Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΟΡΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ!!;;!!

ΝΕΑ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΟΡΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ!!;;!!

 

Όταν πρώτο έγραψα τα άρθρα για τους Λυκάωνες όπου ανέφερα την Νέα Ζηλανδία και τον χορό Χάκα επισήμανα ότι είναι ένας παραλλαγμένος πολεμικός χορός των Λυκάωνων όπου οι Μαορί έμαθαν από τους Λυκάωνες!!!!

Τα άρθρα για τους Λυκάωνες με τους Μαορί μπορείτε να τα βρείτε:

Α) ΕΔΩ!!!!

Β) ΕΔΩ!!!!

Γ) ΕΔΩ!!!!

Τώρα υπάρχουν κάποιοι στην χώρα μας αλλά και αλλού που λένε ότι ο χορός << Χάκα  >> των Μαορί δεν είναι πολεμικός χορός!!!! Ας δουμε τώρα τις αποδείξεις ότι όχι μόνο είναι πολεμικός χορός αλλά είναι και κάτι παραπάνω!!!! Ας δούμε όμως λίγο πρώτα την ιστορία των Μαορί και μετά θα φτάσουμε στους χορούς:

ΜαορίΜαόρι ή Μάορι (Māori) είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, και της γλώσσας του!!!!

Η λέξη māori σημαίνει << κανονικός >> ή << κοινός >> στην Μαορί γλώσσα και διακρίνει τα θνητά όντα από τους θεούς όπου μέσα σε αυτούς είναι και οι Λυκάωνες!!!! Η λέξη έχει συγγενείς όρους σε μερικές άλλες Πολυνησιακές γλώσσες όπως τα Χαβαϊανά στα οποία η λέξη maoli σημαίνει << ντόπιος, ιθαγενής, αληθινός ή πραγματικός >>!!!! Είναι επίσης το όνομα των ανθρώπων και της γλώσσας των Νήσων Κουκ, που αναφέρονται ως Μαορί Νήσων Κουκ!!!!

Η Νέα Ζηλανδία ήταν μία από τις τελευταίες περιοχές του πλανήτη που έφτασαν οι άνθρωποι αν και αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχθεί τελείως και είναι θεωρητικό!!!! Πολυνήσιοι ταξιδιώτες πιστεύεται πως μετανάστευσαν στη σημερινή Νέα Ζηλανδία από την ανατολική Πολυνησία κατά το τελευταίο μέρος της 1ης χιλιετίας…. Αν και οι αποδείξεις δείχνουν ότι κατοικείτο και ποιο παλαιά!!!! Επομένως οι καταγωγές των Μαορί δεν μπορούν να διαχωριστούν από αυτές των Πολυνήσιων προγόνων τους, η διαφορά όμως είναι ότι οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας δεν έχουν καμία σχέση εμφανισιακά αλλά και χρώμα δέρματος με τους υπολοίπους Πολυνησιακούς λαούς !!!! Αρχαιολογικά και γλωσσολογικά στοιχεία υποδηλώνουν πως πιθανότατα υπήρξαν διάφορα κύματα μετανάστευσης από την Ανατολική Πολυνησία στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ του 800 και του 1300 αλλα και αυτά όμως δεν έχουν καταχωρηθεί ως σωστά αλλά πάντα με την βάση της θεωρίας!!! Η προφορική ιστορία των Μαορί περιγράφει την άφιξή τους από την Χαγουαΐκι ( μυθική πατρίδα στην τροπική Πολυνησία ) με μεγάλα ωκεάνια κανό ( waka )!!!! Όμως δεν είναι όλες οι ιστορίες των Μαορί στην Νέα Ζηλανδία έτσι αλλά ούτε και κάποιοι Μαορί το ασπάζονται αυτό!!!!

Κατά τον 19ο και αρχές του 20ού αιώνα, αναπτύχθηκε η ιδέα πως οι Μαορί είχαν ταξιδεύσει στη Νέα Ζηλανδία με τον αποκαλούμενο “Μεγάλο Στόλο του 1350 μ.Χ.” που υποστηρίζει πως επτά κάνω έφτασαν ταυτόχρονα!!! Πιο πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν πως η άποψη αυτή κατάγεται από Ευρωπαίους ερευνητές περιλαμβανομένου του Πέρσι Σμιθ που προσπάθησαν να συνενώσουν διάφορους άσχετους Μαορί μύθους, και έτσι είναι!!!!  Έπειτα το πλαστό σενάριο του στόλου έγινε αποδεκτό από κάποιους Μαορί όπως ο Τε Ράνγκι Χιρόα (Σερ Πίτερ Μπακ), και κέρδισε γενική αποδοχή μέχρι την αναίρεσή του στη δεκαετία του 1960 από την έρευνα του Ντέιβιντ Σίμμονς και άλλων, και ακόμα αναιρούν πολλά!!!! Στην πραγματικότητα πουθενά στις αυθεντικές ταξιδιωτικές παραδόσεις δεν υπάρχει αναφορά σε κάποια κανό που έφτασαν όλα μαζί σε ένα μέρος την ίδια στιγμή!!!!

