ΕΝΩΧ-ΜΕΤΑΤΡΟΝ -ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ- ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ!!!!

ΝΕΑ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 ΕΝΩΧ-ΜΕΤΑΤΡΟΝ -ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ- ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ!!!!

 

SAMAN LYCAN

 

To άρθρο αυτό είναι η συνέχεια του πρώτου…. Θα ξαναπώ ότι ίσως σε κάποιους δεν αρέσει καθόλου αυτά τα οποία αναφέρει ο συντάκτης. Μα αυτό δεν είναι το θέμα ο σκεπτικισμός του έχει πολλές πτυχές προς σκέψη και προβληματισμό!!!!

 

Alucard Nosferatu:

Το τελευταίο μου άρθρο αναφορικά με τον Ενώχ έγινε πριν περίπου ένα χρόνο .

http://www.invisiblelycans.gr/epikefalida-o-anthropos-pou-egine-angelos-ke-i-mistiki-istoria-tou-kosmou/

 

Στο τέλος του άρθρου σας είχα υποσχεθεί ότι θα σας ανέλυα την σχέση που μπορεί να έχουν η φιγούρα του Μελχισεδέκ με τον Ενώχ και τον Ιησού. Επί ένα χρόνο λοιπόν που καθόμουν μπροστά από τον υπολογιστή μου να γράψω το άρθρο πάντα κάτι συνέβαινε και μου χάλαγε τα σχέδια.

Ταξίδια με την δουλειά που έβγαιναν από το πουθενά, δουλειές με ανθρώπους που δεν είχα ξαναδεί ποτέ πριν, μέχρι και ξαφνική μετάθεση με ότι αυτό συνεπάγεται μου προέκυψε. Βέβαια ουδέν κακό αμιγές καλού η μετάθεση έγινε σε μία πόλη που από χρόνια ήθελα να εξερευνήσω όπως και τον περιβάλλοντα χώρο της αλλά δεν είχα την πολυτέλεια να το κάνω ενδελεχώς παρά μόνον με μερικά έκτακτα ταξίδια. Τώρα έφτασε νομίζω η ώρα να σας γράψω αυτό που υποσχέθηκα. Αλλά πριν το κάνω αυτό θα πρέπει να σας αναφέρω μερικά πράγματα ακόμα για τον Ενώχ – Μέτατρον.

 

Όπως έχω προαναφέρει ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Ενώχ και κατ’  επέκτασιν τα έργα που έχει αφήσει σαν παρακαταθήκη δεν είναι γνωστά είναι γιατί παρουσιάζει μία νέα οπτική για το πως έγιναν κάποια πράγματα στο παρελθόν μας. Ουσιαστικά η γνώση την οποία δίδει θεωρήθηκε τρόπον τινά μη συμβατή για τα σχέδια του εκάστοτε Ιερατείου είτε αυτό ήταν οι Εβραίοι είτε οι Χριστιανοί ακόμα και οι Μουσουλμάνοι!!!(Στο Κοράνι ο Ενώχ αναφέρεται με το όνομα Άϊντρις). Και πώς να μην τον χαρακτηρίσουν απόκρυφο από την στιγμή που περιγράφει την Ύψωση του Πρώτου Μελχισεδέκ!!!

 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο Πρώτο Βιβλίο του Ενώχ μαθαίνουμε αναλυτικά πως μια στρατιά Αγγέλων με πρωτεργάτη τον Εωσφόρο επαναστατεί κατά του Θεού και ξεσπά πόλεμος!

Ο Εωσφόρος ηττάται τελικά από τον Μιχαήλ και εκδιώκεται από τους Ουρανούς μαζί με τους υπόλοιπους επαναστάτες αγγέλους. Αυτό δεν τον πτόησε όμως ορκίστηκε εκδίκηση και ξεκίνησε αυτήν με το να καταφέρει τελικά την πτώση των πρωτόπλαστων. Αφού διέφθειρε τον Κάιν και βρέθηκε επιτέλους το γόνιμο έδαφος για να μπορέσει να συνεχίσει την εκδίκηση του διέταξε τους υπόλοιπους Έκπτωτους να ενωθούν με τις γυναίκες των ανθρώπων οι οποίες προέρχονταν από την γενιά του Κάιν πράγμα που εξόργισε τον Θεό και τους τιμώρησε παραδειγματικά.

Αυτά τα γεγονότα αναφέρονται στα πρώτα 3 μέρη του βιβλίου. Στο 4ο μέρος αναφέρεται η μετάνοια του Φαρμουήλ ή Φερμουήλ Έκπτωτος Άγγελος ο οποίος διαφέντευε την 11η ώρα και πως ο Θεός για δεύτερη φορά δείχνει το ότι μπορεί και συγχωρεί!!!Δεν τον τιμώρησε όπως τους υπολοίπους παρά μόνον τον έκανε Θνητό δίνοντας του το δικαίωμα να εισέλθει στον Παράδεισο την Ημέρα της Κρίσης αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναγγελία για την Ημέρα της Κρίσης!!!Ούτε μετά την πτώση των πρωτόπλαστων δεν μας δημιουργείτε το χρονικό σημείο της επαναφοράς στον Παράδεισο. Είναι ίσως από τα ποιο σημαντικά συμπεράσματα που μπορούμε να οδηγηθούμε. Στο 5ο και τελευταίο μέρος ο Ενώχ ταξιδεύει σε όλη την Γη μαθαίνοντας τα μυστικά της καθώς και αυτά των άστρων ενώ παράλληλα προφητεύει την πορεία του Ισραήλ μέχρι μια περίοδο.  Γίνεται λοιπόν κατανοητό για ποιόν λόγο κρίθηκε Απόκρυφο αυτό το Βιβλίο του Ενώχ και από που βεβαίως πάρθηκε η πρώτη ύλη για την συγγραφή της Παλαιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα η Γένεσις η Αλλιώς που είναι και το ποιο σωστό του <<Μπερεσίθ>> που σημαίνει <<Εν Αρχή>> και ποιο συγκεκριμένα τα κεφάλαια με την ποιο μεγάλη ασάφεια μεταξύ των δηλαδή Από το κεφάλαιο Α μέχρι και το Κεφάλαιο Δ. Να σημειωθεί εδώ παρακαλώ πως κατόπιν της εξιστόρησης του πολέμου και όλων των υπολοίπων γεγονότων στους Ουρανούς μένει κάποιο κενό!!!Ο Θεός δεν δημιουργεί καινούργιους αγγέλους για να καλύψει αυτό το κενό. Πάμε τώρα και στο Δεύτερο Βιβλίο και συγκεκριμένα στο τελευταίο μέρος του.

 

Όπως έχουμε αναφέρει στο Δεύτερό του Βιβλίο ο Ενώχ Εγκαθιδρύει την γραμμή της διαδοχής του η οποία ξεκινάει με τον γιό του Μαθουσάλα. Η εγκαθίδρυση της γραμμής έπρεπε να γίνει με ένα <<τυπικό>>.Η παράδοση θέλει τον Ενώχ να χτίζει έναν υπόγειο Ναό με εννέα θαλάμους, όπου μέσα σε αυτόν τον Ναό έκρυψε το ανεκλάλητο όνομα. Επίσης μέσα σε αυτόν τον Ναό ο Ενώχ δημιούργησε δύο χρυσά δέλτα. Το ένα το τοποθέτησε σε έναν κυβικό βωμό και το άλλο το έδωσε στον γιό του Μαθουσάλα. Συνδέοντας τώρα τα γραφόμενα ως  λόγια του ίδιου του Θεού  στην Παλαιά Διαθήκη στο Βιβλίο της Εξόδου βρίσκουμε την εξής φράση <<… το όνομά μου βρίσκεται εντός αυτού…>>. Επίσης ας θυμηθούμε και το όνομα στα εβραϊκά του βιβλίου της Εξόδου. Ονομάζεται <<Βεέλ Σιμόθ>> που σημαίνει <<Αυτά τα ονόματα>>.Εύκολα η δύσκολα φτάνουμε στο συμπέρασμα λοιπόν ότι δεν φτάνει η εγκαθίδρυση της ιερατικής γραμμής κάπου πρέπει να κορυφωθεί για να συνεχιστεί μετά και αυτό γίνεται. Μία από τις  γυναίκες του Μαθουσάλα η Σωπάνιμα μένει παρθενικά (!!!) έγκυος στον γιό της τον  Μελχισεδέκ και πεθαίνει στην γέννα. Αργότερα γεννιέται ο Λαμέχ ,από άλλη γυναίκα του Μαθουσάλα ,πατέρας του Νίρ και του Νώε(Ο μεν Νίρ ιδρύει το ομώνυμο Ιερατείο ενώ ο Νώε γεννιέται με το σημάδι της Ιεροσύνης).Ουσιαστικά λοιπόν το Δεύτερο Βιβλίο του Ενώχ καταρρίπτει κατά μία έννοια την έννοια του Μεσσία για τους Εβραίους και την έννοια της Πρώτης Ενανθρώπισης των Χριστιανών!!!Να σημειωθεί εδώ ότι η μυστηριώδης φιγούρα του Μελχισεδέκ αναφέρεται σαν πρόσωπο της Βίβλου πρώτη φορά όντας Βασιλιάς και ταυτόχρονα Αρχιερέας της Σαλήμ εμφανιζόμενος στον Αβραάμ όπου τον ευλογεί με κρασί και ψωμί (σας θυμίζει κάτι;;;) στην Παλαιά Διαθήκη στο κεφάλαιο ΙΔ χωρίς να μας δίνεται νωρίτερα η υπόνοια ότι υπάρχει!!!Και με αυτά φτάνουμε στο τρίτο και τελευταίο Βιβλίο του Ενώχ.

 

Αφού πλέον ο Ενώχ έχει ανέλθει στους Ουρανούς έχει μεταμορφωθεί στον Άγγελο Μέτατρον/Σάλνταφον έχει (κατ’εμέ) αντικαταστήσει κάπως το κενό που έχει αφήσει ο Εωσφόρος γεννάτε η έννοια της ολοκλήρωσης του σχεδίου του Θεού για την αποκατάσταση της τάξης που έχει επιφέρει η πτώση των πρωτόπλαστων καθώς και η επανάσταση των Έκπτωτων. Ο Ενώχ ως η απόδειξη του ανθρώπου που εξυψώθηκε με τους Αρχαγγέλους και μεταμορφώθηκε στον Μέτατρον(Λατινικά Μέτατορ =αυτός που μετρά!!!) πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην Ημέρα της Κρίσης. Του ανατίθεται σχεδόν όλο το  καθηκοντολόγιο των Έκπτωτων αγγέλων και περιβάλλεται πλέον με το Ουράνιο Τόξο σημάδι ότι ο Θεός τον έχει επιλέξει . Εδώ να αξίζει να σημειωθεί πως η Αποκάλυψη του Ιωάννη αναφέρει πως θα εμφανιστούν οι Δύο Προφήτες του Θεού. Ο ένας είναι ο Ηλίας και ο άλλος παρόλο που δεν ονοματίζεται αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι ο Ενώχ-Μέτατρον και αυτό μας το μαρτυρεί το επίθετο μάρτυρες=αυτοί που έχουν αντικρίσει τα ουράνια μυστήρια. Επίσης ο Ιωάννης στην Αποκάλυψή του  αναφέρει ποιο μετά τον μεταμορφωμένο πλέον Ενώχ ως Πύρινο και Ισχυρό Άγγελο περιβεβλημένο με το Ουράνιο Τόξο σύμβολο του Θεϊκού Θρόνου όπως μας περιγράφεται στον κανόνα της Καινής Διαθήκης!!! Ποια είναι όμως η σχέση του Ιησού με τον Μελχισεδέκ;

Η απάντηση είναι απλή. Ο Ιησούς είναι ο Δεύτερος κατά σειρά εμφάνισης Μελχισεδέκ αλλά Πρώτος στην τάξη των Μελχισεδέκ. Και εξηγούμαι , ο Ενώχ εγκαθιδρύοντας την ιερατική του γραμμή έπρεπε κάπως αυτή να σφραγιστεί με τον Θεό και αυτό έγινε μέσω της σύλληψης του τέκνου της Σωπάνιμα. Αυτός ο Μελχισεδέκ είναι ο Άγγελος του καλού που μάχεται αιώνια τον Άγγελο του κακού έτσι όπως αυτό αναφέρεται στα κείμενα της Μαύρης Θάλασσας. Είναι ανώτερος των Ανθρώπων και αυτό φαίνεται από την Ευλογία που δίνει στον Αβραάμ(Αναντίρρητα αυτός που ευλογεί είναι ανώτερος αυτού που ευλογείται!!!).Είναι ο μεταβατικός κρίκος μέχρι τον Μωυσή όπου πλέον σφραγίζεται η Παλαιά Διαθήκη και παραδίδονται οι Δέκα Εντολές. Είναι όμως κατώτερος από τον Ιησού. Ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού και ομοούσιος του έχουν δηλαδή την ίδια ουσία οι Άγγελοι δεν την έχουν είναι κατώτεροι στην τάξη λοιπόν. Επιπλέον αυτού ο Ιησούς Θυσιάστηκε και Αναστήθηκε σφραγίζοντας με το σώμα του και το αίμα του την Καινή Διαθήκη. Έδωσε δηλαδή Θεία Υπόσχεση. Είναι Μελχισεδέκ. Είναι δηλαδή και Βασιλέας και Αρχιερέας ταυτόχρονα και στον Ουρανό και στην Γη.

