ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!! ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ!!!!

ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!! ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ!!!!

 

Προτού ξεκινήσω αυτό το άρθρο για τα καλά ας δούμε κατά αρχήν τι γνωρίζουμε για τους τρεις μάγους που ασπάστηκαν τον Χριστό:

Οι μάγοι είναι βιβλικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης( !;!) (Ματθ. 2,1-2) τα οποία, όταν ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ έφτασαν από την ανατολή στα Ιεροσόλυμα για να Τον προσκυνήσουν, ενώ για το γεγονός ότι ήταν τρεις, μας πληροφορεί εξωβιβλική παράδοση (βλ. παρακάτω)!!!!

Ο ευαγγελιστής Ματθαίος δεν παρέχει λεπτομέρειες ούτε για τον αριθμό τους, ούτε για το τι ακριβώς ήταν αυτοί οι μάγοι, ίσως επειδή το θεωρούσε κάτι γνωστό και δεδομένο για τους ανθρώπους της εποχής του, ίσως όμως και όχι….!!!! H πληροφορία πάντως ότι έφτασαν από την ανατολή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έρχονταν από την Περσία λένε όλοι σήμερα  καθώς ανατολικά της Παλαιστίνης δεν υπήρχαν άλλες χώρες στις οποίες να υπήρχε παράδοση για μάγους με κάποια θετική σημασία της λέξης ( μην ξεχνάμε όμως την Κίνα και την Ινδία που έχουν πολύ μεγάλη παράδοση στο θέμα μαγείας!!!!! Πράγματι, στις περιοχές εκείνες, μάγοι ονομάζονταν σοφοί οι οποίοι ασχολούνταν με τις φυσικές επιστήμες, την αστρονομία (αστρολογία ονομαζόταν τότε), την ιατρική, αλλά και με θρησκευτικά ζητήματα ή με απόκρυφες γνώσεις ( μαντεία, ερμηνεία φυσικών φαινομένων, ονειροκριτική ), και κατείχαν θέση βασιλικών συμβούλων, ακολουθώντας ακόμη και το στρατό στις εκστρατείες….

Σύμφωνα με πάντα με τη βιβλική διήγηση (Ματθ. 2,1-12) οι σοφοί αυτοί έφτασαν στην Ιερουσαλήμ αναζητώντας τον νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων για να τον προσκυνήσουν, ακολουθώντας από τα μέρη της ανατολής το αστέρι του!!!! Όταν το έμαθε ο Ηρώδης ταράχτηκε, κάλεσε τους μάγους να μάθει περισσότερα, και τους είπε να πάνε στη Βηθλεέμ να ψάξουν για το παιδί και όταν το βρουν να τον ειδοποιήσουν ώστε δήθεν, να πάει και ο ίδιος να το προσκυνήσει!!!! Οι μάγοι έφυγαν από τον Ηρώδη και το άστρο τους οδήγησε στο σημείο όπου βρισκόταν το παιδί!!!! Εκεί, το προσκύνησαν, και του προσέφεραν ως δώρα χρυσό, λιβάνι και αρωματική σμύρνα (δώρα τα οποία οι πατέρες της Εκκλησίας είδαν να συμβολίζουν αντίστοιχα τον Βασιλιά και τον Θεό και να προλέγουν το θάνατο και την ταφή του Κυρίου)!!!! Η προσκύνηση αυτή των μάγων πρέπει να συνέβη μετά την Υπαπαντή του Κυρίου (είσοδος στον Ναό, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του)!!!!  Κατόπιν, με θεϊκή παρέμβαση είδαν οι μάγοι σε όνειρο ότι δεν έπρεπε να ξαναγυρίσουν στον Ηρώδη αλλά να φύγουν από άλλο δρόμο για την πατρίδα τους…..χμμμμ!!!!

Σύμφωνα με παράδοση που προέρχεται από το απόκρυφο Αρμενικό Ευαγγέλιο παιδικής ηλικίας του Ιησού (συριακό πρωτότυπο που μεταφράστηκε στα Αρμενικά κατά τον 11ο αιώνα), οι μάγοι ήταν τρεις και τα ονόματα αυτών, ΜελχιώρΒαλτασάρ και Γασπάρ!!!! Εδώ το απόκρυφο ευαγγέλιο το αποδέχονται έτσι!;!

Η προσκύνηση των μάγων εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 25 Δεκεμβρίου[7].

