ΣΤΡΑΤΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

                    ΣΤΡΑΤΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ              

Σε αυτό το άρθρο και στα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν με αυτό το θέμα, θα παραθέσω γεγονότα που συνέβησαν στην αρχαιότητα σε εμπόλεμες συνθήκες, για τους λάτρεις της αρχαίας ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν ή να μάθουν περιστατικά που συνέβησαν, όπου πολλά από αυτά που θα αναφέρω δεν έχουν αναφερθεί ποτές στο διαδίκτυο. Οι πηγές είναι από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, τον Ξενοφώντα, τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, Πλούταρχο, Θουκυδίδη και από τον Πολύαινο από όπου αντλώ και τις περισσότερες πληροφορίες. Εκτός από την αρχαία Ελληνική ιστορία θα αναφέρω περιστατικά από τους Πέρσες, τους Γαλάτες, τους Καρχηδόνιους τους Ρωμαίους κ.α. Με αυτούς θα ασχοληθώ περισσότερο και θα διαπιστώσετε ότι μερικά από αυτά που έπραξαν τότες έχουν επαναληφτεί ανά τους αιώνες όπου οι περισσότεροι από αυτούς έχοντας γνώση αυτών των γεγονότων προσπάθησαν απλά να τους επαναλάβουν.

ΣΕΡΤΩΡΙΟΣ: Ο Σερτώριος Κόντιος ήταν ένας Ρωμαίος στρατηγός γεννήθηκε το 73 π.χ. έκανε πολέμους κατά των Κίμβρων και των Τευτόνων και είχε επικεφαλή τον Μάριο. Στην Ιβηρία νίκησε τον Μέτελλο και τον Πομπήιο. Όταν ο Σερτώριος βρισκόταν στην Ιβηρία έλαβε από κάποιους ως δώρο ένα νεογνό λευκής ελάφου, το δέχτηκε με μεγάλη ευχαρίστηση, το εξημέρωσε τόσο πολύ ώστε όπου πήγαινε να τον ακολουθεί. Κατόρθωσε να πείσει τους βάρβαρους ότι δήθεν αυτό το ζώο ήταν ιερό της Αρτέμιδος και ότι όταν ήθελε η θέα μπορούσε μέσο αυτού να λέει το μέλλον να συμπαραστέκεται στους πολέμους, και όσα μυστικά του ανήγγειλαν οι κατάσκοποι, τα έκρυβε από αυτούς και τα προέλεγε σαν να τα μάθαινε από την θεά δια μέσο του νεογνού, δηλαδή εφόδους του εχθρού, ενέδρες, αιφνίδιες επιθέσεις και για όλα αυτά ισχυριζόταν ότι έχει αγγελιοφόρο το νεογνό, με όλα αυτά άφησε έκπληκτους τους βάρβαρους με αποτέλεσμα όλοι να τον σέβονται και να τον προσκυνούν γιατί νόμιζαν ότι διαθέτει θεϊκές δυνάμεις.

ΠΟΡΚΙΟ ΚΑΤΩΝ: Ήταν γιος του Κάτωνος του Νεώτερου έλαβε μέρος και στη μάχη των Φιλίππων το 42 π.χ. όπου και φονεύθηκε. Ο Πόρκιος εισέβαλε στην Ιβηρία με μεγάλη επιτυχία, τότε όλες οι πόλεις έστειλαν πρεσβευτές και δήλωναν υποταγή σε αυτόν και στην Ρώμη, ο Πόρκιος εκτός από την υποταγή που επιζητούσε τους πρόσταξε η κάθε πόλη να φέρει και δυο ομήρους και κατόπιν ο Πόρκιος έδωσε σε κάθε πρέσβη και μια επιστολή και έδωσε εντολή να επιστρέψουν την ίδια μέρα στις πόλεις τους και να διαβάσουν στους πολίτες την επιστολή. Όταν οι πρέσβεις γύρισαν στις πόλεις τους αμέσως διάβασαν το περιεχόμενο της επιστολής στους πολίτες, όπου έλεγε και έναν άλλο όρο για την ειρήνη, ότι δηλαδή έπρεπε αμέσως να γκρεμίσουν τα τείχη, οι πολίτες της κάθε μιας πόλης μη έχοντας καιρό να επικοινωνήσουν με τις γειτονικές πόλεις φοβήθηκαν μήπως οι άλλοι υπακούσουν και μείνουν αυτοί απείθαρχοι με αποτέλεσμα να υποδουλωθούν, έτσι με αυτό το τέχνασμα όλοι οι Ίβηρες κατεδάφισαν τα τείχη τους την ίδια μέρα.