Οι μεταναστευτικές αφηγήσεις ποικίλουν ανάμεσα στις φυλές ή iwi Μαορί, των οποίων τα μέλη μπορούν να ταυτιστούν με διαφορετικά waka στις γενεαλογίες τους ή whakapapa ( Γχουακαπάπα )!!!! Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο ανθρώπινης εγκατάστασης στη Νέα Ζηλανδία πριν από τους ταξιδιώτες Μαορί……!!!! Από την άλλη, δυνατά στοιχεία από την αρχαιολογία, τη γλωσσολογία και την φυσική ανθρωπολογία υποδεικνύουν πως οι πρώτοι άποικοι ήταν Ανατολικοί Πολυνήσιοι που έγινα οι Μαορί, το θέμα όμως είναι ότι δεν το αποδεικνύουν ως σίγουρο γεγονός!!!!

Οι Ανατολικοί Πολυνήσιοι πρόγονοι των Μαορί ήταν κυνηγοί, ψαράδες και καλλιεργητές!!!! Μετά την άφιξή τους στη Νέα Ζηλανδία, οι Μαορί έπρεπε να προσαρμόσουν άμεσα τον υλικό τους πολιτισμό και τις γεωργικές πρακτικές στο κλίμα της νέας γης, που ήταν κρύο και δριμύ σε σχέση με την τροπική Πολυνησία!!!! Απαιτήθηκε μεγάλη ιδιοφυία για να καλλιεργήσουν τα τροπικά φυτά που είχαν φέρει μαζί τους από την Πολυνησία, όπως τα τάρο, κούμαρα, κολοκύθες και γιαμ……!!!!!  Αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο στις ψυχρότερες νότιες περιοχές της χώρας!!!! Το χαρακέκε (λινάρι) χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο των φύλλων φοίνικα και των ινών ιβίσκου για την κατασκευή ψάθων, καλαθιών, σχοινιού, αλιευτικών διχτυών και ρουχισμού!!!! Στις εποχικές δραστηριότητες περιλαμβάνονταν η καλλιέργεια κηπευτικών, το ψάρεμα και το κυνήγι πτηνών!!!! Βασικά καθήκοντα ήταν χωρισμένα για άντρες και γυναίκες, αλλά υπήρχαν επίσης πολλές ομαδικές δραστηριότητες όπως η συλλογή τροφής και η καλλιέργεια τροφής, και οι πολεμικές δραστηριότητες!!!! Η τέχνη ήταν και είναι προεξέχον μέρος του πολιτισμού όπως μαρτυρείται από τη σμίλευση σπιτιών, κανό, όπλων και άλλων αντικειμένων. Οι άνθρωποι φορούσαν επίσης πολύ διακοσμημένα προσωπικά κοσμήματα, και οι υψηλόβαθμοι είχαν συχνά σε μεγάλο βαθμό τατού!!!!

Το marae είναι ένα κοινοτικό τελετουργικό κέντρο όπου λαμβάνουν χώρα συναντήσεις και τελετές σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρωτόκολλα!!!! Το μάραε συμβολίζει την ενότητα της ομάδας και γενικά αποτελείται από μια ανοιχτή περιοχή με γρασίδι μπροστά από ένα μεγάλο σμιλευμένο σπίτι συνάντησης, μαζί με μία αίθουσα τραπεζαρίας και άλλες εγκαταστάσεις απαραίτητες για να παρέχουν άνετη παραμονή στις επισκέπτριες ομάδες!!!! Στη μάραε λαμβάνουν χώρα επίσημες λειτουργίες όπως επίσημα καλωσορίσματα, γιορτές, γάμοι, βαπτίσεις, επανενώσεις φυλών, και tangihanga (κηδείες)!!!! Οι γηραιότεροι έχουν την εξουσία στη μάραε, και μεταλαμπαδεύουν στους νεώτερους παραδόσεις και πολιτιστικές πρακτικές όπως μύθους, τραγούδια, ή τις τέχνες της υφαντικής ή σμίλευσης!!!! Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες πρέπει να σεβαστούν συγκεκριμένους κανόνες, ιδιαίτερα κατά τα τελετουργικά της συνάντησης!!!!