Με αυτό το άρθρο προσπάθησα δύσκολες έννοιες να τις καταστήσω ποιο σαφείς και ποιο κατανοητές στον καθένα προσπαθώντας ένα κομμάτι της ερευνάς μου να την παρουσιάσω όσο ποιο απλά γίνεται. Ελπίζω να τα κατάφερα.

 INVISIBLE LYCANS TEAM!!!

 


30 σκέψεις στο “ΕΝΩΧ-ΜΕΤΑΤΡΟΝ -ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ- ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ!!!!

 1. ΣΑΜΑΝ,ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΡΘΡΑ!!!
  ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ,ΤΑ ΛΟΓΙΑ,Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΝΑ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ….ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ…..ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ!!1ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΟ!!!ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!
  ΛΟΙΠΟΝ,ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΕΤΣΙ…..Ο ΑΒΡΑΑΜ(ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ) ΕΚΠΟΡΝΕΥΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΗ ΣΑΡΑ (ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ..ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ!!) ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΦΑΡΑΩ,ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΣΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ!!Ο ΙΣΑΑΚ ΠΑΛΙ (ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ) ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΕΚΠΟΡΝΕΨΕΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΗ ΡΕΒΒΕΚΑ!!ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΗΤΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ,ΚΛΕΦΤΕΣ,ΛΟΠΟΔΥΤΕΣ,ΑΙΜΟΜΙΚΤΕΣ!!ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:Η ΡΑΧΗΛ ΚΛΕΦΤΡΑ,Ο ΜΩΗΣΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ,ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΛΩΤ ΚΑΝΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ(ΑΗΔΙΑ!!)!!ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΖΗΛΕΙΑ,ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΙΩΣΥΦ(ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΕ ΚΑΛΑ) ΝΟΜΙΖΩ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΩΤΟΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟ!!ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ(ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ,ΕΝΝΟΩ Ο ΛΑΟΣ)ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ?!?!??!!ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ,ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΟΝΟ ΕΙΚΑΣΙΕΣ….ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ…ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΩ ΣΤΗΝ ΚΑΘΥΛΩΣΗ ΤΟΥ!!ΑΠΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ!!!ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΙ..ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ,ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ,ΟΛΟΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ..ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ…ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΜΙΣΟΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ,ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙΑ!!ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΡΓΟ,ΔΗΛΑΔΗ Η Π.ΔΙΑΘΗΚΗ,ΩΣ ΙΕΡΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ!!ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΣΑ….ΟΧΙ ΑΚΡΑΙΑ ΒΕΒΑΙΑ,ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ!!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ…ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ!!!ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ,ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ….ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΕΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΣ!!!ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΑΝΤΑ,ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΖΑΚΟΝΙ ΝΑ ΤΟ ΠΩ,ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ,ΤΗΝ……ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ,ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΛΗ Η Π.ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΙΞΗ ΑΠΟΨΕΩΝ,ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΑΛΛΟΣ ΛΑΟΥΣ!!
  ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ,ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΖΗΤΑΩ….!!!

  1. peggy2015!!!!

   ΛΟΙΠΟΝ!!!!

   Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ!!!! ΒΛΕΠΕΙΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΗΠΝΑ!!!! ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΔΗΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΕΒΡΕΙΣΚΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!;! ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ!!!

   ΤΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΠΑΡΙΑ!!!! ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ Η ΠΡΑΣΗΝΟΜΑΤΗΣ ΚΤΛ ΚΤΛ!!!! ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΣ!!!! ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΣ!!!!

   ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!;! ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΙΝΕΖΟΣ Η ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΤΟΥΡΚΟΣ Η ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΘΑ ΥΧΟΥΣΕ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!;! ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΕΚΜΙΡΙΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η ΘΡΥΣΚΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!!

   ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ Η ΟΧΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΣΑΗΣΜΟ!!!! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΩΣ ΜΕΣΙΑ ΔΙΟΤΙ Ο ΜΟΣΑΗΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΗΣΡΑΗΛ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!! ΚΑΛΟ Ε!;! Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΗΞΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ!!!!

   ΟΣΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΣ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΕΙΤΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΙΩΝΗΣΤΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!! ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ!!!! ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΟ ΚΑΖΑΝΙ!!!!

   ΒΛΕΠΕΙΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ Η ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ Η ΤΟ ΑΛΛΟ!!!! ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΑΚΧΟΣ ΟΠΟΥ ΣΤΑ ΕΒΡΑΗΚΑ ΒΑΗΚΧΕ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΙΑΧΒΕ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ!!!! ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΤΛ ΚΤΛ!!!! ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ!!!! ΨΑΞΕ ΒΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΘΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΠΗΛΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΧΕ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΠΟΥ 800 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑΙΩΝ!!!! ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΩΝΤΑΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ….

   Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΟΕΤΗΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΚΥΡΗΞΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑΝΑΤΟΘΗΚΕ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ!!!! ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΑΡΑ ΟΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΑ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 153.000 ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΗΚΕΣ ΟΡΓΑΝΟΣΕΙΣ!!!! Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΙ ΤΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!!!

   ΓΙΑ ΜΕΝΑ!!! ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ!!!! ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΣ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ!!! ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ!!!! ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!! ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΕΥΛΟΓΟΥΣΑΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΕΥΛΟΓΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΟ ΝΑ ΣΚΩΤΟΣΟΥΝ Ε ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΟΜΑ ΤΗΣ!!!! ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΜΟΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ!;! ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ ΣΗΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ!!!!

   ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!

   1. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΑΜΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ…..!!!!
    ΝΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΚΟΙ ΦΥΣΙΚΑ!!! ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ!!

  1. Saman ελπίζω να έχεις ακουστά αυτό το παμπάλαιο Βυζαντινό κολπάκι για τον προσηλυτισμό των προγόνων μας στον μισελληνικό χριστιανισμό….το οποίο ξεκινάει με την παραποίηση των ΣΙΒΥΛΛΙΚΏΝ χρησμών

    1. Ο όρος «Απόκρυφα» τα παλιά χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Τα τελευταία όμως χρόνια λόγω διαφόρων αιτιών, έγινε όχι μόνο ευρύτατα γνωστός, αλλά και αιτία να εκδοθούν τα περισσότερα από αυτά, ώστε να είναι προσεγγίσιμα σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτά.
     Η αρχή για την ευρεία απήχησή τους έγινε πριν μερικά χρόνια όταν παραμονές του Πάσχα εκδόθηκε το «Απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ιούδα», που παρουσίαζε έναν διαφορετικό Ιούδα από ότι γνωρίζουμε.
     Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος γύρω από το εν λόγω θέμα, και έτσι ό όρος «Απόκρυφα» άρχισε να γίνεται γνωστός πλέον και οικείος στις πλατιές λαϊκές μάζες. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορεί να δει ο αναγνώστης, στο αντίστοιχο άρθρο μας το «Ευαγγέλιο του Ιούδα»….

     Βέβαια στην πιο ευρεία γνωστοποίηση του όρου αυτού, συνετέλεσαν και τα επιτυχημένα διηγήματα του Νταν Μπράουν (Dan Brown) «Κώδικας Ντα Βίτσι» και «Πεφωτισμένοι», τα οποία μεταφέρθηκαν και στην μεγάλη οθόνη, γνωρίζοντας ανάλογη επιτυχία.
     Όλα αυτά όμως αφορούσαν τα «Απόκρυφα» της Καινής Διαθήκης.
     Άλλωστε ο πολύς κόσμος πιστεύει πως μόνο η Καινή Διαθήκη διαθέτει «Απόκρυφα» βιβλία. Έτσι θα εκπλαγεί όταν μάθει πως «Απόκρυφα» βιβλία μπορεί να ανεύρει κάποιος και στην Παλαιά Διαθήκη.

     ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ «ΑΠΟΚΡΥΦΑ»
     Η λέξη «Απόκρυφα» στην αρχή τουλάχιστον σήμαινε διάφορα κείμενα – θρησκευτικού χαρακτήρα βέβαια – τα οποία περιέχουν εσωτερική διδασκαλία, η οποία όμως προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων τους «εκλεκτούς».
     Αργότερα ο όρος αυτός εσήμαινε τα κείμενα αυτά, τα οποία υποτίθεται κρύβουν μυστήρια για το μέλλον του λαού του Θεού, τα οποία όμως αυτά μυστήρια αποκαλύπτονται στους ευλαβείς αναγνώστες, γι’ αυτό και πολλές φορές καλούνται και «Αποκαλύψεις» ή «Αποκαλυπτικά βιβλία».
     Όταν τώρα κάνουμε λόγο για τα «Απόκρυφα» της Παλαιάς Διαθήκης, εννοούμε τα ιουδαϊκής προέλευσης θρησκευτικά κείμενα που γράφτηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 200 π.Χ. και 100 μ.Χ.
     Τα κείμενα αυτά είτε γράφτηκαν εντός της Παλαιστίνης ή εκτός αυτής από ευσεβείς Εβραίους της Διασποράς. Η γλώσσα της γραφής τους είναι είτε εβραϊκή είτε αραμαϊκή και βέβαια κάποια από αυτά στην διεθνή γλώσσα της εποχής εκείνης την Ελληνική.
     Σήμερα βέβαια με τον όρο «Απόκρυφα», εννοούμε τα βιβλία εκείνα τα οποία βρίσκονται εκτός του κανόνος της Αγίας Γραφής, του καταλόγου δηλαδή που συνέταξε η Εκκλησία για να δηλώσει ποια βιβλία της Αγίας Γραφής θεωρεί και δέχεται ως γνήσια εκφράζοντα την Χριστιανική Πίστη.
     Ομοίως, πολύ πριν την Εκκλησία, και οι Ιουδαίοι είχαν θέσει τα κείμενα αυτά εκτός του δικού τους κανόνος, σε μία σύνοδο που συνήλθε στην πόλη της Ιάμνειας της Παλαιστίνης το 91 μ.Χ., όχι μόνο για να καθορίσει ποια είναι τα αποδεκτά βιβλία του Ιουδαϊσμού, αλλά και να προφυλάξει τους πιστούς της από τα εκδοθέντα βιβλία του ταχέως αναπτυσσομένου εκείνη την εποχή Χριστιανισμού.
     Άξιον μνείας είναι και το γεγονός, πως ενώ η Εκκλησία έδειχνε αρνητική στάση απέναντι στα «Απόκρυφα» βιβλία της Καινής Διαθήκης – αφού άλλωστε τα περισσότερα από αυτά περιείχαν αιρετικές διδασκαλίες – απέναντι σε ορισμένα «Απόκρυφα» βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης όχι μόνο έδειξε ανεκτική στάση αλλά κάποιες από τις διδασκαλίες εξ αυτών τις εγκολπώθηκε και με τις παρεμβολές της, τις έδωσε παντελώς Χριστιανικό χρώμα.
     Αρκεί και μόνο να συγκρίνει κάποιος τα έργα αυτά με την Αποκάλυψη του Ευαγγελιστή Ιωάννη και θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, όταν η διδασκαλία περί Δύο Αιώνων, περί του αναμενόμενου Μεσσία ως Κριτή πλέον, περί των θλίψεων των τελευταίων ημερών, περί της τελικής Κρίσης και περί του τελικού Παράδεισου των δικαίων, δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο οιονδήποτε Χριστιανό και ειδικά το Χριστιανό εκείνης της εποχής, που τον διέκρινε το έντονο εσχατολογικό και ενθουσιαστικό στοιχείο.
     Ας κάνουμε στο σημείο αυτό μνεία ορισμένων «Απόκρυφων» της Παλαιάς Διαθήκης, που πιθανόν σε κάποιους μπορεί να φανούν γνωστά γιατί κάπου τα έχουν δει ή τα έχουν ακούσει. Σε παρένθεση ο πιθανός χρόνος συγγραφής τους:
     Ενώχ ( 200 π.Χ.), Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών (150 – 100 π.Χ.), Ιωβηλαία (150 – 100 π.Χ.), Μαρτύριον Ησαΐου (1ος αιώνας μ.Χ.), Βίος Αδάμ και Εύας (1ος αιώνας μ.Χ.), Αποκάλυψις Αβραάμ (100 μ.Χ.), Σιβυλλικά Βιβλία ( 2ος αιώνας π.Χ. – 2ος αιώνας μ.Χ.), Ανάληψις Μωϋσέως (6 – 30 μ.Χ.), Οι Βίοι των Προφητών (1ος αιώνας μ.Χ.), Διαθήκη Ιώβ (100 – 50 π.Χ.) και άλλα.