ΚΑΜΒΥΣΗΣ ο Β’: Ο Καμβύσης ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Πέρση βασιλιά Κύρου του Β’ (529-522) το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Καμβύση ήταν η κατάκτηση της Αιγύπτου το 525 π.χ. Όταν ο Καμβύσης πολιορκούσε το Πηλούσιο οι Αιγύπτιοι αντιστέκονταν με μεγάλη αυταπάρνηση και χρησιμοποιούσαν καταπέλτες, ταχυκίνητα βέλη, πέτρες και φωτιά. Ο Καμβύσης εκμεταλλεύτηκε τα ιερά ζώα των Αιγυπτίων δηλαδή τα σκυλιά τα πρόβατα, αίλουρους και τα παρέταξε μπροστά από τα στρατεύματα του, όταν συνέβη αυτό οι Αιγύπτιοι σταμάτησαν να εξακοντίζουν φοβούμενοι μήπως χτυπήσουν κάποιο από τα ιερά τους ζώα, με αυτό τον τρόπο ο Καμβύσης κατέλαβε το Πηλούσιο και προχώρησε με το στρατό του στο εσωτερικό της Αιγύπτου.

ΘΗΡΩΝ: Η καταγωγή του ήταν από τον Ακράγαντα της Σικελίας, κάποτε είχε στρατολογήσει κρυφά μισθοφόρους αλλά δεν είχε αρκετά χρήματα για την μισθοδοσία τους. Εκείνο τον καιρό η πόλη του έκτιζε ένα μεγαλοπρεπή ναό προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, κατά την εκτέλεση των εργασιών οι εργολάβοι έκλεβαν τα χρήματα, τότε ο Θήρων κατάφερε και έπεισε τους πολίτες να του αναθέσουν την ανέγερση του ναού, να λάβει αξιόπιστους εγγυητές και να ορίσουν προθεσμία για την ολοκλήρωση του ναού. Η πρόταση αυτή φάνηκε σωστή και η πόλη του ανέθεσε το έργο, την εργολαβία την ανέλαβε ενας δικός του άνθρωπος ο Γόργος γιος του Θήρωνος. Όταν όμως έλαβε τα χρήματα δεν μίσθωσε ούτε τους εργάτες ούτε δαπάνησε χρήματα για τα υλικά, αλλά μισθοδότησε τους μισθοφόρους του και τους έστρεψε εναντίον της πόλεως. Άθελα τους οι Ακραγάντινοι και με τα δικά τους χρήματα ανέδειξαν τον Θήρωνα ως τύραννο τους.

ΑΜΙΛΚΑΣ: Ο Αμίλκας ήταν Καρχηδόνιος στρατηγός, όπου έδρασε κυρίως στον πόλεμο της Ημέρας ( για τον πόλεμο αυτό θα αναφερθώ στο μέλλον λεπτομερέστατα γιατί προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν κατώτερος σε σημασία του Μαραθώνος και των Πλαταιών, αλλά παρόλα αυτά σε πάρα πολλούς είναι παντελώς άγνωστο). Χρησιμοποιούσε έναν έμπειρο Έλληνα στρατιωτικό, όταν όμως έμαθε ότι αυτός ενημέρωνε τον Συρακούσιο στρατιωτικό τον Αγαθοκλή για όλες τις κινήσεις του, τότε σκέφτηκε και ενημέρωσε τον Έλληνα στρατιωτικό ότι θέλει να στείλει ναυτικό για να καταλάβει το Ολύμπιον που βρισκόταν κοντά στις Συρακούσες. Αμέσως ο στρατιωτικός αυτός ενημέρωσε κρυφά τον Αγαθοκλή για αυτή την κίνηση, τότε ο Αμίλκας έδωσε εντολή στα τα πλοία του να απομακρυνθούν την νύχτα από εκεί που είχαν αγκυροβολήσει για λίγο διάστημα κατά την διάρκεια της νύχτας και να ξαναγυρίσουν αμέσως πίσω. Ο Αγαθοκλής με βάση τις πληροφορίες του, έστειλε στις Συρακούσες ένα μεγάλο μέρος του στρατού του για να προστατεύσουν το Ολύμπιον, και ο ίδιος επιτέθηκε στον Αμίλκα που είχε παραμείνει εκεί. Ο Αμίλκας είχε προετοιμαστεί για όλα αυτά και έχοντας αρκετό στρατό από αυτούς που αποβιβάστηκαν από τα πλοία, όρμησε με κραυγές και θορύβους όπου κατάφερε και σκότωσε επτά χιλιάδες στρατιώτες του Αγαθοκλή. Σε μια άλλη περίπτωση ο Αμίλκας με πολλά Καρχηδονιακά πλοία προσποιήθηκε σε αυτούς που τον παρακολουθούσαν ότι υποχωρούσε με τις πρύμνες. Την νύχτα όμως επέστρεψε και αποβίβασε το στράτευμα του όπου κατάφερε και έσφαξε τέσσερις χιλιάδες διότι τους έπιασε στον ύπνο τους, συνέλαβε αρκετούς αιχμαλώτους και κατόπιν απέπλευσε ξανά.