Τι συμβόλιζαν τα δώρα των 3 Μάγων –  Λιβάνι, Χρυσός, Σμύρνα

Τα δώρα που έφεραν οι σοφοί της ανατολής στο βασιλιά που είχε μόλις γεννηθεί ήταν χρυσός, λιβάνι και σμύρνα!!!!

 • Ο Μελχιόρ έφερε τον χρυσό, που συμβόλιζε ότι το βρέφος θα γινόταν βασιλιάς!!!!
 • Ο Γκασπάρ έφερε το λιβάνι, σύμβολο της θείας καταγωγής!!!!
 • Ο Βαλτάσαρ έφερε τη σμύρνα, η οποία συμβόλιζε τον πρόωρο θάνατο του Ιησού!!!!

Ως αντάλλαγμα για τα δώρα, οι Μάγοι ζήτησαν ένα από τα σπάργανα του βρέφους, απόδειξη για όσους δε θα τους πίστευαν, το οποίο και τους έδωσε η ίδια η Παναγία!!!! Πηγή

Χρυσός

Το χημικό στοιχείο χρυσός (στα λατινικά Aurum( Άουρουμ ) και στα αγγλικά Gold – Γκόλντ ) είναι πυκνό, μαλακό, αστραφτερό, ελατό και όλκιμο στερεό μέταλλο!!!! Ως χημικό στοιχείο έχει ως σύμβολο το Au, ατομικό αριθμό 79 και ατομική μάζα 196,966569!!!! Έχει θερμοκρασία τήξης 1064,43°C και θερμοκρασία βρασμού 2807 °C!!!! Ανήκει στην ομάδα της 3ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης!!!!! Ο καθαρός χρυσός έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα!!!! Ο χρυσός και ο χαλκός είναι τα δυο μοναδικά << έγχρωμα μέταλλα >>!!!!

Η λέξη χρυσός απαντάται στην ελληνική γλώσσα από τα πανάρχαια χρόνια, μην το ξεχνάτε αυτό!!! Εικάζεται όμως πως έχει χετιτική και κατά δεύτερο λόγο σημιτική προέλευση…όπως πάντα να διαστρεβλώνουν ότι έχει ελληνική ρίζα!!!!

Η αγγλόφωνη λέξη gold είναι ανάλογη με παρόμοιες λέξεις σε πολλές γερμανικές γλώσσες, προερχόμενη από την πρωτογερμανική gulþ( Καλμπ όπου και στα Ρουμάνικα σημαίνει κίτρινο ) η οποία με τη σειρά της προήλθε από την πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ghel( Γκχελ ), λέξη από την οποία προήλθε και η λέξη yellow ( Γέλοου στα αγγλικά ), που σημαίνει κίτρινο χρώμα, στα ελληνικά!!!!!

Το διεθνές χημικό σύμβολο Au προέρχεται από τη λατινική λέξη aurum, που σύμφωνα με κάποιες πηγές σημαίνει << λαμπερή αυγή >>, από την σαμπινική λέξη ausum ( Άουσαμ ), που κι αυτή σημαίνει << λαμπερή αυγή >>!!!! Σύμφωνα με κάποιες προσδιορισμούς σε λατινικά λεξικά, όμως, η έννοια της λέξης aurum επεκτείνεται στη σημερινή σημασία της λέξης μέταλλο!!!! Οι διαφωνίες μεταξύ των ετυμολογιών είναι πιθανό να υφίσταται εξαιτίας της συσσώρευσης των αποδείξεων από την αρχαιολογία για τη μεγάλη αρχαιότητα της χρήσης του πολύτιμου αυτού μετάλλου στον πολιτισμό, σύμφωνα και με την έκφραση << γνωστό από την αυγή του πολιτισμού >>!!!! Και με αυτόν το σεβασμό έχει υιοθετηθεί η σημερινή σημασία της λέξης aurum, άσχετα με την αρχική ετυμολογική σημασία που είχε στη λατινική γλώσσα πηγή!!!!

Δείτε επίσης στο HelpPost.gr

Λιβάνι

Λιβάνι (στα Αραβικά lubban- λουμπάν, στα λατινικά olibanum – ολιμπάνουμ) ονομάζεται η αρωματική ρητίνη που προέρχεται από τον κορμό του δένδρου Boswellia sacra ( Μποσβέλια  Σάκρα ) που φύεται στο Ομάν και στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία (Βορειοανατολική Αφρική)!!!! Επειδή όταν καίγεται αναδύει άρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί από τα παλαιότατα χρόνια για λατρευτικούς αλλά και για κοσμικούς σκοπούς ως βασικό συστατικό παρασκευής θυμιάματος!!!!