     ΤΟ «ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΝΩΧ»
     Ο Ενώχ θεωρείται Πατριάρχης των Εβραίων. Για το βίο του δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα, εκτός από ελάχιστα και αυτά ολίγον συγκεχυμένα, τα οποία αναφέρονται στην Αγία Γραφή και ιδιαίτερα στο πρώτο βιβλίο της, αυτό της Γένεσις. Σύμφωνα με την παράδοση Γένεσις, κεφάλαιο 4, στίχος 1 ο Ενώχ ήταν γιος του Κάιν και πατέρας του Ιάρεδ, ενώ σύμφωνα με την γενεαλογία του Σηθ Γένεσις, κεφάλαιο 4, στίχος 18, ήταν έβδομος από τον Αδάμ, γιος του Ιάρεδ και πατέρας του Μαθουσάλα.
     Έζησε 365 χρόνια σε τέλεια υπακοή στο Θεό και «μετατέθηκε» στον ουρανό χωρίς να γνωρίσει τον θάνατο Γένεσις, κεφάλαιο 5, στίχος 24.Η «μετάθεσή» του αυτή στον ουρανό δημιούργησε ένα θρύλο γύρω από το όνομά του, με αποτέλεσμα να γραφούν διάφορα φιλολογικά έργα για το πρόσωπό του, τα οποία κάποιος Ιουδαίος συνένωσε σε ένα ενιαίο έργο με τον γενικό τίτλο Βιβλίον ή Βίβλος Ενώχ περί το 200 π.Χ. περίπου. Το βιβλίο αρχικά γράφτηκε στην αραμαϊκή ή εβραϊκή γλώσσα. Αποσπάσματα του διασώζονται σε ελληνική και λατινική μετάφραση, ολόκληρο δε σε αιθιοπική, γι’ αυτό και είναι γνωστό και ως Ενώχ Α΄ ή Αιθιοπικός Ενώχ, για να διακρίνεται από ένα άλλο «απόκρυφο» που ονομάζεται Ενώχ Β΄ ή Σλαβονικός Ενώχ. Μπορεί να το βρει κάποιος και με τις ονομασίες Ενώχ ή Όρασις Ενώχ. Η διαίρεση του έργου ποικίλει από κριτικό σε κριτικό, εμείς όμως θα αναφέρουμε αυτήν του Georg Beer την οποία επικαλείται ο αείμνηστος Σάββας Αγουρίδης:
     1. Αγγελολογικό (κεφ. 1 – 36 ) 2. Μεσσιολογικό ( κεφ. 37 – 71 ) 3. Αστρονομικό ( κεφ. 72 – 82 ) 4. Ιστορικό ( κεφ. 83 – 90 ) 5. Παραινετικό ( κεφ. 91 – 108 ).

     ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΩΝ
     Η επιθυμία μας να ασχοληθούμε με το Αγγελολογικό τμήμα του Ενώχ, έγινε για καθαρά λόγους ενημέρωσης των αναγνωστών μας. Γιατί ο σκοπός του «Αντιαιρετικού», δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των αιρέσεων αλλά και η ενημέρωση των πιστών. Επειδή πιστεύουμε πως η σωστή ενημέρωση για τα ζητήματα της πίστης μας, βοηθά τον πιστό να έχει μια ολοκληρωμένη και σαφή άποψη σ’ αυτό που πιστεύει και θρησκεύει.
     Έτσι πολλά ονόματα αγγέλων ή δαιμόνων που του είναι οικεία και νομίζει πως αναφέρονται στην Αγία Γραφή θα διαπιστώσει πως όχι μόνο δεν προέρχονται από αυτή αλλά και πολύ περισσότερο ούτε καν αναφέρονται σε αυτή.
     Θα ξεκινήσουμε με τα κεφάλαια 6,7 και 8 όπου περιγράφονται η πτώση των Αγγέλων, τους οποίους ο συγγραφέας αποκαλεί «Εγρήγορους» και η «μίξη» τους με γυναίκες, το οποίο προφανώς ο συγγραφέας το έχει δανειστεί από την αντίστοιχη διήγηση της Γένεσις κεφάλαιο 6, στίχοι 1 – 2.Άξιο προσοχής είναι, πως ενώ η διήγηση της Γένεσις για το εν λόγω γεγονός είναι συντομότατη, μόλις δύο στίχοι, στο βιβλίο του Ενώχ όχι μόνο είναι εκτενέστερη αλλά αναφέρει και τα ονόματα των έκπτωτων Αγγέλων και σε ποιες ανήθικες και αισχρές πράξεις οδήγησαν τους ανθρώπους με την διδασκαλία τους.
     Δεν πρέπει επίσης να διαφύγει της προσοχής του αναγνώστη, πως η κατασκευή των πολεμικών αντικειμένων θεωρούνται από τον συγγραφέα ως έργο των δαιμόνων, όπως επίσης και η ανακάλυψη της επεξεργασίας των μετάλλων και τα πρώιμα στάδια της επιστήμης, π.χ. η αστρονομία και η παρατήρηση της πορείας της σελήνης.

     Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ. ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.
     « Και συνέβη όταν αυξήθηκαν οι υιοί των ανθρώπων, εκείνες τις μέρες να γεννηθούν ωραίες και χαριτωμένες θυγατέρες. Και οι άγγελοι, τα τέκνα του ουρανού, τις είδαν και τις πεθύμισαν, και είπαν μεταξύ τους: ‘ Ελάτε, ας εκλέξουμε για μας συζύγους από τα τέκνα των ανθρώπων και ας γεννήσουμε για μας δικά τους τέκνα.’ Και ο Σεμιαζάς, που ήταν αρχηγός τους, τους είπε: ‘ Φοβάμαι πως δεν θα συμφωνήσετε να κάνουμε αυτό το πράγμα, και μόνος εγώ θα πληρώσω την τιμωρία μιας μεγάλης αμαρτίας.’ Και όλοι αυτοί απάντησαν προς αυτόν και είπαν: ‘ Ας ορκιστούμε όλοι όρκο, και ας δεσμευτούμε μεταξύ μας με αμοιβαίες κατάρες για να μην εγκαταλείψουμε το σχέδιο αυτό αλλά να πράξουμε αυτό που αποφασίσαμε.’ Τότε ορκίσθηκαν όλοι μαζί και δέσμευσαν τους εαυτούς τους με αμοιβαίες κατάρες. Και συνολικά ήταν διακόσιοι, όσοι κατέβηκαν κατά τις μέρες του Ιάρεδ επί της κορυφής του όρους Ερμών, και το ονόμασαν Ερμών, διότι ορκίσθηκαν και αναθεμάτισαν ο ένας τον άλλον πάνω σ’ αυτό. Και αυτά είναι τα ονόματα των αρχηγών τους: Σεμιαζάς ο αρχηγός τους, Αραθάκ, Κιμβρά, Σαμμανή, Δανειήλ, Αρεαρώς, Σεμιήλ, Ιωμειήλ, Χωχαριήλ, Εζεκιήλ, Βατριήλ, Σαθιήλ, Ατριήλ, Ταμιήλ, Βαρακιήλ, Ανανθά, Θωνιήλ, Ραμιήλ, Ασεάλ, Ρακειήλ, Τουριήλ. Αυτοί είναι οι αρχηγοί τους κατά δεκάδες. Κεφάλαιο 6, στίχοι 1 – 8.
     Και όλοι οι υπόλοιποι έλαβαν μαζί με αυτούς για τον εαυτό τους γυναίκες, και ο καθένας διάλεξε από μία, και άρχισαν να εισέρχονται σε αυτές και να μολύνουν τον εαυτό τους μαζί τους, και δίδαξαν σε αυτές γοητείες και φαρμακείες και ριζοτομίες, και τις έμαθαν να γνωρίζουν τα βότανα. Και αυτές συνέλαβαν, και εγέννησαν μεγάλους γίγαντες, ύψους τριών χιλιάδων πήχεων, οι οποίοι καταβρόχθισαν τους κόπους των ανθρώπων. Και άρχισαν να αμαρτάνουν κατά των πτηνών και των ζώων, και των ερπετών, και των ιχθύων, και να τρώγει ο ένας τις σάρκες του άλλου, και να πίνουν το αίμα. Και η γη κατηγόρησε τους ανόμους. Κεφάλαιο 7, στίχοι 1 – 6.
     Και ο Αζαήλ δίδαξε τους ανθρώπους να κατασκευάζουν ξίφη, και μαχαίρια και ασπίδες και θώρακες, και έκαμε εις αυτούς γνωστά τα μέταλλα της γης και την τέχνη της κατεργασίας αυτών, και ψέλια και στολίδια, και τη χρήση του αντιμονίου και το καλλωπισμό των βλεφάρων, και όλα τα είδη των πολύτιμων λίθων και όλα τα βαφικά. Και έγινε πολλή ασέβεια, και διέπραξαν πορνεία και επλανήθησαν και διεφθάρησαν από τις διδασκαλίες αυτών. Ο Σεμιαζάς τους δίδαξε τις γοητείες και τις ριζοτομίες, ο Αρμαρώς την λύση των γοητειών, ο Ρακειήλ την αστρολογία, ο Χωχιήλ τα σημεία της γης, ο Σαθιήλ τους αστερισμούς, ο Σεριήλ την πορεία της σελήνης.» Κεφάλαιο 8, στίχοι 1 – 4.

     ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ
     Στο κεφάλαιο 20, του βιβλίου του Ενώχ, αναφέρονται τα ονόματα και τα λειτουργήματα των Αρχαγγέλων, που στο συγκεκριμένο σημείο είναι επτά, ενώ όπως θα δούμε πιο κάτω σε άλλο σημείο του βιβλίου είναι τέσσερις:

     «Και αυτά είναι τα ονόματα των αγίων αγγέλων, οι οποίοι γρηγορούν. Ουριήλ, ένας από τους άγιους αγγέλους ο επί του κόσμου και του ταρτάρου. Ραφαήλ, ένας από τους άγιους αγγέλους ο επί των πνευμάτων των ανθρώπων. Ραγουήλ, ένας από τους άγιους αγγέλους αυτός που παίρνει εκδίκηση επί του κόσμου των φωστήρων. Μιχαήλ, ένας από τους άγιους αγγέλους αυτός που είναι ταγμένος επί του αρίστου μέρους της ανθρωπότητας και επί του χάους. Σαρακαήλ, ένας από τους άγιους αγγέλους αυτός που είναι ταγμένος επί των πνευμάτων όσων αμαρτάνουν με το πνεύμα. Γαβριήλ, ένας από τους άγιους αγγέλους αυτός που είναι επί του Παραδείσου και των φιδιών και των Χερουβείμ. Ρεμιήλ, ένας από τους άγιους αγγέλους, τον οποίον ο Θεός έβαλε επί των αναστημένων.» Κεφάλαιο 20, στίχοι 1 – 8.

     ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ
     Στο κεφάλαιο 40, του βιβλίου του Ενώχ, όπως είπαμε και πιο πάνω, αναφέρονται τέσσερις Αρχάγγελοι, για να αποδειχτεί πόσο δίκαιο έχουν αυτό που υποστηρίζουν και οι κριτικοί του εν λόγω βιβλίου, πως το βιβλίο του Ενώχ είναι συμπίλημα διαφόρων φιλολογικών έργων:

     « Μετά από αυτό ρώτησα τον άγγελο της ειρήνης που ήταν μαζί μου, που μου φανέρωνε όλα τα μυστήρια : ‘ Ποια είναι τα τέσσερα αυτά πρόσωπα τα οποία είδα και τους λόγους των οποίων άκουσα και κατέγραψα;’ Και αυτός μου απάντησε: ‘ Ο πρώτος είναι ο Μιχαήλ, ο ελεήμων και ο μακρόθυμος. Ο δεύτερος είναι ο Ραφαήλ, ο οποίος έχει κατασταθεί επί όλων των νόσων και των πληγών των ανθρώπων. Ο τρίτος είναι ο Γαβριήλ, ο οποίος έχει κατασταθεί επί όλων των δυνάμεων. Και ο τέταρτος είναι αυτός ο οποίος έχει κατασταθεί επί της μετάνοιας και της ελπίδας εκείνων, οι οποίοι θα κληρονομήσουν την αιώνια ζωή, και ονομάζεται Φανουήλ.’» Κεφάλαιο 40, στίχοι 8 – 9.

     ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝ
     Ο συμπιλητής του βιβλίου του Ενώχ επανέρχεται πάλι στους έκπτωτους αγγέλους και στο κεφάλαιο 69. Αυτή όμως τη φορά χρησιμοποιεί διαφορετικά ονόματα για αυτούς, από αυτά που εξέθεσε στα κεφάλαια 6 και 8. Επιπλέον η αναφορά του στις απατηλές διδασκαλίες των δαιμόνων που δίδαξαν τους ανθρώπους, για να τους απομακρύνουν από το Θεό είναι πιο εκτενής από τα προηγούμενα κεφάλαια. Εντύπωση όμως προκαλεί και αυτή τη φορά η εχθρότητα του συγγραφέα προς τα γράμματα και τις επιστήμες, αφού τις θεωρεί έργα των δαιμόνων. Βέβαια υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο, αλλά δεν είναι στο αντικείμενο της παρούσας πραγματείας. Ενδεικτικά μόνο να πούμε, πως το βιβλίο του Ενώχ γράφεται σε μια εποχή όπου οι Σελευκίδες αρχίζουν και καταπιέζουν βάναυσα τον Ιουδαϊκό λαό να αλλάξει πίστη, με αποκορύφωμα την προκλητική πράξη του Αντίοχου Δ΄ του Επιφανή, να μετατρέψει το Ναό του Σολομώντα σε Ναό του Διός, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η Μακκαβαϊκή Επανάσταση.

