς τη Φλιούντα, η φάλαγγα του εκτεινόταν σε μεγάλο μήκος επειδή ο χώρος ήταν αρκετά στενός. Ξαφνικά οι εχθροί του εξαπέλυσαν επίθεση προς την ουρά της φάλαγγας, τραυμάτισαν πολλούς και άρπαξαν πολλά σκευοφόρα. Ο Ιφικράτης βρισκόταν στη μέση της φάλαγγας, γύρισε πίσω και έδωσε εντολή στην φάλαγγα να προχωρήσει πιο γρήγορα, διάλεξε γρήγορα τους αρχηγούς και τους ικανότερους άνδρες και από τις δυο πλευρές της φάλαγγας και συγκρότησε μαζί τους ένα νέο τμήμα. Όταν έφτασαν στο τέλος της φάλαγγας αμέσως τους επιτέθηκαν, παράλληλα οι εχθροί ήταν κουρασμένοι από την καταδίωξη και είχαν χαλάσει τις γραμμές τους καθώς λεηλατούσαν τα σκευοφόρα, το τμήμα του Ιφικράτη σκότωσε πολλούς ενώ κατάφερε και αιχμαλώτισε αρκετούς και πήρε πίσω ένα μεγάλο μέρος των σκευοφόρων.

Την περίοδο που ο Ιφικράτης ήταν στην Κέρκυρα ο Κρίνιππος έπλεε από την Σικελία με 11 πλοία, την ώρα που οι πυρφόροι ανήγγειλαν ότι ο στόλος αγκυροβόλησε σε κάποιο έρημο μέρος του νησιού ο Ιφικράτης έδωσε εντολή να ανάψουν το φίλιο πυρσό, έπλευσε την νύχτα και αφού τους αιφνιδίασε κατάφερε και κυρίεψε τα 10 από τα 11 πλοία.

Όταν ο Ιφικράτης βρισκότανε στην Άκη εκεί έμαθε ότι δυο από τους αξιωματικούς του τον είχαν προδώσει, για αυτό κάλεσε στο κεντρικό σημείο του στρατοπέδου τους καλύτερους στρατιώτες και τους διέταξε ότι όταν έρθουν οι ενεχόμενοι στην προδοσία άνδρες και δικαστούν πρώτα να κατασχέσουν τα όπλα τους αλλά και τον λόχο που διοικούσαν. Αφού ο Ιφικράτης εξέτασε τους υπόπτους και σιγουρεύτηκε πως πράγματι τον είχαν προδώσει έδωσε εντολή να τιμωρηθούνε οι αξιωματικοί με θάνατο και στους στρατιώτες που στην προδοσία τους πήρε τα όπλα και τους έδιωξε από το στρατόπεδο.

Δυο χιλιάδες μισθοφόροι του Ιφικράτη είχαν αυτομολήσει προς τους Λακεδαιμόνιους, Ο Ιφικράτης έδωσε την εντολή να στείλουν απόρρητες επιστολές στους επικεφαλείς των αποστατών, και τους παρακάλεσε τον χρόνο της συμφωνημένης στιγμής, κατά την οποία περίμενε τη βοήθεια από τους Αθηναίους ξέροντας φυσικά ότι η επιστολή θα έπεφτε στα χέρια των φρουρών που βρισκόταν σε διάφορα σημεία στους δρόμους. Όταν έγινε αυτό οι φρουροί πήγαν τις επιστολές στους Λακεδαιμόνιους, αμέσως εκείνοι πήγαν να συλλάβουν τους αυτόμολους όπου αυτοί μόλις μετά βίας κατάφεραν και το έσκασαν. Το αποτέλεσμα ήταν οι μεν αποστάτες για τους Αθηναίους και ύποπτοι αποστασίας για τους Λακεδαιμόνιους.

Ο Ιφικράτης είχε οικονομικά προβλήματα και οι στρατιώτες του άρχισαν να δυσανασχετούν και να διαμαρτύρονται και απαιτούσαν να συγκλιθεί γενική εκκλησία. Ο Ιφικράτης για να κατευνάσει τους στρατιώτες, φώναξε κάποιους έμπιστους που ήξεραν την Περσική γλώσσα τους έντυσε με Περσικές στολές και τους έδωσε εντολή όταν ολοκληρωθεί η προσέλευση στην εκκλησία, να φωνάξουν στα βαρβαρικά: <<έρχονται αυτοί που φέρνουν τα χρήματα και μας έστειλαν να το αναγγείλουμε>>. Όταν έγινε αυτό οι στρατιώτες διέλυσαν την συνέλευση. Με αυτό τον τρόπο ο Ιφικράτης κέρδισε λίγο χρόνο για να μαζέψει τα χρήματα.