Αναφέρεται από την Αγία Γραφή, στην Παλαιά Διαθήκη στην Έξοδο στις οδηγίες του Κυρίου προς το Μωυσή για την παρασκευή θυμιάματος!!!! Στο βιβλίο του Ησαΐα της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρεται ως ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό, μαζί με τον χρυσό!!!! Αναφέρεται επίσης και στο βιβλίο Άσμα Ασμάτων μαζί με τη σμύρνα ως θυμίαμα!!!! Λιβάνι έχει βρεθεί στον τάφο του Αιγυπτίου Φαραώ Τουταγχαμών (1323 π.Χ.)!!!!

Σμύρνα – Μύρο ή Μύρρο

Μύρο ή Μύρρο ονομάζεται το αρωματικό ρετσίνι του δέντρου << Κομμιφόρος ή μύρρα >>!!!! Γνωστό από την αρχαιότητα το μύρο ονομάζεται και σμύρνα ή βδέλλιο!!!! Ήταν ένα πολύ ακριβό εμπόρευμα κάτι το οποίο φαίνεται και από τα δώρα των Τριών Μάγων στον νεογέννητο Ιησού Χριστό (λιβάνι, σμύρνα και χρυσός)!!!! Το μύρο  χρησιμοποιούνταν εκτενώς στους Ναούς της αρχαιότητας ως επικλητικό θυμίαμα κάτι που φαίνεται εκτενώς και από τους Ορφικούς ύμνους, στους οποίους μια σειρά Θεών καλούνται από το Μύρο!!!! Του έχουν αποδοθεί πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται και από την Κινέζικη ιατρική, την ομοιοπαθητική και την αρωματοθεραπεία!!!!

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Commiphora molmol ( Κομιφόρα μόλμολ -Κομμιφόρος η μύρρα ) και το συναντούμε με τα ονόματα σμύρνα, βδέλλιο και μύρρα!!!!! Ανήκει στην οικογένεια των Βουρσεριδών!!!!

Το Μύρρο είναι έλαιο-κομμεορητίνη, μία ζελατινώδη ουσία που συλλέγεται από τον φλοιό των θάμνων που φυτρώνουν στις άνυδρες περιοχές στην Αραβία και τη Σομαλία!!!! Και για χιλιετηρίδες θεωρούνταν ένας από τους θησαυρούς της Ανατολής!!!!  Οι θάμνοι ή τα μικρά δέντρα του Commiphora myrrha φυτρώνουν κυρίως στη Σομαλία!!!! Τα φύλλα του μικρού δέντρου αποτελούνται από δύο πλευρικά φυλλάρια και τα άνθη του είναι πράσινα!!!! Συστατικά-χαρακτήρας: Το Μύρρο περιέχει στα συστατικά του είναι έως και 17% αιθέριο έλαιο, μέχρι και 40% ρητίνη και κόμμι!!!! Το άρωμα του είναι υπέροχο, αλλά η γεύση του είναι δυσάρεστη!!!! Ο χαρακτήρας του είναι καυτός, ξηρός, στυφός και πικρός!!!!

Ας δουμε τους μάγους:

Όμως οι μάγοι αυτοί όπου ήταν γνωστοί εκείνη την εποχή δεν ήταν τρεις αλλά τέσσερεις, βέβαια ο τέταρτος δεν πήγε στον μικρό Χριστό, για να δούμε κάποια πράγματα για τον τέταρτο:

Αρταβάν,  ο τέταρτος μάγος, φίλος του Μελχιώρ, του Γάσπαρ και του Βαλτάσαρ,  που προσκύνησαν τον Χριστό στη Βηθλεέμ!!!!