     «Και αυτοί είναι οι άρχοντες των αγγέλων των και των ονομάτων των, και των επικεφαλής εκατοντάδων και πεντηκοντάδων και δεκάδων.
     Το όνομα του πρώτου Γιεκών: δηλ. αυτός είναι, ο οποίος αποπλάνησε τους υιούς του Θεού και έφερε αυτούς κάτω στη γη και τους αποπλάνησε με τις θυγατέρες των ανθρώπων. Και ο δεύτερος ονομάστηκε Ασβιήλ: έδωσε στους αγίους υιούς του Θεού κακή συμβουλή και τους αποπλάνησε, ώστε να μολύνουν τα σώματά τους με τις θυγατέρες των ανθρώπων. Και ο τρίτος ονομάστηκε Γαδριήλ: αυτός είναι εκείνος, που υπέδειξε στα τέκνα των ανθρώπων όλα τα θανάσιμα κτυπήματα, παραπλάνησε την Εύα, και υπέδειξε την ασπίδα και τον θώρακα και το ξίφος δια τη μάχη και όλα τα όπλα του θανάτου στα τέκνα των ανθρώπων. Από το χέρι του διαδόθηκαν τα όπλα στους κατοίκους της γης από εκείνη την μέρα και εις το διηνεκές. Και ο τέταρτος ονομάστηκε Πενεμουέ: Δίδαξε στα τέκνα των ανθρώπων το πικρό και το γλυκύ, και τους δίδαξε όλα τα μυστικά της σοφίας των. Και καθοδήγησε την ανθρωπότητα να γράφει με μελάνι και χαρτί, και έτσι πολλοί αμάρτησαν από αιώνα σε αιώνα μέχρι την ημέρα αυτή. Διότι οι άνθρωποι δεν δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό, να επιβεβαιώνουν την καλή του πίστη με γραφίδα και μελάνη. Διότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν ακριβώς, όπως και οι άγγελοι, με σκοπό να συνεχίσουν καθαροί και δίκαιοι, ο δε θάνατος, ο οποίος καταστρέφει το παν, δεν θα μπορούσε να τους πειράξει. Πλην όμως, λόγω αυτής της γνώσης χάνονται και με αυτή τη δύναμη ο θάνατος με κατατρέχει. Και ο πέμπτος ονομάστηκε Κασδέϊα: αυτός είναι εκείνος, που έδειξε στα τέκνα των ανθρώπων όλα τα κακά κτυπήματα των πνευμάτων και των δαιμόνων και τα κτυπήματα του εμβρύου στη μήτρα, ώστε να αποβληθεί αυτό, τα κτυπήματα της ψυχής, τα δαγκώματα των φιδιών, και τα κτυπήματα τα οποία συμβαίνουν κατά τη μεσημβρινή ζέστη, τον υιό του φιδιού που καλείται Ταβαέτ. Και αυτό είναι το έργο του Κασβεήλ, του άρχοντα του όρκου, τον οποίον έδειξε στους αγίους, όταν κατοικούσε πάνω στα ψηλά με δόξα και το όνομά του είναι Βικά» Κεφάλαιο 69, στίχοι 3 – 13.

     Ολοκληρώνοντας το ενδιαφέρον αυτό θέμα, αξίζει να θυμίσουμε πως γνωρίζουμε πως έχουμε κάνει επιδερμική αντιμετώπιση του θέματος. Εναπόκειται πλέον στον ανήσυχο και απαιτητικό αναγνώστη, να ερευνήσει πλέον μόνος του για να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη και σαφή άποψη.

     Βιβλιογραφία: Σάββα Χρ. Αγουρίδη, «Τα απόκρυφα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης», Τόμος Α΄, Εκδόσεις Έννοια.

     Αυτά τα λίγα βρήκα

     1. vula!!!!!

      ΨΑΧΝΩΝΤΑΣ ΒΡΗΚΑ:

      Με τον γενικό όρο Απόκρυφα, ονομάζονται αρχαία κείμενα θρησκευτικού περιεχομένου που έχουν αποκλεισθεί από τον Κανόνα της Αγίας Γραφής. Οι χριστιανικές εκκλησίες θεωρούν ότι τα κείμενα αυτά έχουν συνταχθεί κατ’ απομίμηση των κανονικών βιβλίων της Αγίας Γραφής και έχουν αποκλειστεί από τους κανόνες τους. Κατά κύριο λόγο, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα βιβλία αυτά συντάχθηκαν μεταξύ του 2ου π.Χ. και του 4ου μ.Χ. αιώνα από Ιουδαίους και χριστιανούς συγγραφείς (αν και συνέχισαν να γράφονται ανάλογα κείμενα μέχρι και τον 13ο αιώνα μ.Χ.[1]), οι οποίοι με απομίμηση του τίτλου, του ονόματος του συγγραφέα, της μορφής και του περιεχομένου, επιδίωκαν να εξασφαλίσουν στα έργα τους κανονικό κύρος. Τα βιβλία αυτά διακρίνονται σε απόκρυφα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
      Οι Προτεστάντες χριστιανοί, ονομάζουν «ψευδεπίγραφα» τα ως «απόκρυφα» χαρακτηριζόμενα βιβλία της Π. Διαθήκης από τους Ορθόδοξους και τους Ρωμαιοκαθολικούς, ενώ ως «απόκρυφα» χαρακτηρίζουν συνήθως τα ονομαζόμενα από τους Ρωμαιοκαθολικούς «δευτεροκανονικά» και από τους Ορθόδοξους «αναγιγνωσκόμενα» ή «δευτεροκανονικά» βιβλία της Π. Διαθήκης.

      Απόκρυφα βιβλία σύμφωνα με την πλειονότητα των Ιουδαίων και των Χριστιανών

      Εκτος από τα κανονικά βιβλία, που απαρτίζουν τον κανόνα της Π. Διαθήκης, υπήρξαν και άλλα θρησκευτικής φύσεως έργα, μεταγενέστερα, τα όποια αποκλείσθηκαν απ’ αυτόν, ως στερούμενα θεοπνευστίας. Τα έργα αυτά, είναι γραμμένα κατ’ απομίμηση των κανονικών βιβλίων και αποδίδονται ψευδώς σε γνωστούς βιβλικούς συγγραφείς. Τα απόκρυφα, που είναι κυρίως παλαιστινιακής άλλα και ελληνιστικής προέλευσης, προέρχονται κυρίως από το χρονικό διάστημα 200 π.Χ. – 100 μ.Χ. και περιέχουν τις θρησκευτικές αντιλήψεις και προσδοκίες του ιουδαϊκού λαού της εποχής τους. Εμφανίστηκαν με αξιώσεις θεοπνεύστων βιβλίων για την απόκτηση κανονικού κύρους, άλλα τόσο οι Ιουδαίοι όσο και οι χριστιανοί τα απέκλεισαν από τον κανόνα της Π. Διαθήκης καθώς το περιεχόμενο τους θεωρήθηκε ξένο προς το μήνυμα της σωτηρίας που αποκαλύπτεται στα κανονικά βιβλία. Η γλώσσα των σωζομένων αποκρύφων είναι η εβραϊκή, αραμαϊκή, ελληνική καθώς και μεταφράσεις:

      1. Θρύλοι για πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης

      Το βιβλίο των Ιωβηλαίων
      Η διαθήκη των δώδεκα Πατριαρχών
      Το μαρτύριο του Ησαΐα
      Ζωή του Αδάμ και της Εύας
      Βίοι Προφητών
      Παραλειπόμενα του Ιερεμία
      Διαθήκη του Ιώβ
      Διαθήκη του Αβραάμ
      Διαθήκη του Σολομώντος κ.ά.

      2. Ύμνοι

      Ψαλμοί του Σολομώντος
      Άσμα
      Προσευχή του Μανασσή κ.ά.

      3. Διδακτικά

      Πιρκέ Αμπόθ (Ρητά των Πατέρων)

      4. Αποκαλυπτικά

      Πρώτος Ενώχ
      Ανάληψη του Μωυσή
      Δεύτερος Ενώχ
      Δεύτερος Βαρούχ
      Τρίτος Βαρούχ
      Σχόλιο του Αββακούμ
      Αποκάλυψη του Λάμεχ κ.ά.

      Τα απόκρυφα της Καινής Διαθήκης γενικά περιλαμβάνουν ανώνυμα ή ψευδεπίγραφα χριστιανικά κείμενα τα οποία γράφτηκαν από τον 2ο αιώνα και έπειτα και τα οποία δεν περιλήφθηκαν στον κανόνα της Καινής Διαθήκης[2].

      Διάφορα ήταν τα αίτια που οδήγησαν στην παραγωγή απόκρυφης φιλολογίας της Καινής Διαθήκης:

      1. Η ευσεβής φαντασία κάποιων αγνώστων συγγραφέων, που απέδωσαν τα έργα τους σε γνωστά πρόσωπα της εκκλησίας, θέλησε να καλύψει τα κατά τη γνώμη τους “κενά” της Καινής Διαθήκης και ιδιαίτερα της ζωής του Ιησού και της μητέρας του Μαρίας καθώς και των Αποστόλων. Για παράδειγμα, η πληροφορία του Ιω.20,30: “πολλά μεν ούν και άλλα σημεία εποίησεν ο Ιησούς… α ουκ εστίν γεγραμμένα εν τω βιβλίω τούτω” ήταν αρκετή για να αποτελέσει έρεισμα για τους αποκρυφογράφους. Κάποιες φορές, δευτερεύοντα ή ανώνυμα πρόσωπα της Καινής Διαθήκης αναφέρονται με συγκεκριμένο όνομα, που επικράτησε στην παράδοση της εκκλησίας, κυρίως στη λειτουργική, και διαδραματίζουν έναν πιο σημαντικό ρόλο στα Απόκρυφα. Έτσι, ο ανώνυμος εκατόνταρχος της σταύρωσης παραδίδεται με το όνομα Λογγίνος ενώ οι δύο ληστές ονομάζονται Γίστας και Δισμάς. Επίσης, συχνά παρουσιάζονται μυθώδεις διηγήσεις γιά περιόδους της ζωής του Ιησού που δεν αναλύονται εκτενώς στα κανονικά ευαγγέλια, όπως είναι η παιδική ηλικία, η κάθοδος στον Άδη κ.ά.

      2. Η απόκρυφη φιλολογία έγινε το όχημα για τη διάδοση “αιρετικών” διδασκαλιών. Ο Ειρηναίος π.χ. αναφερόμενος στους Γνωστικούς λέει ότι έχουν “αμύθητον πλήθος απόκρυφων και νόθων γραφών, ας αυτοί έπλασσαν”.

      Στη διάρκεια των αιώνων τα απόκρυφα κείμενα άλλοτε καταδικάστηκαν έντονα από την εκκλησία και άλλοτε τροφοδότησαν τη λαϊκή ευσέβεια και την εκκλησιαστική τέχνη που παρουσιάζει συχνά σκηνές που η προέλευσή τους βρίσκεται στα απόκρυφα, όπως είναι λ.χ. οι σκηνές από την παιδική ηλικία της μητέρας του Ιησού, εμπνευσμένες από το Πρωτευαγγέλιον Ιακώβου. Επίσης, αν και τα απόκρυφα κείμενα, δεν δίνουν στην πραγματικότητα κανένα νέο στοιχείο στην χριστιανική αποκάλυψη και υστερούν σημαντικά, συγκρινόμενα προς τα κανονικά βιβλία, από πλευράς θεολογικής εμβάθυνσης και ιστορικών στοιχείων, διασώζονται σε κάποια από αυτά παραδόσεις, στις οποίες στηρίζονται γιορτές και ύμνοι της εκκλησίας, όπως π.χ. τα Εισόδια της Θεοτόκου. Είναι πραγματικότητα άλλωστε ότι πολλά από τα απόκρυφα αποτέλεσαν αγαπημένα αναγνώσματα για γενιές χριστιανών στη διάρκεια της ιστορίας, έστω κι αν δεν βρέθηκαν ποτέ στο κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής.

      Τα Απόκρυφα κείμενα διαιρούνται σε Ευαγγέλια, Πράξεις, Επιστολές και Αποκαλύψεις. Τα σπουδαιότερα είναι:

      1. Απόκρυφα ευαγγέλια

      Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου
      Καθ’ Εβραίους ευαγγέλιο
      Κατά Πέτρον ευαγγέλιο
      Κατά Θωμάν ευαγγέλιο
      Ιστορία Ιωσήφ του τέκτονος
      Κατ’ Αιγυπτίους ευαγγέλιο
      Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου
      Υπόμνημα των πραχθέντων επί Πιλάτου
      Ευαγγέλιο της Αληθείας
      Κατά Φίλιππον
      Κατά Θωμάν (περιέχει 114 λόγια αποδιδόμενα στον Ιησού)
      Ευαγγέλιο του Ιούδα
      Ευαγγέλιο των Εβιονιτών

      2. Απόκρυφες Πράξεις

      Κήρυγμα Πέτρου
      Πράξεις Πέτρου
      Πράξεις Παύλου και Θέκλας
      Πράξεις Παύλου
      Πράξεις Ιωάννη
      Πράξεις Ανδρέα
      Πράξεις Θωμά
      Πράξεις Φιλίππου
      Πράξεις Βαρνάβα
      Πράξεις Θαδδαίου
      Πράξεις Ματθαίου και
      Πράξεις Βαρθολομαίου.