Η ιστορία των ξεχωριστών φυλετικών ομάδων διατηρείται μέσω αφηγήσεων, τραγουδιών και ψαλμωδιών, εξ ου και η σημαντικότητα της μουσικής, της ιστορίας και της ποίησης!!!! Η ρητορική, η κατασκευή λόγων, είναι ιδιαίτερα σημαντικά στα τελετουργικά συνάντησης, και θεωρείται σημαντικό για έναν ομιλητή να περιλάβει παραπομπές από παραδοσιακές αφηγήσεις και από ένα σύνθετο σύστημα παροιμιών, που ονομάζεται whakataukī ( Γχουακαταουάκι )!!!!

Η θρησκεία των Μαορί είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση και τους προγόνους, και όλα τα πράγματα θεωρείται πως έχουν μια δύναμη ζωής ή mauri, αφού όλα τα ζώντα όντα συνδέονται από μία κοινή καταγωγή μέσω της whakapapa ή γενεαλογίας!!!! Μερικοί άνθρωποι ή αντικείμενα περιέχουν mana – πνευματική δύναμη ή ουσία!!!! Σε συμφωνία με την Πολυνησιακή παράδοση, ο Τανγκαρόα (Tangaroa) είναι ο θεός του ωκεανού και η καταγωγή όλων των ψαριών….!!!! Ο Τάνε (Tane) είναι ο θεός του δάσους και η καταγωγή όλων των πτηνών, και ο Ρόνγκο (Rongo) είναι ο θεός των ειρηνικών δραστηριοτήτων και της γεωργίας!!!! Σύμφωνα με κάποιους ο ανώτατος θεός των Μαορί είναι ο Ιό (Io), ωστόσο η ιδέα αυτή είναι αμφισβητήσιμη…..!!!! Το tapu μπορεί να ερμηνευθεί ως “ιερό”, ως “πνευματικός περιορισμός” ή “συνεπαγόμενη απαγόρευση”!!!! Περιλαμβάνει κανόνες και απαγορεύσεις!!! Υπάρχουν δύο είδη ταπού, το ιδιωτικό (σε σχέση με τα άτομα) και το κοινό ταπού (σχετικό με τις κοινότητες)!!!! Ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο ή ένα μέρος, που είναι ταπού, δεν πρέπει να ακουμπηθεί από άνθρωπο, σε μερικές περιπτώσεις, ούτε καν να πλησιαστεί (εξ ου και η λέξη μας “ταμπού )!!!! Ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο ή ένα μέρος μπορεί να ιεροποιηθεί με ταπού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως το θέμα των Λυκάωνων όπου μόνο κάποιοι ιερείς της φυλής κάνουν λόγο για αυτούς και πολύ συγκεκριμένα πράγματα!!!!  Στις παλαιότερες εποχές, τα υψηλόβαθμα μέλη της φυλής δεν θα άγγιζαν αντικείμενα που ανήκαν σε χαμηλόβαθμα μέλη!!!! Αυτό θεωρείτο “μόλυνση” και τα χαμηλόβαθμα άτομα δεν μπορούσαν να αγγίξουν τα αποκτήματα ενός υψηλόβαθμου ατόμου!!!! Η ποινή ήταν ο θάνατος!!!!! Μια παραβίαση του ταπού μπορούσε να είχε φρικτές συνέπειες, περιλαμβανομένων του θανάτου του παραβάτη μέσω αρρώστιας ή στα χέρια αυτού που επηρεάστηκε από την προσβολή!!!! Σε παλαιότερες εποχές το φαγητό που μαγειρευόταν για έναν υψηλόβαθμο δεν μπορούσε να καταναλωθεί από έναν κατώτερο!!!! Το σπίτι ενός αρχηγού ήταν ταπού, και ακόμα και ο αρχηγός σεν μπορούσε να φάει φαγητό στο εσωτερικό του σπιτιού του!!!!  Όχι μόνο τα σπίτια των υψηλόβαθμων θεωρούνταν ταπού αλλά ακόμα και τα αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους όπως ο ρουχισμός!!!! Οι χώροι ταφής και τα μέρη θανάτου ήταν πάντα ταπού, και οι τοποθεσίες αυτές συχνά περιβάλλονταν από προστατευτικό φράκτη!!!! Στην προ-επαφής κοινωνία το ταπού ήταν μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στη ζωή των Μαορί!!!! Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του 1800, οι Μαορί δέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Χριστιανισμό και τις αρχές του και τις προσάρμοσαν στον πολιτισμό τους!!!! Σήμερα, το ταπού τηρείται ακόμη σε θέματα σχετικά με αρρώστια, θάνατο και ταφή!!!!