Οι Τρεις γνωστοί Μάγοι κατοικούσαν στη Βορσίππη της Βαβυλώνας και αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ασυνήθιστα φωτεινό ουράνιο σώμα που έβλεπαν από τα παρατηρητήριά τους ήταν το σημάδι της γέννησης ενός βασιλιά!!!! Είπαν λοιπόν  να τον  επισκεφθούν!!!! Ο Αρταβάν,  που κατέγραφε από το παρατηρητήριό του στα Εκβάτανα τις θέσεις του Δία και της Αφροδίτης,  παρατήρησε μια ασυνήθιστη προσέγγιση μεταξύ τους!!!! Πριν οι δυο πλανήτες πλησιάσουν ακόμα περισσότερο, αποφάσισε να επισκεφτεί τους σοφούς της Βορσίππης για να επωφεληθεί από  την πείρα τους!!!! Ήταν βέβαιο ότι όταν οι δύο πλανήτες θα πλησίαζαν περαιτέρω, θα έμοιαζαν σαν να εκπέμπουν,  λόγω της εγγύτητος,  μια ασυνήθιστη λάμψη!!!!! Ένιωθε ότι δεν ήταν σε θέση να βλέπει στα ουράνια φαινόμενα σημάδια και να τα ερμηνεύει!!!! Άλλοι επιφανείς αστρονόμοι της Χώρας του μπορούσαν να υπερβαίνουν την ατέλεια της ανθρώπινης υπόστασης,  εντάσσοντάς την σε ένα κοσμικό σχέδιο με το οποίο βρισκόταν σε ισορροπία, και που οι αντιστοιχίες, οι θέσεις και οι γωνίες των πλανητών στη ζώνη του ζωδιακού,  δημιουργούσαν μια τέλεια απεικόνιση,  καθαρή και σαφή,  του ανθρωπίνου σύμπαντος και της κοσμικής του μοίρας!!!! Ο Αρταβάν δεν αδυνατούσε να διακρίνει τα σχήματα και τις μορφές τους στον ουράνιο θόλο!!!! Υπέκυπτε όμως στην σχολαστική υπερβολή της καταγραφής των μετρήσεων, που,  από το πάθος να συγκρατήσει στη μνήμη του τις σχετικές θέσεις των αστέρων από νύχτα σε νύχτα,  παρασυρόταν σε μια ματαιόδοξη ικανοποίηση για τις καταγραφές του, αδυνατώντας μετά να δει το σύνολο και τις επιρροές και αλληλεξαρτήσεις τους με τον γήινο και φθαρτό κόσμο των ανθρώπων!!!! Είχε ανάγκη λοιπόν να συμβουλεύεται έναν μεγαλύτερο αστρονόμο και συνήθως ρωτούσε τον Μελχιώρ!!!!

Προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις διαφορές στις θέσεις των άστρων από τη διαφορετική θέση παρατήρησης, ταξίδευε με το βλέμμα στραμμένο στον Ουρανό!!!! Φτάνοντας όμως στη Βορσίπη ο υπηρέτης του Μελχιώρ που είχε μείνει για να τον ενημερώσει, του είπε ότι οι σοφοί, που έβλεπαν δίνοντας άλλα νοήματα τον ίδιο ουρανό, είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους για να προσκυνήσουν τον νέο βασιλέα!!!!!
Νέος βασιλέας λοιπόν!!!! Αυτό ήταν το μήνυμα που ο Αρταβάν αναγκαζόταν να αποδεχτεί, χωρίς να μπορεί να το καταλάβει και να το δεχτεί με όλη του την καρδιά!!!! Γνωρίζοντας όμως ότι ο ίδιος δεν θα είχε ποτέ το χάρισμα της ερμηνείας, χάρηκε που θα είχε και αυτός την ευκαιρία να προσκυνήσει το νέο βασιλέα μια και οι τρεις Μάγοι δεν ήταν παρά τρεις μέρες που είχαν φύγει!!!! Να παρατηρεί τον ουρανό το γνώριζε καλά!!!! Άλλες οδηγίες δεν είχε ανάγκη και ξεκίνησε όλο προσμονή για το ταξίδι!!!! Ταξίδευε μέρα και νύχτα για να καλύψει την απόσταση που τους χώριζε!!!!

Εν τω μέσω της ερήμου συνάντησε έναν άνθρωπο, πεσμένο καταγής με τα χείλη άσπρα από τη δίψα, που καιγόταν από τον πυρετό!!!! Ο Αρταβάν τον μετέφερε με την καμήλα του σε μια όαση που είχε συναντήσει και έμεινε μαζί του μέχρι να συνέλθει όσο τον φρόντιζαν οι νομάδες που είχαν κατασκηνώσει στην όαση!!!! Εδώ δώστε τώρα την μέγιστη προσοχή…..!!!! Ο Μελχισεδέκ ( Καλό ε!;! ), γιατί αυτό ήταν το όνομα του ανθρώπου, συνήλθε μετά από δυο μέρες και συμφώνησε να τον συνοδεύσει στο υπόλοιπο του ταξιδιού γιατί ήταν φανερό από την πορεία που είχε πάρει ότι κατευθυνόταν προς τη χώρα των Ιουδαίων!!!!