      3. Απόκρυφες Επιστολές

      Επιστολή Βαρνάβα
      Αλληλογραφία Παύλου και Σενέκα
      Επιστολή Παύλου προς Λαοδικείς
      Επιστολή Ποπλίου Λεοντούλου
      Αλληλογραφία Αβγάρου με τον Ιησού.
      Επιστολή των έντεκα αποστόλων

      4. Απόκρυφες Αποκαλύψεις

      Αποκάλυψη Πέτρου
      Αποκάλυψη Ιωάννου (απόκρυφο)
      Αποκάλυψη Παύλου
      Αναβατικόν Παύλου
      Αποκάλυψη Θωμά
      Αποκάλυψη Πρωτομάρτυρα Στεφάνου
      Σιβυλλικοί χρησμοί κ.ά.

      ΕΚΔΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΡΥΦΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

      Απόκρυφα Ευαγγέλια, τομ.Α’,Απόκρυφα της παιδικής ηλικίας, (πρωτευαγγέλιον Ιακωβου, Θωμάς Ά΄,Θωμας Β΄),μτφρ.Θανάσης Γεωργιάδης, εκδ.Σύγχρονοι ορίζοντες, Αθήνα,2002
      Απόκρυφα Ευαγγέλια, τομ.Β’, Απόκρυφα του πάθους, (Ευαγγέλιον Νικοδήμου, Κύκλος Πιλάτου), μτφρ.Θανάσης Γεωργιαδης, εκδ. Σύγχρονοι ορίζοντες, Αθήνα, 2003
      Απόκρυφα Χριστινικά Κείμενα. Απόκρυφα Ευαγγέλια,τομ.Α, (επιμ.Ιωάννης Καραβιδόπουλος),εκδ.Π.Πουρναράς, Θεσσ/ίκη,1999
      Απόκρυφα Χριστιανικά Κείμενα. Απόρυφες Πράξεις, Επιστολές και Αποκαλύψεις, τομ.Β΄,(επιμ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος),εκδ.Π.Πουρναράς, Θεσσ/ίκη, 2004
      Απόκρυφες Πράξεις Παύλου και Θέκλας, μτφρ.Δέσποινα Ιωσήφ, Μάρω Τριανταφύλλου, εκδ. Κατάρτι, Αθήνα, 2008
      Το Απόκρυφο Ευαγγέλιο του Νικοδήμου. Τα πρακτικά της δίκης του Χριστού, μτφρ.Κώστας Μποζίνης, εκδ.Ζήτρος, Αθήνα,2005
      Το κατά Θωμάν Απόκρυφον Ευαγγέλιον, μτφρ.Ευάγγελος Αδάμος, Σπύρος Γκριγκένης, εκδ.Ζήτρος, Αθήνα, 2006

      ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΟΙ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ!!!!

      ΕΝΝΟΙΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ

      1. Εννοιολογική προσέγγιση του αποκρυφισμού

      Βασική προϋπόθεση στη μελέτη και την έρευνα του θέματός μας αποτελεί η κατανόηση της έννοιας “αποκρυφισμός”. Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε σύντομη περιγραφή ή να δώσουμε απλό ορισμό της έννοιας αυτής, δεν θα το επιτύχουμε με ευκολία, διότι ο απο­κρυφισμός σαν φαινόμενο ή σύστημα θρησκευτικών ιδεών περιλαμβάνει διδαχή για «απόκρυφα πράγμα­τα», “απόκρυφες επιστήμες”[1], μυστικισμό, πνευματι

      σμό[2], “απόκρυφες μεθόδους-πρακτικές”[3] και θεοσο­φία[4]. Για το λόγο αυτό ποικίλουν οι ορισμοί τους οποί­ους έδωσαν κατά καιρούς όσοι ασχολήθηκαν συστη­ματικά μ’ αυτόν.

      Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι ο αποκρυφισμός “είναι συνονθύλευμα μυστικιστικών εμπειριών και συνδυασμός μυστηριακών διδασκαλιών των Γνωστι­κών, του πνευματισμού και της μαγείας”[5] και άλλοι ότι πρόκειται για μία απόρρητη διδασκαλία, σε ποικίλες μορφές, που μεταδίδεται μυστικά από γενιά σε γενιά μόνο στους μυημένους.

      Οι αποκρυφιστές υποστηρίζουν ότι ο αποκρυφισμός δεν είναι απλά μία επιστήμη ή μία φιλοσοφία, αλλά η Επιστήμη, η Φιλοσοφία, η Ηθική και η Θρησκεία[6].

      Σε φιλοσοφικό λεξικό δίδεται ο ακόλουθος ορισμός: “Αποκρυφισμός είναι διάφορες διδασκαλίες, που παραδέχονται πως υπάρχουν στον κόσμο υπερφυσικές, απρόσιτες στην επιστημονική έρευνα, δυνάμεις και φαινόμενα και επεξεργάζονται πρακτικούς τρόπους για να μπορούν να επικοινωνούν οι άνθρωποι με τις δυνάμεις αυτές (μαγεία, πνευματισμός κ.λπ.). Στα πλαίσια της θεοσοφίας, τις αποκρυφιστικές ιδέες τις προπαγάνδισε με ιδιαίτερη δραστηριότητα ο Ρ. Στάινερ, ο οποίος ισχυριζόταν πως η μυστικολογία είναι θετική πειραματική επιστήμη. Στην πραγματικότητα ο αποκρυφισμός, παρ’ όλο που διατυπώνει μερικές θέ­σεις του στην γλώσσα της φυσικής, δεν περιέχει ούτε ίχνος επιστημονικότητας”[7].

      Άλλοι μελετητές του φαινομένου δέχονται ότι “ο αποκρυφισμός προσφέρεται φαινομενικά σαν μια διέξο­δος, η οποία φαίνεται να καλύπτει ποικίλες ανάγκες: κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, θεραπευτικές, επιμορφωτικές, υπαρξιακές, αποκρύπτοντας αρχικά τη ζοφερή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από όλα αυτά”[8].

      Σύμφωνα με το σχολικό εγχειρίδιο του Μ.Θ. της Β’ Λυκείου “Χριστιανισμός και Θρησκεύματα”, ο αποκρυφισμός είναι “μαγικό σύστημα εκμετάλλευσης των απόκρυφων δυνάμεων της φύσης και του ανθρώπινου πνεύματος”[9].

      Ορισμένοι θρησκειολόγοι υποστηρίζουν ότι ο όρος «χρησιμοποιείται συχνά και για κάποια αποκρυφιστική επιστήμη ή για ορισμένες μορφές μαγείας. Σε όλα τα είδη του αποκρυφισμού οι γνώσεις αποκτώνται με αντιλήψεις έξω από τα αισθητήρια όργανα. Σε αντίθε­ση με τον πνευματισμό (ο αποκρυφισμός) δεν ανάγει τα γεγονότα που συμβαίνουν στην επίδραση των πνευ­μάτων”[10].

      Έχει διατυπωθεί και ο ακόλουθος περιγραφικός ορισμός: “Αποκρυφισμός είναι κάθε κίνηση που ασχολείται με τις απόκρυφες δυνάμεις, τις σατανικές πρακτικές και τις παγανιστικές λατρείες και συνήθως προσπαθεί να μιμηθεί τον Χριστιανισμό αδέξια”[11].

      Σε επίσημο αποκρυφιστικό έντυπο συναντούμε τον έξης ορισμό: “Αποκρυφισμός είναι η διδασκαλία και η ύπαρξις μιας παγκοσμίου Αδελφότητος και Ιεραρχίας υφισταμένης επί του πλανήτου μας από καταβο­λής Κόσμου, αποτελουμένης από άνδρας και γυναίκας έπιτελέσαντας τον επί της Γης προορισμόν του ανθρώπου, όστις συνίσταται εις την απαλλαγήν των δεσμών του τροχού των γεννήσεων και των θανάτων, και οι οποίοι κατά τας προβιωτάς των κατώρθωσαν να φθά­σουν εις τα τελικά πεπρωμένα κάθε ανεξαιρέτως ανθρώπου, καταστάντες, ‘υιοί Θεού’ ή επίγειοι Θεοί, ή θείοι άνδρες, ή Άγιοι Θαυματουργοί”[12].

      Ύστερα από την περιγραφή της έννοιας του αποκρυφισμού, την οποία έδωσαν θρησκειολόγοι, φιλόσοφοι, θεολόγοι και γνωστά πρόσωπα αποκρυφιστικών κινημάτων ή ομάδων, θεωρούμε ότι ο αποκρυφισμός περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως. Επί πλέον θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στην έννοια του αποκρυφισμού γεγονότα και φαινόμενα, τα οποία λαμβάνουν χώρα εκτός του επιστητού, σ’ ένα κόσμο πνευματικό και αόρατο. Τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να εξετασθούν και να ερευνηθούν με βάση τους φυσικούς νόμους και τα επιστημονικά δεδομένα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μέλη των λεγο­μένων “απόκρυφων επιστημών” υποστηρίζουν[13], χω­ρίς να μπορούν να το αποδείξουν, ότι μέσα στον άν­θρωπο και σε ολόκληρο το σύμπαν υπάρχουν τερά­στιες “απόκρυφες δυνάμεις”. Οι δυνάμεις αυτές, σύμφωνα με τους αποκρυφιστές, μπορούν να γίνουν προσιτές στον άνθρωπο με τη μύηση[14] και τη γνώση[15].

      Για να έχουμε, όμως, ολοκληρωμένη εικόνα της έν­νοιας του αποκρυφισμού, θεωρούμε αναγκαία και τη μελέτη του χαρακτήρα του. Ο αποκρυφισμός, εφόσον ασχολείται με τα περί του Θεού[16], έχει άποψη περί του ανθρώπου[17] (ανθρωπολογία) και επιχειρεί να ερμη­νεύσει γεγονότα και φαινόμενα του σύμπαντος[18], δη­λαδή κοσμολογία, έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.

      Πολλοί σήμερα δέχονται[19] ότι ο αποκρυφισμός προβάλλει σύστημα κοσμοθεωρίας με μεσσιανικές βιοθεωρίες και ότι μέσω των απόκρυφων τεχνικών του επι­διώκει να απαντήσει σε αγωνιώδη μεταφυσικά ερωτήματα του ανθρώπου. Διάφορες ομάδες[20] και παραθρη­σκευτικά κινήματα[21], που έχουν σχέση με τον αποκρυ­φισμό, επίμονα διδάσκουν[22] ότι αποτελούν τη βάση και την ουσία της Θρησκείας, της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας και της Ηθικής. Στη διακήρυξη αυτή είχαν προβεί τον προηγούμενο αιώνα δύο βασικά στελέχη του διεθνούς αποκρυφισμού, η Annie Besant[23], η οποία υπήρξε μέλος αγγλικής θεοσοφικής εταιρίας, και η Helen Blavatsky από τη Ρωσία. Η δεύτερη επιδόθηκε περισσότερο στον Ινδουισμό και έχασε την αίγλη της στο χώρο της θεοσοφίας. Αυτό συνέβη, διότι τα θαύ­ματα της Η. Blavatsky υποβλήθηκαν σε επιστημονική εξέταση από την “Εταιρία Ψυχικών Ερευνών” του Λονδίνου. Εκεί διαπιστώθηκε αγυρτεία και παραπλά­νηση των οπαδών της. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι η έκ­θεση της επιτροπής ήταν δυσμενής για τη θεοσοφική εταιρία, όταν δημοσιεύθηκε στα “Proceedings of the So­ciety for Psychical Research” τον Δεκέμβριο του 1884, στις σελίδες 209-401 με τον τίτλο “Report on Phenomena connected with Theosophy”[24]. Το κύρος της θεοσοφικής εταιρίας υπέστη τότε σοβαρό κλονισμό. Ο θάνατος της Η. Blavatsky έφερε στο προσκήνιο την Α. Besant. Αυτή υπήρξε διάδοχός της στη θεοσοφική εταιρία και έδωσε νέα ώθηση στον αποκρυφισμό.

      Η Η. Blavatsky[25], η οποία θεωρείται κύρια εκπρόσωπος της θεοσοφίας στον ευρωπαϊκό χώρο, είχε κατορ­θώσει με μεγάλη δεξιότητα να συγκεντρώσει όλες τις παραδόσεις του αποκρυφισμού στο σύγγραμμά της “Η Ίσις αποκαλυπτομένη”. Υπήρξε πνευματικός διά­μεσος (medium) από νεαρή ηλικία και πολύ γρήγορα επιδόθηκε στον πνευματισμό και τον αποκρυφισμό.

      Αναφερόμαστε στην Α. Besant και την Η. Blavatsky, επειδή αυτές πρωτοπορούν στο χώρο της θεοσοφίας και του αποκρυφισμού τους δύο τελευταίους αιώνες και στις ιδέες αυτών των δύο στηρίζονται οι περισσό­τεροι από τους νεότερους αποκρυφιστές.