Και φτάνουμε στους χορούς…..!!!!

Το Χάκα (haka) είναι ένα από τα πολλά ( Παλληκάρια εσείς που γράφεται για το Χάκα ) είδη ομαδικού χορού ή παράστασης ή ακόμα και από ένα άτομο πολεμιστή!!!! Εκτελούνται διάφορα Χάκα σε σχέση με την περίπτωση!!!! Υπάρχουν Χάκα τραγουδιού και χαράς, αλλά και πάνω από 50 πολεμικά Χάκα!!!!! Υπάρχουν διάφορου τύποι πολεμικού Χάκα – ένα που εκτελείται χωρίς όπλα, συνήθως για να εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά αισθήματα, είναι γνωστό ως “haka taparahi” ( Χάκα Ταπαράχι )!!!! Ένα άλλο, το peruperu ( Περουπερού ), κι εκτελείται πάντα με όπλα!!!! Σε παλαιότερες εποχές, το Περουπερού εκτελείτο πριν από τη μάχη……!!!!  Σκοπός του ήταν να επικληθεί τον θεό του πολέμου και να προειδοποιήσει τους εχθρούς για τη μοίρα που τους περίμενε ( ακριβώς όπως οι Λυκάωνες πριν την κάθε μάχη  τους )!!!! Περιλάμβανε άγριες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες, το βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές, και το κούνημα των όπλων!!!! Αν το Χάκα δεν εκτελείτο με πλήρη ομοφωνία, αυτό θεωρείτο κακός οιωνός για τη μάχη!!!! Συχνά οι πολεμιστές πήγαιναν γυμνοί στη μάχη, πέρα από μία πλεκτή από λινάτι ζώνη γύρω από τη μέση!!!! Σκοπός των πολεμιστών ήταν να σκοτώσουν όλα τα μέλη από την εχθρική πολεμική ομάδα, ώστε να μην παραμείνει κανείς επιζών που να πάρει εκδίκηση!!!! Στο σημερινό περιβάλλον ωστόσο, το Χάκα εκτελείται ως σημάδι σεβασμού για εκλεκτούς επισκέπτες, ή για να εκφράσει την σημαντικότητα της περίστασης!!!!  Όσο για την εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, οι Ολ Μπλακς, εκτελούν ένα Χάκα πριν από τους διεθνείς αγώνες ως αντανάκλαση όχι μόνο της σημαντικότητας του παιχνιδιού που θα γίνει, αλλά επίσης για να κινητοποιήσουν τους εαυτούς τους και τους υποστηρικτές τους σε μεγαλύτερες προσπάθειες!!!! Έπειτα έμμεσα, όπως στις μέρες των παλιών στα πεδία μάχης των Μαορί, κάνουν μια φιλοφρόνηση στις διακριτές ικανότητες του αντιπάλου τους!!!!

Ας δούμε τώρα κάποιους χορούς από αυτούς και κρίνετε μόνοι σας εκτός των Μαορί που λένε ότι είναι πολεμικοί τι άλλο θα μπορούσε να είναι!!!!

Ο χορός που θα δείτε σε αυτό το  βίντεο αν σας θυμίζει κάτι για κηδείες να μου το πείτε και εμένα!!!! Για τα λόγια που αναφέρουν φαίνεται ότι το πήρανε όσοι έγραψαν από αυτό το βίντεο…μόνο που δεν συνεχίζουν την μετάφραση διότι δεν υπάρχει στα αγγλικά καλό θα ήταν ( Παλληκάρια εσείς που γράψατε για αυτά ) να μαθαίνατε και τα παρακάτω το τι λένε!!!! Ψάχτε το και αν δεν μπορείτε θα σας δώσω εγώ την μετάφραση μέσο του Σκάηπ από έναν φίλο Μαορί!!!!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BI851yJUQQw[/youtube]

Καθαρός πολεμικός χορός των Μαορί σκέτο Χάκα:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gqlSZ1CQEuQ[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kvYeG-trZ6s[/youtube]

Από το 1914 για όσους έχουν αμφιβολία ότι είναι πολεμικός!!!!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Cl-HHYwp8f4[/youtube]

Ο Περουπερού πολεμικός χορός:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0dq1-ftDWeY[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dttFcz8aUx8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uc0bpNWioAU[/youtube]

Μήπως εδώ οι πεζοναύτες πάνε σε κηδεία!!!;;;;!!!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7Ynl8_slWrs[/youtube]

Η μήπως αυτοί οι στρατιώτες πάνε σε κηδεία!!!;;;!!!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yoYNoVNxfds[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-rDoV0EBu44[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BiuPb50E1vg[/youtube]