Δυστυχώς ο Αρταβάν δεν πρόλαβε να προσκυνήσει το Θείο Βρέφος όπως οι άλλοι τρεις μάγοι γιατί η Αγία Οικογένεια είχε ήδη διαφύγει στην Αίγυπτο!!!! Στη Βηθλεέμ, όπως και σε όλη τη χώρα,  είχε ξεκινήσει η σφαγή των νηπίων,  που ο Αρταβάν συγκλονισμένος παρακολουθούσε χωρίς να μπορεί να αποτρέψει!!!! Προσπάθησε όμως μοιράζοντας ρουμπίνια που κρατούσε ως δώρο για τον νέο βασιλέα να δωροδοκήσει Ρωμαίους στρατιώτες και να σώσει κάποια παιδιά από βέβαιη σφαγή!!!! Λέγεται ότι μεταξύ αυτών που εσώθησαν ήταν και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος…….( βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο αλλά ποιο πολύ ως λαϊκός θρύλος )!!!!

Ενώ οι τρεις Μάγοι επέστρεψαν στην Περσία, ο Αρταβάν θεώρησε ότι έπρεπε να ακολουθήσει το Θείο Βρέφος στην Αίγυπτο και έτσι πήγε εκεί προσπαθώντας να τους εντοπίσει!!!! Αυτό δε στάθηκε δυνατόν γιατί η Αγία Οικογένεια κρυβόταν φοβούμενη τους κατασκόπους του Ηρώδη!!!! Θεράπευε όμως ασθενείς με τις γνώσεις που είχε για τις παθήσεις του ανθρωπίνου σώματος και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών, εξαγόραζε φυλακισμένους και ανακούφιζε τους φτωχούς με το θησαυρό που είχε φέρει μαζί του!!!! Έτσι πέρασαν περίπου 33 χρόνια!!!! Είχε πια γεράσει!!!! Είχε αποκτήσει μια άσπρη γενειάδα που τον έκανε φαίνεται ακόμα πιο σεβάσμιος και μονολογούσε “αν θεραπεύσετε αυτούς εμένα θεραπεύσατε, αν ελεήσατε αυτούς εμένα ελεήσατε”!!!! Προσπαθούσε έτσι να βρει ανακούφιση στο ότι είχε καθυστερήσει και δεν είχε προλάβει να δει τον Βασιλέα, μετατρέποντας έτσι την απουσία της συνάντησης σε σκοπό της ζωής του!!!! Οι φτωχοί τον θεωρούσαν Άγιο και μια ομάδα πιστών του φίλων αποφάσισαν να τον ακολουθήσει στην επιστροφή στην Ιερουσαλήμ γιατί είχε φτάσει η φήμη ακόμα και στην Αίγυπτο για ένα βασιλιά των Ιουδαίων!!!!

Όταν έφτασε μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι στα Ιεροσόλυμα γιατί δεν ήταν πια νέος, ήταν η μέρα της σταυρώσεως!!!! Ο Αρταβάν αποφάσισε να ανεβεί στο βουνό για να ρωτήσει για τον βασιλιά των Ιουδαίων!!!! Είχε ακόμα ρουμπίνια από το δώρο και ήταν βέβαιος ότι θα μπορούσε,  για άλλη μια φορά,  να εξαγοράσει τους Ρωμαίους!!!! Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε και λιποθύμησε κάτω από το σταυρό!!!! Έχοντας χάσει τις αισθήσεις του είδε εν τούτοις ένα εκτυφλωτικό φως και μια φωνή, που θεώρησε ότι ήταν η φωνή του Θεού του Πυρός που λατρεύουν στην πατρίδα του, να λέει:
<< Είσαι ο Αρταβάν και σε αγαπώ >>

‘Αρνταβ στη Μανιχαϊστικη Μέση Περσία, είναι το ουράνιο πρόσωπο που είναι το πιο φωτεινό, ο δίκαιος και ο εκλεκτός!!!! Αρνταβάν είναι αυτός που μένει πάντα αθάνατος σύμφωνα με την Περσική παράδοση!!!!