Ο Ιφικράτης ήθελε να ελέγξει την Χίο από τους ολιγαρχικούς ( οι ολιγαρχικοί ήταν προασκούμενοι προς την πλευρά της Σπάρτης και οι δημοκρατικοί προς την πλευρά της Αθήνας) για αυτό έδωσε εντολή σε μερικούς τριήραρχους να αποπλεύσουν μες την νύχτα και να παρουσιαστούν το πρωί με αναρτημένες τις Λακωνικές σημαίες. Όταν το είδαν αυτό οι ολιγαρχικοί έσπευσαν με μεγάλη χαρά για το λιμάνι. Έτσι ο Ιφικράτης που ανέμενε αυτή την στιγμή αμέσως περικύκλωσε αυτοίς που προσήλθαν στο λιμάνι και αφού τους συνέλαβε τους έστειλε στην Αθήνα για να τιμωρηθούν.

Το στράτευμα του Ιφικράτη είχε καταφέρει να αρπάξει πολλή λεία από την Οδρυσιάδα. Οι Όδρυσες τους κατεδίωκαν με πολλή μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Ο Ιφικράτης ήξερε ότι τα άλογα των Οδρυσών ήταν ασυνήθιστα στη φωτιά για αυτό ο Ιφικράτης έδωσε στους λίγους ιππείς του που είχε αναμμένες δάδες και τους διέταξε να τρέχουν προς τους εχθρούς τους , τα άλογα των Οδρυσών μη ανέχοντας την θέα της φωτιάς γύρισαν προς τα πίσω και έτσι έφυγαν ατάκτως. Ο στρατός των Αθηναίων βρισκόταν στην Θράκη και κατάφεραν να συλλάβουν πολλούς Όδρυσες δεν άργησε όμως οι υπολείπει Όδρυσες να τους επιτεθούν με μεγάλη σφοδρότητα με τόξα, κοντάρια, πέτρες. Ο Ιφικράτης παρέταξε πλάι στον καθένα από τους πρόμαχους (πρώτη σειρά οπλιτών ) όπου τα χέρια τους ήταν δεμένα πίσω και ήταν γυμνοί (προφανώς για να καταλάβαιναν οι Όδρυσοι ότι ήταν δικοί τους ) και έτσι σταμάτησαν οι Όδρυσοι να τους εκτοξεύουν πέτρες, τόξα κ.τ.λ.

Ο Ιφικράτης έπλεε κοντά στην Φοινίκη ο στόλος του αποτελείτο από εκατό πλοία όπου το καθένα είχε τριάντα κουπιά τα νερά εκεί πέρα ήταν αρκετά ρηχά. Όταν οι Αθηναίοι είδαν τους Φοίνικες να πηγαίνουν στην ακτή τότε ο Ιφικράτης διέταξε όταν θα δοθεί το σύνθημα της επίθεσης οι μεν κυβερνήτες να ρίξουν την Άγκυρα από την πρύμνη και να προσέξουν Ώστε η απόβαση να γίνει με τάξη και οι στρατιώτες πάνοπλοι να πηδήξουν στην θάλασσα ο καθένας κατά το κουπί του και να κρατήσουν την θέση τους. Όταν ο Ιφικράτης είδε ότι το βάθος των νερών ήταν καταλληλά για την απόβαση έδωσε το σύνθημα της απόβασης. Αμέσως τα πλοία έριξαν τις άγκυρες και οι άνδρες κατέβηκαν πειθαρχημένοι τηρώντας τις γραμμές τους.

Οι Φοίνικες έκπληκτοι από τις κινήσεις των Αθηναίων δεν τόλμησαν να κάνουν μάχη και έτσι έφυγαν. Όμως οι δυνάμεις του Ιφικράτη αμέσως τους καταδίωξαν, άλλους σκότωσαν άλλους αιχμαλώτισαν, άρπαξαν πολλά λάφυρα και τα έκρυψαν στα πλοία, και στην συνέχεια στρατοπέδευσαν στην ξηρά. Ο Ιφικράτης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς που πέρασαν από την αρχαία Αθήνα και θεωρείτο ισάξιος με τον Κίμωνα τον Μιλτιάδη όπου χάρη σε αυτόν η Αθήνα κέρδισε πάρα πολλά.

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε καλά.

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!


Αφήστε μια απάντηση