Χορός καλωσορίσματος των Μαορί Χάκα όπου εξηγούν στους καλεσμένους το τι πρέπει να σεβαστούν ειδάλλως θα υποστούν τις συνέπειες:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pACmRoNicGY[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wYyoHaAx7Do[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nyE2ffFbxVI[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FMra33AKQag[/youtube]

Το Χάκα έχει πολλά είδη χορών οπότε καλό θα ήτανε να μην τα μπερδεύουμε και να λέμε ότι θέλουμε!!!! Μπορεί κάποιος να βρει πολλά είδη Χάκα χορών μα ο κυριότερος είναι ο πολεμικός χορός τους!!!! όλοι οι άλλοι προήλθαν από εκεί!!!! Επίσης θα πρέπει να βλέπουμε τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών αλλά και τις εκφράσεις των προσώπων και θα καταλάβουμε ότι ο κάθε ο χορός διαφέρει…..!!!!

Δείτε παρακάτω το Χάκα των κηδειών για στρατιώτες αλλά και στην μνήμην αυτών όπου έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους Μαορί τα λόγια ( όπου γράψανε τα παλληκάρια ποιο πάνω αλλά και οι κινήσεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτά!!!! Παλληκάρια εσείς που τα γράψατε αυτά δεν σας θίγω απλός θα πρέπει να ενημερώνεστε καλύτερα ) δείτε τα βίντεο:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aYlP8mLFRPs[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cVSJK1jMxPI[/youtube]

Χάκα κηδειών για πολίτες, ανάλογα την φυλή των Μαορί έχουν και από έναν χορό Χάκα με διάφορα λόγια για τον πεθαμένο εκεί που θα πάει!!! Οι Γκριμάτσες είναι για να τρομάζουν τον χάρο ή τα κακά πνεύματα που θα τον ακολουθήσουν!!!!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nWRs4_bdfQA[/youtube]

Όσο για αυτό που έγραψαν τα Παλληκάρια δεν έχουν άδικο ότι υπάρχει Χάκα κηδείας  αλλά είναι πολλά!!!! Το Χάκα απλός είναι μια ονομασια χορού και από εκεί και πέρα χωρίζονται σε πολλά είδη Χάκα!!!!

Ας συνεχίσω…

Ως πολιτιστική πρακτική το τατουάζ (tā moko) ήρθε με τους Μαορί από την Ανατολική Πολυνησιακή εστία, και τα μέσα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε άλλα μέρη της Πολυνησίας ( βλέπε τον Buck 1974:296, που παρατίθεται παρακάτω στο τμήμα παραπομπών)!!!! Πιστεύεται πως στην παραδοσιακή κοινωνία πολλοί ή οι περισσότεροι από τους υψηλόβαθμους είχαν τατουάζ, και αυτοί που δεν διέθεταν καθόλου θεωρούνταν άτομα κατώτερου κοινωνικού στάτους!!!! όμως ο Σίμμονς ( 1997 ), παρέχει αναφορές για υπηρέτες που είχαν τατουάζ με σχέδια που δήλωναν πως ήταν σκλάβοι ενός ανώτερου αρχηγού!!!! Η απόκτηση των τατουάζ αποτελούσαν σημαντικό ορόσημο για το ταξίδι ενός ανθρώπου στην ωριμότητα και συνοδευόταν από πολλά τελετουργικά και ιεροτελεστίες!!!! Πέρα από τη δήλωση της θέσης και του βαθμού, ένας άλλος λόγος για την πρακτική στην παραδοσιακή εποχή ήταν να καταστήσει το άτομο ελκυστικότερο στο αντίθετο φύλο!!! Οι γυναίκες δεν είχαν σε τόσο μεγάλο βαθμό τατουάζ: με μερικές εξαιρέσεις, ήταν διακοσμημένα μόνο τα χείλη τους και το πηγούνι τους!!!! Τα πρόσφατα χρόνια έχει σημειωθεί μία αναγέννηση της πρακτικής των τατουάζ και από άντρες και από γυναίκες, ως σημάδι πολιτιστικής ταυτότητας και αντανάκλαση της γενικότερης αναζωογόνησης της γλώσσας και του πολιτισμού!!!!

Με την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της γης τους από τους Ευρωπαίους αποίκους, οι Μαορί εισήλθαν σε μια περίοδο παρακμής, και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα θεωρήθηκε πως ο πληθυσμός των Μαορί θα έπαυε να υπάρχει ως ξεχωριστή φυλή και θα αφομοιωνόταν από τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό!!! Η προβλεπόμενη παρακμή δεν συνέβη, και τα επίπεδα πληθυσμού συνήλθαν!!!! Παρά τον μεγάλο βαθμό ανάμειξης μεταξύ των Μαορί και Ευρωπαϊκών πληθυσμών, οι Μαορί μπόρεσαν να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 υπέστη πολιτιστική αναζωογόνηση!!!! Κανένας Μαορί δεν ζει σήμερα κατά τον παραδοσιακό προ-Ευρωπαϊκής επαφής τρόπο ζωής λένε σήμερα οι Ευρωπαίοι αποικιστές αυτό όμως δεν είναι αλήθεια!!!!