Όταν αργότερα οι μαθητές του τέλεσαν την ταφή του, είπαν μεταξύ τους ότι ο ίδιος ο εσταυρωμένος του είχε πει:

<< ό, τι εποίησας εις ένα των αδελφών μου των ελαχίστων, εις εμέ εποίησας >>!!!!

Ο Αρνταβάν, περνώντας στην αιωνιότητα, μπόρεσε επιτέλους να διαβάσει στο όνομά του το μυστικό που του έλεγαν τα άστρα!!!!

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CE%BD

http://www.iranica.com/newsite/index.isc?Article=http://iranica.com/newsite/articles/unicode/v1f6/v1f6a067.html

http://hdelboy.club.fr/beaune_1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/Magi_(1).jpg/333px-Magi_(1).jpg
http://www.fravahr.org/IMG/jpg/Marco_Polo_01.jpg

Συνεχίζω ξανά με τους τρεις Μάγους:

Οι Μάγοι λοιπόν, οι οποίοι προσκύνησαν τον Ιησού, ήταν ιερείς – σοφοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να ήταν Μήδοι, Πέρσες, Άραβες, Χαλδαίοι, Βαβυλώνιοι, Αρμένιοι, Πάρθοι, Αφγανοί ή να ανήκαν σε οποιοδήποτε άλλο αρχαίο Ανατολικό λαό!!!! Αν και στην Καινή Διαθήκη δεν αναφέρεται πουθενά η καταγωγή τους η τα ονόματά τους και ο αριθμός τους, στην Χριστιανική παράδοση τελικά επικράτησε η άποψη ότι ήταν τρείς Πέρσες και τα ονόματά τους ήταν Γάσπαρ, Μελχιώρ και Βαλτάσαρ!!!!! Προσέξτε!!!! Δεν τα αναφέρει η καινή διαθήκη!!!!Όσον αφορά στον αριθμό, πρώτος ο Ωριγένης (185 – 254 μ.Χ.) υπέθεσε ότι οι Μάγοι ήταν τρεις από τον αριθμό των δώρων, τα οποία προσέφεραν στο Μεσσία, όπως επίσης ο πάπας Λέων ο Α’ ο Μέγας (; – 461 μ.Χ.), αλλά και όλοι πατέρες και εκκλησιαστικοί συγγραφείς, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το ζήτημα αυτό!!!!

Όσον αφορά στην καταγωγή τους, μόνο ο ευαγγελιστής Ματθαίος μας λέει αόριστα, ότι ήλθαν από την Ανατολή, << μάγοι από ανατολών >>, δηλαδή από κάποια χώρα ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού….!!!! Πρώτος ασχολήθηκε με το πρόβλημα αυτό ο μάρτυς, απολογητής και φιλόσοφος Ιουστίνος (100; – 165 μ.Χ.), ο οποίος στο απολογητικό του έργο << Διάλογος προς Ιουδαίων Τρύφωνα >> υπεστήριξε, ότι οι Μάγοι ήταν Άραβες…!!!! Την άποψη αυτή υπεστήριξαν και ο Τερτυλιανός, στο << Κατά Μαρκίωνος >> αντιαιρετικό του έργο και ο Ιερώνυμος (340 – 460 μ.Χ.), ο οποίος έγραψε ότι οι Μάγοι ήταν Ναβαταίοι από την Πετραία Αραβία!!!! Ο Ωριγένης πίστευε ότι ήταν Αιγύπτιοι, όπως και ο Μέγας Αθανάσιος (295 – 373 μ.Χ.)!!!! Τελικά επικράτησε η άποψη, την οποία υπεστήριξε πρώτος ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος (337/345 μ.Χ.), ότι δηλαδή οι Μάγοι κατάγονταν από την Περσία!!!!