      Οφείλουμε ακόμη να αναφέρουμε ότι κάθε επί μέ­ρους “απόκρυφη επιστήμη” εφαρμόζει ιδιαίτερες πρα­κτικές και τελετουργικό[26].

      Μέσα από τις τελετουργικές πράξεις του αποκρυφισμού ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με το “θείον”[27], όπως οι ίδιοι το αποκαλούν, και γνωρίζει τα μυστήρια της ουσίας και του πνεύματος του. Οι προσπάθειες των αποκρυφιστών κατατείνουν στο να απαλλαγεί ο άν­θρωπος από τις άλλες θρησκείες, να καθαρθεί από τις πλάνες τους και στη θέση τους να τοποθετήσει την απόκρυφη γνώση και σοφία. Ακολουθεί μία ανεξερεύ­νητη πορεία προς τη “νιρβάνα” (σωτηρία, τελείωση του ανθρώπου), ώστε να “διευρυνθεί”[28] η ανθρώπινη συνείδηση και να ξαναζήσει ο άνθρωπος τη θρησκεία του με την πίστη σε ειδωλολατρικούς φυσικούς θεούς.

      Ο βασικότερος στόχος[29] μιας αποκρυφιστικής κοινότητας είναι η επεξεργασία και η διάδοση της θρησκείας της. Γι’ αυτό και σε πολλές παραφυάδες του αποκρυφισμού διάσπαρτος είναι ο πανθεϊσμός[30], η νεο-ειδωλολατρεία (Neo-paganismus), η μαγεία και ο σατανισμός[31]. Ο τελευταίος, επιχειρώντας να μιμηθεί τον μυστηριακό χαρακτήρα της Ορθόδοξης Χριστια­νικής Εκκλησίας και τον μυστικισμό της[32], παρουσιά­ζεται να τελεί λατρεία, να χρησιμοποιεί σύμβολα, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο της λατρείας του, να προβαίνει σε θυσίες[33] και να προβάλλει τις σατανικές πρακτικές και τις παγανιστικές-νεοειδωλολατρικές τελετές[34] του.

      Αριστοφάνη Δ. Ζαμπακίδη
      Ο ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ
      Ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση
      του προβλήματος
      Εκδόσεις Μυγδονία

      2. Ιστορικό και ιδεολογικό περίγραμμα του αποκρυφισμού

      Στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε χρονικά το φαινόμενο του αποκρυφισμού και να διερευνήσουμε την προέλευσή του, ανατρέχουμε σε αυθεντικές ιστορι­κές πηγές και μαρτυρίες. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομερή περιγραφή στοιχείων και γεγονότων, συνοπτικά παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές ιστορικές μαρτυρίες, οι οποίες καταδεικνύουν την αρχαιότητα, την καταγωγή και τον επινοητή του φαινομένου. Οι γνώσεις αυτές θα μας βοηθήσουν στην ασφαλέστερη προσέγγιση και θεώρηση του σύγχρονου αποκρυφι­σμού από κοινωνιολογικής, θεολογικής και ψυχοπαι­δαγωγικής άποψης.

      α) Η αρχαιότητα του φαινομένου

      Ο αποκρυφισμός, με τις ποικίλες παραφυάδες και μορφές του, έχει αρχαιότατες ρίζες. Από τον προφήτη Μωϋσή (±1220 π.Χ.) είχε εντοπισθεί το φαινόμενο. Ο ιερός συγγραφέας στο βιβλίο του Δευτερονομίου[35] επιτιμά εκείνους, που επιχειρούν επικοινωνία με τους νεκρούς. Καταδικάζει την αστρολογία και αστρομαντεία, και καλεί τους “εκλεκτούς του Θεού” να τις απο­φεύγουν. Η μονοθεΐα ήταν αυτή που προφύλαξε τον ισραηλιτικό λαό από τη μαγεία[36], η οποία ήταν πολύ αναπτυγμένη και διαδεδομένη στους γύρω λαούς, χί­λια διακόσια και πλέον χρόνια πριν από την έλευση του Χριστού στον κόσμο.

      Πολλές μαρτυρίες, που αφορούν την εμφάνιση του αποκρυφισμού, διασώζονται στις Ινδίες[37], στην Ιαπω­νία και στην Κίνα. Οι Βαβυλώνιοι, οι Χαλδαίοι, οι Ασσύριοι και ιδιαίτερα οι Πέρσες είχαν ασχοληθεί με τις απόκρυφες επιστήμες, είχαν αναπτυγμένη μαγεία, γραπτά κείμενα και ιερείς, οι οποίοι ταυτίσθηκαν με τους αστρολόγους[38] και τους μάντεις. Στην Αίγυπτο οι ιερείς, οι μάντεις[39] και οι μάγοι, εκτός από τον μαγνη­τισμό, που είναι προσφιλής μέθοδος των Κινέζων, τον υπνωτισμό και τη μέθοδο της υποβολής και αυθυπο­βολής για τη θεραπεία των ασθενών, έλεγαν πως γνώ­ριζαν και τον τρόπο να “επικοινωνούν” με τα πνεύμα­τα[40]. Αρκετοί απ’ αυτούς χρησιμοποιούσαν[41] σύμβολα και παραστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από ομάδες αποκρυφιστών.

      Στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν άγνωστη η επικοινω­νία με τις ψυχές των νεκρών. Οι λεγόμενοι νεκρομάντεις ήταν αυτοί που ασχολούνταν με μυστικές τελετές και είχαν ειδικούς τόπους και χώρους στους οποίους κατέφευγαν, για να επικοινωνήσουν[42] με τα πνεύματα και να τα συμβουλευθούν για διάφορα ζητήματα.

      Οι ιστορικοί αναφέρουν[43] ότι στις όχθεις του ποτα­μού Αχέροντα, στη Φιγαλία, στο ακρωτήριο του Ται­νάρου, στην Ηράκλεια του Πόντου και αλλού κατέ­φευγαν και Έλληνες[44], και διά μέσου των νεκρομάντεων επικοινωνούσαν με πνεύματα νεκρών. Εκεί δεν πή­γαιναν μόνον άνθρωποι μειωμένου διανοητικού και μορφωτικού επιπέδου, αλλά και εξέχουσες προσωπι­κότητες, όπως ο Περίανδρος ο Κορίνθιος[45], ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος, ο Σπαρτιάτης στρατηγός Παυσανίας[46] και άλλοι[47]. Κοντά στους Δελ­φούς υπήρχαν άλλα τέσσερα τουλάχιστον μαντεία του Απόλλωνα, της Άβας στη Φωκίδα, της Τέγηρας και του Πτώου όρους στη Βοιωτία και του Ισμήνιου Απόλλωνα στη Θήβα. Στην Εφύρα, στα παράλια της Ηπείρου, υπήρχε ένας ναός, όπου πολλοί κατέφευγαν και υπέβαλαν ερωτήσεις σε νεκρούς. Ο Ηρόδοτος καταγράφει[48] περιστατικό με αντιπροσωπεία του τυ­ράννου της Κορίνθου, του Περίανδρου, στο νεκρομα­ντείο της Εφύρας.

      Οι Ρωμαίοι αντέγραψαν αυτά που συνέβαιναν στην αρχαία Ελλάδα σε σχέση με τους νεκρούς και τα πονη­ρά πνεύματα. Τα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα οι Ρωμαίοι δημιουργούν επαφές με την κυρίως Ελλάδα. Σχέσεις αναπτύσσουν και με το μαντείο των Δελφών. “Μετά τις διαδοχικές συμφορές κατά τον Β’ Καρχηδονιακό πόλε­μο, που αποκορυφώθηκαν στη μάχη των Κανών, οι Ρωμαίοι έστειλαν στους Δελφούς τον Κόιντο Φάβιο Πίκτωρα να επερωτήσει το μαντείο με ποια τελετουρ­γία θα εξασφάλιζαν τη νίκη εναντίον των Καρχηδο­νίων. Η έκθεση της αποστολής του, που μας διασώζει ο Λίβιος, πηγάζει από τον ίδιο, που έγινε ο πρώτος Ρωμαίος ιστορικός. Η Πυθία τον εφοδίασε με ένα κατάλογο θεών και θεαινών που έπρεπε να ικετευθούν με επίσημη ιεροτελεστία κατά ένα καθορισμένο τρόπο, και του έδωσε επίσης ένα έμμετρο χρησμό, που μας διασώθηκε σε πεζή λατινική μετάφραση”[49].

      Οι Ρωμαίοι, όμως, είχαν και δικές τους μαγικές μεθόδους. Τα ελληνικά μαντεία τα χρησιμοποιούσαν για πολύ ειδικές περιπτώσεις. Η ρωμαϊκή Πολιτεία είχε τα λεγόμενα Σιβύλλεια βιβλία[50], τα οποία περιείχαν μία επικίνδυνη πρόβλεψη της ζωής τους και τα εμπιστεύ­θηκαν για φύλαξη σε υπεύθυνους, οι οποίοι μπορού­σαν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο με την άδεια της Συγκλήτου. Στην Ιταλία υπήρχαν μερικά μαντεία, όπως οι ναοί της θεάς Τύχης στην Πραίνεστο και στο Άντιο. Την εποχή της παρακμής των ελληνικών μαν­τείων, στους Ρωμαίους εμφανίζεται το φαινόμενο της αστρολογίας[51].

      Η προσπάθεια των τραγικών ποιητών της ελλη­νικής αρχαιότητας για κάθαρση και λύτρωση μέσα από τα ορφικά και τα άλλα μυστήρια ήταν καταδικα­σμένη σε αποτυχία, αφού ήταν προσπάθεια μιας αν­θρώπινης απολύτρωσης και τίποτε περισσότερο. Κατά τον Ξενοφώντα[52] και τον Πυθαγόρα, ο Όμηρος και ο Ησίοδος απέδωσαν στους θεούς πράξεις, τις οποίες δεν θα τολμούσαν να διαπράξουν ούτε οι πιο άσημοι άνθρωποι, όπως απάτες, κλοπές, μοιχείες και φόνους. Αυτό φανερώνει την ηθική κατάπτωση, η οποία επι­κρατούσε τους χρόνους του κλασικού ανθρωπισμού στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και πέρα απ’ αυτήν, από την Κίνα του Κουμφούκιου, την Ινδία, την Ιουδαία μέχρι το ρωμαϊκό κόσμο. Ρίζα της ηθικής παρακμής, ήταν η θρησκευτική κατάπτωση με τις αγυρτείες, τις μαγείες[53], τις μαγγανίες και την κάθε μορφή σατα­νικής τελετής και λατρείας.

      Την ελληνική σκέψη, όπως έδειξαν οι ιστορικές μαρτυρίες, την κάλυπτε βαθιά ομίχλη[54], διότι και αυτοί οι έλληνες φιλόσοφοι, όπως γράφει ο Ιωάννης Χρυσόστομος, “ούτε περί Θεού ούτε περί κτίσεως τι υγιές ευρείν ηδυνήθησαν εκείνοι… Αλλ’ έλεγον ότι θάμνος εστί και ιχθύς, και κύων γίνεται η ψυχή”. Για να κατα­λήξει ο εκκλησιαστικός πατέρας με τον ακόλουθο λόγο: “Αν αρξώμεθα τα εκείνων προτιθέναι δόγματα, και τι μεν περί θεού, τι δε περί ύλης, τι δε περί ψυχής, τι δε περί σωμάτων είπον, πολύς έψεται γέλως”[55]. Στο λόγο αυτό περιγράφεται με σκωπτικό τρόπο η πίστη ορισμένων ελλήνων φιλοσόφων της αρχαιότητας στη μετεμψύχωση και μετενσάρκωση. Παρά ταύτα οι έλλη­νες δεν έφθασαν την ηθική κατάπτωση των Βαβυλω­νίων, των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων και των Ρωμαί­ων, οι οποίοι λάτρευαν κροκόδειλους και ξόανα.

      Παραμένουν γνωστά τα παγκοσμίου φήμης μαντικά κέντρα των Δελφών, της Ισθμίας και της Δωδώνης. Πολλοί σοφοί της αρχαίας Ελλάδας συναναστροφήκαν με ιερείς των ειδώλων της Αιγύπτου[56] και μετέφε­ραν στοιχεία αποκρυφισμού και στο χώρο που έζησαν και έδρασαν. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο περί­φημος μαθηματικός Εύδοξος, ο οποίος είχε δάσκαλο τον ιερέα Χουνουφέα από τη Μέμφιδα. Ο γνωστός νομοθέτης και μεταρρυθμιστής Σόλων (640; – 560 π.Χ.) άκουσε τον ιερέα Σάγχυτα από τη Σάιδα. Ο φιλόσο­φος Πυθαγόρας παρακολούθησε τον ιερέα Οινουφέα από την Ηλιούπολη και ο Πλάτωνας ήταν και αυτός γνώστης της φιλοσοφίας των Αιγυπτίων ιερέων. Αποκρυφιστικές (κυρίως μαντικές και αστρομαντικές) γνώσεις μεταδίδονταν από Αιγυπτίους ιερείς σε ναούς ειδωλολατρικούς και παρόμοιες βρίσκουμε στα Upanisads, στα έπη των Ινδιών, σε Κινέζικα φιλοσοφικά συστήματα, ειδικά στον Ταοϊσμό[57], σε συγγράμματα του Lao-tse, Στην Αιγυπτιακή βίβλο των νεκρών, σε Αιγυπτιακούς παπύρους, σε Ιουδαϊκές Γραφές, όπως είναι η Καββάλα και το Ταλμούδ, σε πλατωνικές και νεοπλατωνικές σχολές[58] και αργότερα στον Ισλαμι­σμό[59], στον Σουφισμό, στον Σαμανισμό, στην Ούφολογία[60] και άλλου.