Κάποιες ευνοϊκές κυβερνήσεις και ο πολιτικός ακτιβισμός οδήγησαν στην αποζημίωση για συγκεκριμένες ιστορικές περιπτώσεις άδικης δήμευσης και παραβίασης άλλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας!!!! Ένα ειδικό δικαστήριο, το Δικαστήριο Γουαϊτάνγκι, εγκαθιδρύθηκε για να ερευνήσει και να κάνει συστάσεις για τέτοια θέματα!!!! Ως αποτέλεσμα των αποζημιώσεων, οι Μαορί σήμερα έχουν σημαντικά συμφέροντα στην αλιευτική και δασική βιομηχανία!!!!

Σε πολλές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, η Μαορί γλώσσα έπαυσε να χρησιμοποιείται ως ζωντανή κοινοτική γλώσσα ( από σημαντικό αριθμό ανθρώπων ) στα μεταπολεμικά χρόνια!!!! Η αναζωογονητική προσπάθεια βοηθάτε από γενναιόδωρες κρατικές χρηματοδοτήσεις!!!! Ο Μαορί πολιτισμός και γλώσσα διδάσκονται στα περισσότερα Νεοζηλανδικά σχολεία, και προ-σχολικά kohanga reo( Κοχάνγκα ρέο ) ή γλωσσικές φωλιές, διδάσκουν tamariki ( Ταμαρίκι ) ή νέα παιδιά αποκλειστικά Μαορί!!!! Η Μαορί Τηλεόραση, ένας κρατικά επιχορηγούμενος τηλεοπτικός σταθμός είναι δεσμευμένος να μεταδίδει κυρίως σε Μαορί γλώσσα!!!! Ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2004!!!! Η Μαορί γλώσσα έχει ισοδύναμο στάτους με τα Αγγλικά στην κυβέρνηση και τον νόμο!!! Οι Μαορί πολιτικοί έχουν επτά οριζόμενες Μαορί έδρες στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ( και μπορούν να καταλάβουν Γενικές έδρες ), και πολλά Νεοζηλανδικά συμβούλια και κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ως συνηθισμένη υποχρέωση να μελετήσουν και να συμβουλευτούν μαζί με τους Μαορί!!!!

Παρά τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προόδους κατά τον 20ο αιώνα, οι Μαορί έχουν ακόμα φτωχά αποτελέσματα στις περισσότερες στατιστικές υγείας και εκπαίδευσης, στην εργατική συμμετοχή ενώ υπέρ-εκπροσωπούνται σε στατιστικές εγκλημάτων και τιμωρίας!!!!

Οι Μαορί και η μάχη της Κρήτης!!!!

Ήρθαν στην Ευρώπη από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, την Πολυνησία και τα νησιά Κούκ, μαζί με το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών για να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων!!! Πολέμησαν με πάθος, με δύναμη και με εξαιρετικό θάρρος και πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν σαν ήρωες πολέμου!!!! Υπερασπίστηκαν ξένα για αυτούς εδάφη, σαν να είναι η πατρίδα τους!!!!

Το πρωί της 20ής Μαϊου, μετά από σφοδρό βομβαρδισμό και πολυβολισμό από αεροσκάφη της Λουφτβάφφε, άρχισε η κατά κύματα ρίψη των αλεξιπτωτιστών και η προσγείωση ανεμοπλάνων στην δυτική Κρήτη!!!! Οι ελληνοβρετανικές δυνάμεις αμέσως άρχισαν την εκτόξευση αντιαεροπορικών πυρών, ενώ οι μονάδες πεζικού προσέβαλαν με δραστικά πυρά τους αλεξιπτωτιστές στον αέρα και στο έδαφος!!!! Στο Μάλεμε η ομάδα Κομήτης, υπό τον Υποστράτηγο Μάιντλ, κατέλαβε την γέφυρα του ποταμού Ταυρωνίτη και το στρατόπεδο της ΡΑΦ, αλλά δεν μπόρεσε να καταλάβει το αεροδρόμιο!!!! Μέχρι τις απογευματινές ώρες η μάχη για το ύψωμα 107, που δέσποζε του αεροδρομίου, ήταν σκληρή, με τους Νεοζηλανδούς να προτάσσουν σθεναρή άμυνα!!!! Τα ξημερώματα της 25ης Απριλίου του 1941 ο Χίτλερ υπέγραψε την διαταγή υπ’ αριθμόν 28!!!! Η νήσος Κρήτη, έπρεπε να καταληφθεί από τις δυνάμεις της Βέρμαχτ. …!!!!