Ο απόστολος Ματθαίος δε διασώζει ούτε τα ονόματά τους, τα οποία για πρώτη φορά αναφέρονται από τον επιφανή Άγγλο εκκλησιαστικό συγγραφέα του 8ου αιώνα μ.Χ., Βέδα (672 – 735 μ.Χ.) και είναι Γκαθεσπά, Μελχιώρ και Βιθισαρεά…..όχι παίζουμε!!!! Εδώ θέλω να τονίσω για πρώτη φορά και να αποκαλύψω παγκοσμίως ότι τα τρία αυτά ονόματα χρησιμοποιούν οι τρεις αρχιερείς μασόνοι όπου και είναι οι κεφάλες της παγκόσμιας αυτής οργάνωσης!!!! Επίσης, την ίδια περίπου εποχή, ο ιστορικός Άγγελος της Ραβέννας τους ονομάζει: Γκεθασπώ (Γάσπαρ), Μελχιώρ και Βιθισαρεά (Βαλτάσαρ) γνωστά ονόματα αυτά ε!;! μέσα στην παρένθεση για ψάχτε τα λίγο!!!! Ο επιφανής Έλληνας αστρονόμος Κωνσταντίνος Χασάπης, στην πρωτότυπη μελέτη του << Ο αστήρ της Βηθλεέμ >> γράφει, ότι οι δύο προαναφερθέντες συγγραφείς άντλησαν τις πληροφορίες τους για τα ονόματα των Μάγων από ένα μωσαϊκό του βορείου μεσαίου τοίχου του ναού του αγίου Απολλιναρίου, του ναού της Ραβέννας (560 μ.Χ.), δημιούργημα ενός ανωνύμου Βυζαντινού αγιογράφου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είχε υπ’ όψιν του κάποια παράδοση σχετική με τους Μάγους, η οποία προϊόντος του χρόνου, επικράτησε σε ολόκληρη την Χριστιανοσύνη δια μέσου των λειτουργικών κειμένων και της αγιογραφίας!!!!

Εκτός όμως, από την ιδιότητα, τον αριθμό, την καταγωγή και τα ονόματα των Μάγων, το άστρο της Βηθλεέμ είναι εκείνο, το οποίο απασχόλησε όχι μόνο τους πατέρες της Εκκλησίας, τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς και τους συγχρόνους θεολόγους, αλλά και πολλούς επιφανείς αστρονόμους!!!! Θα ξεκινήσουμε πρώτα με την παρουσίαση των επιστημονικών ερμηνειών, οι οποίες ποικίλουν και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!!!! Οι εν λόγω ερμηνείες στη διεθνή βιβλιογραφία βασικά είναι τέσσερεις: κομήτης, καινοφανής ή υπερκαινοφανής αστέρας, διπλή ή τριπλή σύνοδος κάποιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, η σύνοδος των επτά τότε γνωστών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και κάποιες άλλες λιγότερο πιθανές!!!!

Για το άστρο που ακολούθησαν οι τρεις Μάγοι:

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ Ι. ΚΕΠΛΕΡ

<< Ο μεγάλος Γερμανός αστρονόμος Ι. Κέπλερ υπολόγισε, ότι το έτος 1604 θα ελάμβανε χώρα ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Τους πλανήτες Δία και Κρόνο θα πλησίαζε ο πλανήτης Άρης και θα σχηματιζόταν ένα πύρινο τρίγωνο. Οι υπολογισμοί του Κέπλερ ήταν σωστοί και στις 26 Σεπτεμβρίου ο Άρης ήλθε σε σύνοδο με τον Κρόνο και στις 9 Οκτωβρίου με τον Δία σχηματίζοντας ένα πάρα πολύ θεαματικό φωτεινό τρίγωνο, το οποίο ήταν ορατό στο δυτικό ορίζοντα κατά το λυκόφως και έδυε πέντε ώρες μετά από την δύση του Ήλιου. Την επομένη ημέρα, 10 Οκτωβρίου, ο Κέπλερ παρατήρησε την εμφάνιση ενός καινοφανούς αστέρα στον αστερισμό του Οφιούχου, ο οποίος ήταν τόσο φωτεινός όσο και ο πλανήτης Ζευς και ήταν κοντά στους πλανήτες Δία και Άρη. Ο αστέρας αυτός ονομάσθηκε αστέρας του Κέπλερ και σύμφωνα με τα πορίσματα της συγχρόνου αστρονομίας ήταν ένας υπερκαινοφανής και όχι καινοφανής αστέρας.

 

Η πρώτη σελίδα από την πραγματεία του Κέπλερ, με τίτλο

«Περί του νέου αστέρα στο πόδι του Οφιούχου», εκ δοθείσα στην Πράγα.