      Συνοψίζοντας, να αναφέρουμε πως στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης[61] ο αποκρυφισμός εμφανίζεται κυ­ρίως με τη μορφή της μαγείας, της μαντείας, του πνευ­ματισμού, της θεοσοφίας, της αστρολογίας και της αστρομαντείας.

      β) Η καταγωγή του αποκρυφισμού

      Ο αποκρυφισμός, για να φθάσει στη σημερινή του μορφή, χρειάσθηκε να περάσουν χιλιετηρίδες. Η θεο­σοφία, η μαγεία, η μαντεία, η αστρολογία και πολλές άλλες παραφυάδες διακηρύττουν[62] επίσημα ότι απ’ αυτές προήλθαν όλες οι παλαιότερες και νεότερες θρη­σκείες. Ισχυρίζονται ακόμη ότι “η Μυστική Διδασκα­λία (δηλ. ο αποκρυφισμός) παραδέχεται την μετενσάρκωσιν, μετενσωμάτωσιν ή παλλιγγενεσίαν, ως του μό­νου μέσου, όπως ούτος φθάσει εις τα τελικά του πε­πρωμένα, και όπως ανακτήση τας λειτουργίας, αι οποίαι ητόνισαν από της εποχής της ‘Πτώσεως’ του ανθρώπου, της οποίας μνεία γίνεται εις την Βίβλον, αφ’ ότου οι ‘Πρωτόπλαστοι’, εγεύσθησαν του απηγορευμένου καρπού του ‘Δένδρου της Γνώσεως’, του καλού και του κακού. Η παγκόσμιος αύτη Αδελ­φότης, (εννοούν τις διάφορες μορφές του αποκρυφισμού), κατέχει την συνολικήν ίστορίαν και γνώσιν του Ανθρώπου από της εμφανίσεως αυτού επί της Γης μέχρι σήμερον”[63].

      Στο πρώτο βιβλίο της Πεντατεύχου[64] επαρκώς παρουσιάζεται ο ρόλος του “αρχεκάκου όφεως”, δηλ. του διαβόλου, ο οποίος ζητεί να πλανήσει τον άνθρωπο και να τον αποξενώσει από τον Θεό-Δημιουργό του. Αυτός (ο διάβολος), στο πέρασμα των αιώνων, εμ­πλέκει ακόμη περισσότερο την πορεία των ανθρώπων, δημιουργώντας την πλάνη των θρησκειών και των ειδώλων. Τότε συντελείται η μεγαλύτερη ψυχική φθο­ρά του Ανθρώπου και μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ αυτού και του Θεού-Δημιουργού του[65]. Κατά τη χρο­νική περίοδο, από την πτώση του ανθρώπου μέχρι την ενανθρώπηση του Ιησού Χριστού, παρουσιάζονται διάφορες παραφυάδες του αποκρυφισμού, οι οποίες σύμφωνα με το λόγο της Γραφής[66] έχουν κοινή κατα­γωγή και προέλευση. Αυτό έρχεται στη συνέχεια να επιβεβαιώσει η επιστήμη της θρησκειολογίας με την έρευνα των γεγονότων και των ιστορικών δεδομένων.

      Οι γνώμες των θρησκειολόγων[67] και των άλλων επιστημόνων συγκλίνουν, όταν κάνουν λόγο για μονοθεϊσμό στην αρχή της δημιουργίας του ανθρώπου, στην παραπλάνηση του ανθρώπου κατά την πορεία των αιώνων, στην πτώση και κατάληξή του στη συνέχεια στο λαβύρινθο της πολυθεΐας και των ειδώλων. “Η αφετηρία της ανθρώπινης θρησκευτικότητας υπήρξε ένας ‘αποκλειστικός μονοθεϊσμός’ και ότι από εθνολο­γικές μελέτες που έγιναν σε απομακρυσμένες περιοχές της υδρογείου, όπου υπάρχουν υπολείμματα παλαιό­τατων πρωτόγονων λαών, διαπιστώθηκε μια αυτοτε­λής και ενδογενής πίστη σε ένα ύψιστο Θεό, δηλαδή μονοθεϊσμός”[68].

      Είναι αξιολογήσιμη η πληροφορία την οποία μας δίνει επίσημη πηγή του αποκρυφισμού, ότι η έδρα της “Απόκρυφης Ιεραρχίας και Αδελφότητας” βρίσκεται εδώ και αιώνες σε απροσπέλαστη περιοχή της κεν­τρικής Αφρικής και ότι απόκρυφες βιβλιοθήκες, υπό­γειες κρύπτες, στοές, κατοικίες και μουσεία βρίσκονται σε μεγάλα και πλούσια μοναστήρια των Ινδιών (Λαμάσαρη), στην άνυδρη χώρα του Ταρίμ, σε μια πραγ­ματική έρημο, Στην καρδιά του Τουρκεστάν[69]. Παρό­μοιοι τόποι, όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια, ευνοούν και σήμερα την πραγματοποίηση συναντήσε­ων, θυσιών, μυήσεων και άλλων τελετουργικών πράξε­ων, μεταξύ των οπαδών των διαφόρων ομάδων του αποκρυφισμού.

      Για την καταγωγή του αποκρυφισμού έχει γραφεί πως “όπως οι Ίωνες φιλόσοφοι, ούτω και οι Πυθαγό­ρειοι, ως κύριον έργον της φιλοσόφου ερεύνης έθεντο την ανεύρεσιν μιας αγενήτου και ανωλέθρου αρχής και αιτίας πάντων των όντων. Προς επιτυχίαν δε του σκοπού τούτου εχρησιμοποίησαν το μεγαλειώδες περί αριθμών και αστρονομίας σύστημα της Σχολής αυ­τών”. Και η επισήμανση καταλήγει: “Αι περί θεού αντιλήψεις των Πυθαγορείων ευρίσκοντο εις άμεσον συσχετισμόν και εξάρτησιν εκ της Ορφικής θεολογίας και μυστηριολογίας, εξ ης ο Πυθαγόρας παρέλαβε τας περί αριθμών ως ουσίας των πάντων και ως θεών, αντιλήψεις αυτού”[70].

      Μία σύγχρονη και σε βάθος εξέταση των θεωριών και της τελετουργίας των αποκρυφιστικών ομάδων μάς οδηγεί στη διαπίστωση ότι η θεωρία περί Θεού, περί δημιουργίας του κόσμου, περί ανθρώπου και οι τεχνικές τους έχουν σαν βάση και αφετηρία την ορφι­κή θεολογία και την αποκρυφολογία των προχριστια­νικών χρόνων.

      Σύγχρονοι αποκρυφιστές αποδέχονται[71] ότι θεμέλιο της διδασκαλίας τους αποτελεί ο νέο-πυθαγορισμός, ο οποίος είναι συνονθύλευμα πλατωνικών, περιπατη­τικών και στωϊκών φιλοσοφημάτων, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα την πίστη σε αποκαλύψεις και μυστικισμό[72]. Πλούσιο υλικό ακόμη αντλεί ο αποκρυ­φισμός από τις ινδικές Γραφές[73], τις γνωστές με το όνομα Vedas ή Βέδδες, (ιερή επιστήμη, αγία γνώση, θεοσοφία), και γι’ αυτό η ηθική του σε μεγάλο μέρος παρουσιάζεται ινδουϊστική και βουδιστική.

      Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος, όταν έχασε τη θεοκεντρικότητα στη ζωή του, προσπάθησε να βοη­θηθεί ανθρωποκεντρικά. Τέτοιες μορφές ανθρωποκεν­τρικής[74] βοήθειας ήταν η μαντεία, η μαγεία, ο πνευμα­τισμός και άλλα αποκρυφιστικά φαινόμενα, τα οποία παραμένουν και δρουν μέχρι των ήμερων μας. Θα τα εξετάσουμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

      ΧΜΜΜΜΜΜΜ ΣΩΣΤΑ ΛΑΘΟΣ!;!

      Ο ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΗΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΗΤΕ ΟΧΙ!!!! ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΛΥ ΙΔΙΕΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΘΕΜΕΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΣΥΝΑΜΑ!!!! ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΘΕΟ!!!! ΣΑΤΑΝΑ!!!! ΔΑΙΜΟΝΕΣ!!!! ΜΑΓΙΑ!!!! ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΚΑΙ ΥΠΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΩΣ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ!!!! ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ!!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΕΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ ΚΤΛ ΚΤΛ!!!!

      ΑΠΟΚΡΥΦΑ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΕΝΟΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΒΑΠΤΗΣΜΕΝΟΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΔΟΓΜΕΝΟΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΜΕΓΑΛΟΜΕΝΟΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΣΩΣΜΕΝΟΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΠΕΘΑΜΕΝΟΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΟΝΕΙΡΟΠΑΡΞΙΑ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΧΩΡΕΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΑΤΑ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΜΕΛΕΤΕΣ!!!! ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΕΝΕΡΓΙΕΣ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΒΛΕΠΕΙΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΛΕΞΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΕΚΟΥΝ!!!! ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟ!!!!

      ΟΜΟΣ Ο ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΝΗΓΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΥΜΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΟΠΟΣ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΟΧΙ!;! ΟΠΟΣ ΟΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΝΟ ΜΥΗΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΥΝ!!!! ΑΛΛΑ!!!! ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ…….!!!! ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ!!!!

      ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΤΙΤΤΑΝΙΑ ΣΗΖΗΤΗΣΗ!!!!

 2. Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ο Εωσφόρος είναι ο Σατανάς όπως είναι και ο Μελχιρεσά η μετεξέλιξη δηλαδή στον Άγγελο του αιώνιου κακού για χάριν του πενταγράμματου ο οποίος πολεμάει τον Μελχισεδέκ!!!Συνεπώς μόνο παρεξηγημένος δεν είναι .Ότι έκανε και κάνει είναι εις γνώση του!!! Και ο βασικός λόγος που κάνει ότι κάνει είναι ο άκρατος εγωισμός του , η αλαζονεία του και η ζήλια του μην τα ξεχνάμε αυτά!!!Δεν έχει άλλοθι λοιπον για να τον θεωρούμε παρεξηγημένο ούτε καν σαν έννοια!!! Περί θρησκειών μπορούμε να μιλάμε για όλα όπως και για τις απάτες που έχουν συντελεστεί κατά καιρούς αυτό όμως δεν λέει κάτι.Δεν πραγματεύτηκα αυτό στο άρθρο και δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Χριστιανισμός έβλαψε τον Ελληνισμό!!!Ίσα ίσα θα έλεγα ότι για μια ακόμα φορά εκπολιτήσαμε το απολίτιστο Λάτιο οπότε προσέχετε τι λέτε με κάποιες έννοιες γιατί μάλλον κάτι δεν έχετε προσέξει. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα καλόν είναι να τα ψάχνουμε λίγο καλύτερα πριν πούμε απλά την άποψη μας…

 3. Κι εσύ να είσαι καλά που γράφεις για την αλήθεια!!! Το Εωσφόρος είναι ελληνικό και δεν ταιριάζει στο Σατανά,αφού τα περισσότερα ονόματα των κακών δαιμόνων είναι εβραϊκά. Δεν είπα ότι ο Πυθαγόρας είναι θεός Πάνας… Το θεό Πάνα τον έκαναν διάβολο. Σωστά η πεντάλφα ήταν της θεάς Αφροδίτης! Μπορεί να έχεις δίκιο ότι το έκαναν για τα συμφέροντα. Ο Χριστός ήρθε μια φορά και σταυρώθηκε;;; Ο θεός Διονύσος;;; Πιστεύω ότι έρχεται ο Χριστός πολλές φορές να μας σώσει… Η μετενσάρκωση είναι ευκαιρία. Λένε ότι θα έρθει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς για τους χριστιανούς ο Ιωάννης Βατάτζης για τους εθνικούς η νεα ενσάρκωση του Μεγάλου Αλέξανδρου.

  Ένας κωφός

  1. Polyidos!!!!

   ΑΓΝΩΣΤΕ ΦΙΛΕ!!!!

   ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΟΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΟΙΑ:

   Εωσφόρος ο [eosfóros] Ο18 : 1.το όνομα του αρχηγού των αγγέλων που αποστάτησαν και εκδιώχτηκαν από τον Παράδεισο, εξαιτίας της αλαζονείας τους· Σατανάς. || πολύ αρνητικά φορτισμένος χαρακτηρισμός ανθρώπου αλαζόνα. 2. (αστρον.) ο Aυγερινός.
   [λόγ.: 2: αρχ. ῾Εωσφόρος· 1: ελνστ. ῾Εωσφόρος σημδ. (ελνστ.) εβρ. `το φωτεινό άστρο΄

   ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΣ ΕΤΣΙ Η ΚΑΠΟΣ ΑΛΙΟΣ!;!

   ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ:

   ΕΩΣΦΟΡΟΣ = ( Ο ) ( ΟΥΣ, ΑΡΣΕΝ. ) Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΤΑΝ ΑΝΑΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΓΗ!!!! ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ!!!!

   ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ << ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ >>

   ΕΩΘΙΝΟ = ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΩ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ!!!!

   ΕΩΣ = Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ!!!! ΥΨΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ!!!!

   ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

   ( ΦΩΤΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ) = ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΦΩΣΦΟΡΟΣ!!!! ( ΑΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ)

   ( ΗΣΥΧΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ) = ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ ASug Ο ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ ΦΕΡΩΝ ΛΕΓΕΙΝ ΔΕ ΤΟ ΦΩΣΦΟΡΟΝ ( Ψ226 ) ( ug )!!!!

   ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΟ ΛΕΞΙΚΟ << ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΗΣ >> ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΟ ΣΤ:

   ΕΩΣΦΟΡΟΣ = Ο ΤΗΝ ΕΩ ΦΕΡΩΝ!!!!! Ο ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ!!!! Ο ΕΩΘΙΝΟΣ ΑΣΤΗΡ!!!! ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ!!!! Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ!!!! ΙΛ. Ψ226. ΗΜΟΣ Δ ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΕΙΣΙ ΦΟΩΣ ΕΠΙ ΓΑΙΑΝ!!!! ΠΙΝΔ. 3/4/42 AΩΣΦΟΡΟΣ ΘΑΗΤΟΣ ΩΣ ΑΣΤΡΟΙΣ ΕΝ ΑΛΛΟΙΣ!!!! ΠΛΑΤ.ΤΙΜ. 38D.ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ…. ΥΠ. ΑΛΛΗΛΩΝ ΗΛΙΟΣ ΤΕ ΚΑΙ Ο ΤΟΥ ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΕΩΣΦΟΡΟΣ!!!! ΕΥΔΟΞ. 5,2, ΠΛΟΥΤ. ΑΡΕΣΚ. ΦΙΛ.2,/5,4/ ΑΝ.ΚΡ. 3,4/3/5 << Ο ΔΕ ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΟΣ ΚΑΙΤΟΙ ΓΕ ΤΟ ΠΑΛΛΑΙΟΝ ΑΛΛΟΣ ΕΔΟΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ Ο ΕΣΠΕΡΟΣ ΔΕ ΙΒΥΚΟΣ Ο ΡΗΓΙΝΟΣ ΣΥΝΗΓΑΓΕ ΤΑΣ ΠΡΟΣΗΓΟΡΙΑΣ >> 2 ΕΚΚΛ ( ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΩΣΤΟ ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ) = Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΤΟΚΟΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΤΩΝΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΣΑΤΑΝΑΣΗ ΣΑΤΑΝΗΗΛ…ΚΤΛ ΚΤΛ !!!!!

   ΚΑΙ ΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΔΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ …. στο Ησαΐας 14.12, και γράφει σαφέστατα “εωσφόρε υιέ της αυγής” και όχι “εωσφόρε αποστάτη άγγελε, πράγμα που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Ελληνικης Γλωσσης ότι δεν επρόκειτο για τον εβραϊκής προέλευσης σατανά, αλλά για την αρχαιοελληνική έννοια “ο Φέρων το Φως”, ο Υιός της Αυγής, ο Αυγερινός!!!!Γενάτε λοιπόν το ερώτημα πως βρέθηκε η λέξη Εωσφόρος να δηλώνει τον εβραϊκής προέλευσης έκπτωτο άγγελο με το όνομα “σατανά” αφού στην αγία γραφή δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ ως τέτοιος!;!

   ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ!!!! ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΟΤΙ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!!!!

   ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΟΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ….!!!! ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΟΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΤΑΤΖΗ!;!

   ΑΣΤΟ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΣ!!!!

   ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!

  2. Φιλe polyide ο Χριστός δεν μετανσαρκωνεται με όλο τον σεβασμό απέναντι στην γνώμη σου…ο ίδιος είπε ότι εγώ ειμαι ο τελευταίος θα εμφανιστούν πολύ που θα πουν ότι ειναι σωτήρες και πολύ θα τους πιστέψουν θα ειναι όμως πλάνες …..ο Χριστός αγαπητέ ήρθε για όλων τον πλανήτη ο Ιωάννης Βατατζής καθώς και ο Μέγας Αλεξανδος η ο Διονυσος ηταν και θα ειναι (όσο αναφορά τον Βατάτζη )μόνο για εμάς τους Έλληνες ΑΝ θα έρθει επομένως η φράση σου μετενσάρκωση σε τιμή ευκαιρίας ειναι άδοξη…….

   Βουλα

   1. Lycaon!!!!

    ΟΤΙ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΗΣΜΟΣ ΤΗΝ ΠΛΥΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΙΑ ΠΥΡΡΑΣ ΚΑΙ ΣΕΙΔΗΡΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!

    ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!

    ΜΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!;!

    ΚΑΘΕ 2 ΜΕ 3 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΜΑΙΣΙΑΣ ΑΜΦΑΝΗΖΕΤΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!!!!

    ΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑ ΝΑ ΓΗΡΗΣΕΙ Ο 12ΘΕΗΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΓΗΡΗΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ Η ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΑΧΗΣΤΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΤΣΙ ΑΟΡΙΣΤΑ!;! ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΛΟΓΙΚΑ!!!!

    ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΛΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΗΠΝΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ!!!! ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΔΗΖΟΥΜΕ!!!! ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΠΟΛΩ ΧΑΜΕΝΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΩ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΒΓΕΝΕΙ ΑΚΡΗ!!!! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΗΓΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ!!!!

    ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΕΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΣΕ ΘΡΗΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΟΔΕΚΑΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΩΝΤΑΙ ΤΟΝ ΔΟΔΕΚΑΘΕΗΣΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΗΚΟ!!!! ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΗΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΚΩΤΟΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ….. ΟΠΟΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΠΑΝΤΑ!!!! ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΔΕΝ ΣΚΩΤΟΣΑΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΓΕΛΑΩ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ!!!! Π.Χ. ΤΡΟΙΑ!!! ΠΕΛΟΠΠΟΝΗΣΙΑΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ!!!! ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΤΛ ΚΤΛ!!!! ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΟΔΕΚΑΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΝΑΝ ΚΑΙ ΣΚΩΤΟΝΑΝ ΑΛΛΟΥΣ ΟΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ Η ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ!!!! ΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΦΩΤΑ!!!! ΣΥΜΦΩΝΟ!!!! ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕ ΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ……ΕΤΣΙ!;! ΔΙΑ ΠΥΡΡΑΣ ΚΑΙ ΣΗΔΕΙΡΟΥ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…Π.Χ. ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΩΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΩΝΤΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ….!!!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΣΝΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ!!!!

    ΕΝΑΣ ΓΕΝΗΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΟΣ!!!!

    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!

    1. ΣΑΜΑΝΝΝΝ
     ο Χριστιανισμός σαν επίκεντρο έχει την σωτηρία του ανθρώπου . Σύμφωνα με τις γραφές όλα πλάστηκαν για τον άνθρωπο….αν δεν ηταν ετσι και υπήρχαν αν χρονικά διαστήματα Σωσιες ΓΙΑΤΙ το ανθρώπινο Ον ειναι το μοναδικό που μπορει να ζει στην επιφάνεια της γης χωρίς να αυξάνεται χωρις χρειάζεται να κρύβεται στα έγκατα και να τρώει ακαθαρσίες ;;;;ΓΙΑΤΙ όλες αυτές οι σαύρες να πρέπει να περνούν ανθρώπινες μορφές για να κυκλοφορούν ανάμεσα μας και να διοικούν ? φοβούνται από τι?απο τον μικρούλη ανθρωπάκο που εκτός απο μηδαμινή σχεδόν νοημοσύνη δεν κατέχει τίποτα άλλο ούτε τηλεπάθεια ούτε μαγεία ούτε τίποτα μηδέν εις το πηλίκο ? γιατι να απολαμβάνουμε εμείς της ομορφιές του πλανήτη και αυτοί (όσες φυλές ειναι εκεί κάτω) να πρέπει να κρύβονται..??Το ανθρώπινο είδος απο αρχαιοτάτων χρόνων κατοικεί ΠΑΝΩ στον πλανήτη απο άκρη σε άκρη και αν δεν θέλετε να το πάρουμε απο θρησκευτικής απόψεως να το δούμε απο άλλη οπτική γωνία …τα λεγόμενα λευκά ιερατεία που διάβασα σε κάποιο άρθρο σου γιατι προσπαθούν να αφυπνίσουν την ανθρωπότητα επειδή είμαστε καλοί και δεν σκωτονομαστε αναμεταξξυ μας..?? ποιος κρατάει όλες αυτές τις λεγόμενες πύλες κλειστές για να μην βγουν αυτά τα αποβράσματα και γιατι ?? ΟΛΑ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ “.””………….ΚΑΤΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΟΙΩΣΙ ……..ευχαριστω

     1. vula!!!!

      ΕΥΛΟΓΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΟΣΟ ΜΠΡΩ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ!!!!

      Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΠΟΣ ΕΧΩ ΞΑΝΑ ΠΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΘΕΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΝΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ!!!! ΟΙ ΔΡΑΚΟΝΤΙΟΙ ΚΡΥΒΩΝΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΥΓΟΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗΝ ( ΤΡΟΦΗ )!!!! ΕΤΣΙ ΟΠΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΣ ΤΣΟΠΑΝΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΡΟΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΘΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΥΦΛΑ!!!! ΟΙ ΔΡΑΚΟΝΤΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΣΑΥΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΜΑΗΛ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΝΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΙΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΔΙΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΞΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ ( 12ΘΕΟΥΣ )!!!! ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ!!!! ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!;! ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!! ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΕΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟΜΙΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ( ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ )!!!! ΒΛΕΠΕΙΣ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΓΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΓΗ ΟΜΑΔΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΗΣΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΗΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ ΠΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΓΚΟΜΠΙ!!!! ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ!!!! ΨΑΞΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΑΝΔΡΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΤΙ ΤΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΗΜΟ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΙΚΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΟΣ!!!! ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΗΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!!! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΓΗ ΔΗΛΑΔΗ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟ!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!;! ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΟΛΑ!;! ΧΜΜΜΜΜΜ ΠΟΛΥ ΕΓΩΗΣΤΙΚΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ!!!! ΕΚΕΙ ΠΑΜΕ ΑΛΛΟΥ ΜΕΤΑ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΙΣ ΑΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥ ΕΞΑΦΑΝΗΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!! ΖΩΑ ΔΑΣΗ ΦΥΣΗ ΚΤΛ ΚΤΛ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ!!!! Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΟ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΘΟΝΙΕΣ!!!! ΕΠΙΔΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΔΙΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΗΘΕΤΟ!!!! ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΩΝΤΕ!!!! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!

  1. Lycaon!!!!

   ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑ ΠΩ!!!!

   ΛΟΙΠΟΝ!!!! ΕΓΩ ΠΡΣΩΣΟΠΟΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!!!

   ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΩΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΤΑΥΡΟΘΗΚΕ!!!! ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΛΛΑΛΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ!!!! ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ!!!! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ!!!!

   ΤΩΡΑ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΜΕ 153.000 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΟΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΚΑΘΟΛΙΣΜΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ ΚΤΛ ΚΤΛ!!!!

   ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗΣΜΟ!!!!

   ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ!!!! ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗΣΩ ΚΑΤΙ….. ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΕΡΕΙΣ ΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ!!!! ΠΙΣΤΕΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ!!!!

   ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!

 4. Ο παρεξηγημένος Εωσφόρος ή Φωσφόρος!!! Οι Ιουδαίοι τον έκαναν Σατανά. Ηταν αυτός που έφερνε φώτα ,όπως λέει το όνομά του. Αλλη παρεξηγημένη πεντάλφα που ήταν του Πυθαγορα. Αλλος παρεξηγημενος θέος Πάνας…

  1. Polyidos!!!!!

   ΕΙΝΑΙ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ!;! ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΑΣ ΤΟ ΓΙΑΤΙ!!!!

   ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ!;! ΟΝΟΜΑΣΕΤΟΝ!!!!

   Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΘΕΟΣ ΠΑΝ!;! ΑΠΟ ΠΟΤΕ!;! ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΤΠΥ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ 3.500 ΜΕ 4.ΟΟΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Η ΥΠΑΡΞΓ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΑΡΚΤΗ!!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΛΦΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΗΣΜΟ!!!!

   ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!

Αφήστε μια απάντηση