Οι Νεοζηλανδοί πολέμησαν ηρωικά πλάι στους Κρητικούς μαχητές το 1941 απέναντι στους ναζί!!!! Τον Μάιο του 1941 η άμυνα αποτελείτο από περίπου 9.000 Έλληνες: τρία τάγματα της V Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού, την Κρητική Χωροφυλακή (μια δύναμη με μέγεθος τάγματος), τη Φρουρά Ηρακλείου (τάγμα άμυνας που αποτελούνταν κυρίως από προσωπικό για μεταφορικές και διοικητική μέριμνα) και υπολείμματα του 12ου και του 20ου ελληνικού τμήματος στρατού ( που είχαν καταφύγει στην Κρήτη και είχαν οργανωθεί υπό βρετανική διοίκηση )!!!!

Το στρατιωτικό απόσπασμα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας αποτελούνταν από την αρχική βρετανική φρουρά και 25.000 ακόμα στρατιώτες που είχαν εγκαταλείψει την ηπειρωτική χώρα!!!! Αυτοί οι 25.000 στρατιώτες ήταν ένα μείγμα από ακέραιες μονάδες κάτω από δική τους διοίκηση, πρόχειρες μονάδες φτιαγμένες βιαστικά από διοικητές, στρατιώτες κάθε είδους χωρίς ηγεσία, και λιποτάκτες!!!! Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν βαρύ εξοπλισμό!!!!

Οι μονάδες-κλειδιά ήταν η 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία (εκτός από την 6η ταξιαρχία και την διοίκηση του τμήματος, που είχε σταλεί στην Αίγυπτο), η αυστραλιανή 19η ταξιαρχία και η βρετανική 14η ταξιαρχία πεζικού!!!! Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν στη διάθεση τους 16 άρματα μάχης τύπου Cruiser Mk I !!!! Υπήρχαν ακόμα περίπου 85 πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων!!!!  Πολλά από αυτά ήταν ιταλικά που είχαν περιέλθει σε ελληνικά χέρια και δεν διέθεταν στόχαστρα βομβαρδισμού!!!!

Στις 30 Απριλίου ο Νεοζηλανδός στρατηγός Μπέρναρντ Φράιμπεργκ διορίστηκε διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη!!!! Η κατοχή του νησιού παρείχε στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό άριστα λιμάνια για την ανατολική Μεσόγειο!!!!

Οι Μαορί είχαν έναν επιπλέον λόγο να πολεμούν ενάντια τους!!!! Το χρώμα και η φυλή τους στη ρατσιστική κλίμακα των Ναζί, τους κατέτασσε μαζί με τους Ρώσους στην τελευταία βαθμίδα του ανθρώπινου γένους, στους “υπανθρώπους» ( untermenschen – Αντερμένσχεν )!!!! Συνολικά στο πλευρό των συμμάχων πολέμησαν 16.000 Μαορί!!!! Το βάπτισμα του πυρός το πήραν στην Ελλάδα!!!! Στην αρχή μαζί με άλλους Νεοζηλανδούς, είχαν διαταγές να καθυστερήσουν την κάθοδο των Γερμανών και να κρατήσουν τα στενά του Ολύμπου, μέχρι τις Θερμοπύλες!!!!

Οι Άγγλοι είδαν πως τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει την κάθοδο της γερμανικής πολεμικής μηχανής και τους διέταξαν να εγκαταλείψουν θέσεις και να υποχωρήσουν στην Κρήτη!!!! Εκεί πολέμησαν ηρωικά, και αγαπήθηκαν από τους Κρητικούς!!!!

Θα ήταν καλό προτού γράφουμε και αντιγράφουμε αμάθειες να το ψάχνουμε κάπως μόνοι μας το θέμα από έγκυρες πηγές ( αυτό για τα παλληκάρια που έγραψαν για το Χάκα ), έτσι θα είμαστε όλοι ποιο προσεκτικοί!!!! Και εγώ έχω κάνει λάθος και έχω βγει δημοσιά και το έχω παραδεχτεί…..!!!! θα μπορούσαν να γράψω άλλα τόσα για τους Μαορί  αλλά δεν θα το κάνω…αν χρειαστεί θα επανέλθω δριμύτερος με ποιο πολλές αποδείξεις!!!!