ΕΛΝΗΣ: Ο Έλνης ήταν βασιλιάς των Αρκάδων. Υπήρχε ένας πολύ παλιός χρησμός που έλεγε: Θα σου δώσω την Τεγέα για να χορεύεις εκεί ποδοκροτώντας. Τελικά ήρθε ο καιρός να πραγματοποιηθεί αυτός ο χρησμός όταν οι Λακεδαιμόνιοι πολιορκούσαν την Τεγέα. Οι Τεγεάτες είχαν στείλει κρυφά σε ένα ύψωμα που ήταν απέναντι από την πόλη στρατεύσιμους πολίτες και είχαν την εντολή να επιτεθούν μέχρι τα μεσάνυχτα, κατόπιν ο Έλνης διέταξε τους γέρους και τα παιδιά να ανάψουν κατά τα μεσάνυχτα μια μεγάλη φωτιά μπροστά στην είσοδο της πόλης όπου αυτό θα ήταν και το σινιάλο της επίθεσης. Εν το μεταξύ οι Λακεδαιμόνιοι είχαν παραταχτεί έξω από την πόλη, μόλις οι Τεγεάτες άναψαν μια μεγάλη φωτιά οι Λακεδαιμόνιοι παραξενεύτηκαν και η προσοχή τους εστιάστηκε στην φωτιά, εκείνη την στιγμή ο στρατός των Τεγεατών που βρισκόταν στο λόφο έπεσαν στους αντιπάλους τους και σκότωσαν πολλούς Λακεδαιμόνιους επίσης συνέλαβαν και φυλάκισαν πολλούς άλλους.

ΕΤΕΟΝΙΚΟΣ: Ο Ετεόνικος ήταν Σπαρτιάτης στρατηγός που είχε πολύ μεγάλη δράση στον Πελοποννησιακό πόλεμο, έλαβε μέρος σε πάρα πολλές μάχες και υπηρέτησε πιστά την πατρίδα του, για την προσφορά του αυτή η Σπάρτη του είχε αναγείρει ανδριάντα στους Δελφούς και στο ιερό της Εφέσου. Όταν ο Κόνων ο Αθηναίος πολιορκούσε την Μυτιλήνη και τον Ετεόνικο, έφτασε μια βοηθητική άκατος για να αναγγείλει στους Λακεδαιμόνιους ότι ο ναύαρχος Καλλικράτιδας έχασε την ναυμαχία στις Αργινούσες, μετά από λίγο απεχώρησε η άκατος από την Μυτιλήνη. Τότε ο Ετεόνικος έδωσε διαταγή στους αγγελιοφόρους να αναχωρήσουν την νύχτα και την επόμενη μέρα να εμφανιστούν στην Μυτιλήνη δαφνοστεφανομένοι και παιανίζοντας και να αναγγείλουν ότι ο στόλος του Καλλικράτιδα νίκησε τους Αθηναίους, μετά από αυτό ο Ετεόνικος έδωσε εντολή να κάνουν θυσίες για να γιορτάσουν την νίκη. Όταν ο Κόνων και οι Αθηναίοι είδαν τι γινόταν στο στρατόπεδο των Λακεδαιμονίων εξεπλάγησαν και έμειναν αδρανείς. Βλέποντας ο Ετεόνικος ότι έπιασε το τέχνασμα του έστειλε ένα μεγάλο μέρος του στόλου του στην Χίο και το πεζικό το έστειλε στην πόλη της Μηθύμνας με αποτέλεσμα να αποκλείσει το στρατό του Κόνων.

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά.

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!


6 σκέψεις στο “ΣΤΡΑΤΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

  1. ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΥΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  2. Θα συμφωνήσω κι εγώ, ασφαλώς, με τους υπόλοιπους φίλους!
    Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία, όποια και αν είναι αυτή, και να παίρνουμε διδάγματα.
    Εύχομαι ότι καλύτερο και φυσικά να συνεχίσεις έτσι δυνατά, απλοϊκά και εμπεριστατωμένα να μας προσφέρεις λίγες από τις γνώσεις σου!

  3. Εκπληκτικό… πραγματικά!!!! Σε συγχαίρω για την καλή σου δουλειά!Το αντίδοτο για μια σημερινή με αναλφαβητισμό κοινωνία παραπληροφόρησης, κατεύθυνσης και προπαγάνδας είναι η π ρ α γ μ α τ ι κ ή ιστορία. Μπράβο σου!

    1. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ RESEARCHER ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ. ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ !! ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!

Αφήστε μια απάντηση