Όλα αυτά μετά των αποδείξεων και όχι λόγια του αέρος!!!! Από κάτω οι πυγές αυτών όλων:

 • Australian Bureau of Statistics (2004). Australians’ Ancestries: 2001. Canberra: Australian Bureau of Statistics, Catalogue Number 2054.0.
 • Biggs, Bruce (1994). Does Maori have a closest relative? In Sutton (Ed.)(1994), pp. 96–-105.
 • Hiroa, Te Rangi (Sir Peter Buck)(1974). The Coming of the Maori. Second Edition. First Published 1949. Wellington: Whitcombe and Tombs.
 • Irwin, Geoffrey (1992). The Prehistoric Exploration and Colonisation of the Pacific. Cambridge: Cambridge University Press.
 • Simmons, D.R. (1997). Ta Moko, The Art of Maori Tattoo. Revised Edition. First published 1986. Auckland: Reed.
 • Statistics Canada (2003). Ethnic Origin (232), Sex (3) and Single and Multiple Responses (3) for Population, for Canada, Provinces, Territories, Census Metropolitan Areas and Census Agglomerations, 2001 Census – 20% Sample Data.. Ottawa: Statistics Canada, Cat. No. 97F0010XCB2001001.
 • Statistics New Zealand (2005). Estimated resident population of Māori ethnic group, at 30 June 1991-2005, selected age groups by sex. Wellington: Statistics New Zealand.
 • Sutton, Douglas G. (Ed.) (1994). The Origins of the First New Zealanders. Auckland: Auckland University Press.
 • United States Census Bureau (2003). Census 2000 Foreign-Born Profiles (STP-159): Country of Birth: New Zealand. Washington, D.C.: U.S. Census Bureau.
 • Walrond, Carl (2005). Māori overseas, Te Ara – the Encyclopedia of New Zealand.
 • culture.co.nz — Σημαντικοί Μαορί Διαδυκτιακοί Τόποι στο Διαδύκτιο!!!!
 • maori.org.nz — Το μεγαλύτερο Μαορί σάιτ στο διαδύκτιο, που καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων!!!!!
 • korero.maori.nz Διαδραστικός διαδυκτιακός τόπος πηγών Μαορί γλώσσας!!!!
 • Māori Sovereignty Yahoogroup — Δραστήρια διαδυκτιακή ομάδα συζήτησης (απαιτείται εγγραφή)!!!!!
 • Aotearoa Cafe — Φόρουμ συζήτησης για την Μαορί ιστορία, πολιτική και τέχνη!!!!
 • Aotearoa Māori Internet Organisation — Διαδυκτιακός σύνδεσμος συζήτησης!!!!
 • Τίτλοι ειδήσεων σχετικών με τους Μαορί — Από το πορτάλ ειδήσεων Te Kareere Ipurangi!!!!
 • Ta Moko — Ιστοσελίδα για το διάσημο “Moko”, μοναδική Μαορί τέχνη σώματος!!!!
 • Μαορί θεολογία — από τον εκλιπόντα Michael Shirres!!!!
 • Te Ara Encylopedia of New Zealand — Κυβερνητικά χρηματοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια!!!!

Haka — Καλό πρόγραμμα Flash για εκμάθηση του Χάκα στο newzealand.com!!!!

 

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι πάντα καλά και να θυμάστε!!!!!

Αν δεν πιστεύετε σε κάτι, δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!

 


2 σκέψεις στο “Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΟΡΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ!!;;!!

 1. Οσοι τα λενε αυτα ή δεν εχουν επισκεφτει ή απλα ειναι κατευθυνομενοι(τυπου scud ).Θα πω το εξης, φιλος εφυγε απο αθηνα και πηγε νεα ζηλανδια λογω δουλειας. Μετα το 2ο χρονο εκει γνωρισε μια κοπελα εκανε σχεση κτλ κτλ αποφασιαν να παντρευτουν. Ο καημενος ομως δεν ηξερε τι τον περιμενε στη τελετη του γαμου και λιγο πιο πριν. Οπως τους δειχνουν ετσι ειναι οι πιο πολλοι, ντουλαπες διφυλλες. απο τα χιλια μυρια τον περασαν για να την παντρευτει…. Ντουλαπα δεν εχει καταφερει ακομα να γινει και τον κοροιδευω ακομα για αυτο.

  Επισης εκανε αξιο αναφορας οπως τα λες και εδω οτι αλλαζει ο χορος αναλογα το γεγονος…πολεμικος,γαμου,κηδειας κτλ κτλ… εχουν απουλα τα καλουδια…

  Ειναι καλοι ανθρωποι και πολυ φιλοξενοι.

Αφήστε μια απάντηση