Εξ αφορμής του σπάνιου αυτού αστρονομικού φαινομένου, ο Κέπλερ συνέλαβε την ιδέα, μήπως κατά την εποχή της γέννησης του Ιησού, συνέβη μία παρόμοια με την προαναφερθείσα σύνοδος σε συνδυασμό με την εμφάνιση ενός υπερκαινοφανούς άστρου. Ο Γερμανός αστρονόμος αφού μελέτησε την υπόθεση αυτή, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το έτος 7 π.Χ. ο Ζεύς ήλθε σε σύνοδο με τον Κρόνο τρεις φορές το ίδιο έτος και το επόμενο έτος δημιουργήθηκε ένα πύρινο τρίγωνο με την προσέγγιση στους δύο προαναφερθέντες πλανήτες του Άρη. Ίσως λοιπόν, κατά τον Κέπλερ, ο Χριστός γεννήθηκε ένα ή δύο έτη μετά τη σύνοδο των πλανητών. Επειδή όμως, η τριπλή πλανητική σύνοδος ερχόταν σε αντίθεση με την αναφορά του ευαγγελιστή Ματθαίου περί άστρου, ο Κέπλερ υπέθεσε ότι εμφανίστηκε ένας καινοφανής αστέρας, όπως στις 10 Οκτωβρίου του 1604, ο οποίος τελικά, δεν είναι άλλος από το «άστρο» της Βηθλεέμ. Ουσιαστικά, η θεωρία ο Κέπλερ είναι ένας συνδυασμός πλανητικής συνόδου με καινοφανή αστέρα, ο οποίος προανήγγειλε τη γέννηση του Μεσσία. Παρ’ όλα αυτά όμως, έμενε αναπάντητο το πως ένας καινοφανής αστέρας υπέδειξε τη θέση, στην οποία ευρίσκετο ο τευχθείς Ιησούς σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση. Ο Γερμανός αστρονόμος, προκειμένου να λύσει και αυτό το πρόβλημα, υιοθέτησε μία λύση, η οποία συνδυάζει το φυσικό με το μεταφυσικό, δηλαδή υποστήριξε το 1614 στο έργο του «Για τον υπολογισμό περί της ακριβούς γέννησης του Ιησού Χριστού», ότι: «Μεγάλες (τριπλές) σύνοδοι των πλανητών, που γίνονται στα κύρια σημεία του ζωδιακού κύκλου και ιδιαίτερα στα ισημερινά σημεία του Κριού και του Ζυγού, σημαίνουν αλλαγή των πραγμάτων σε διεθνή κλίμακα. Και ένας κομητοειδής αστέρας, που εμφανίζεται κατά τον ίδιο χρόνο με την σύνοδο, προαναγγέλλει την γέννηση βασιλιά… Χάριν αυτών των Μάγων ενεφανίσθη τότε ο νέος αστέρας κατά τον ίδιο χρόνο που εφαίνετο ο Δίας και ο Κρόνος στην ίδια εποχή, δηλαδή τον Ιούνιο του 7 π.Χ., αλλά επίσης και στο αυτό τμήμα του ουρανού με τους πλανήτες. Συνεπώς τί άλλο θα μπορούσαν να συμπεράνουν οι Χαλδαίοι (Μάγοι) από τους κανόνες της αστρολογικής τους τέχνης, παρά το ότι επέκειτο κάποιο γεγονός μεγίστης σημασίας. Δεν αμφιβάλλω, ότι ο Θεός ηθέλησε να τροφοδοτήσει την καλή πίστη των Χαλδαίων… το άστρο των Μάγων δεν ήταν ένας συνηθισμένος κομήτης ή καινοφανής αστέρας, αφού εκινείτο με θαυματουργικό τρόπο στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας». Για τη θεωρία αυτή του Κέπλερ, ο Έλληνας αστρονόμος Δ. Κωτσάκης έγραψε στη μελέτη του για το άστρο της Βηθλεέμ, ότι «Αν όμως αποδεχθούμε την υπόθεση αυτή, τότε δεν υπάρχει τόπος περαιτέρω επιστημονικής διερευνήσεως και ερμηνείας… Το γεγονός ότι διατυπώνονται και άλλου είδους απόψεις και επί αιώνες τώρα μελετάται και διερευνάται το ζήτημα αυτό σοβαρώς, αποδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότης και χώρος ελευθέρας συζητήσεως. Και όπως είναι γνωστό, η έρευνα της αληθείας είναι δώρο Θεόδοτο δώρο, που πρέπει να γίνεται με διάθεση πραγματικής αναζητήσεώς της και με αντικειμενικότητα, από τον ελεύθερο άνθρωπο >>.

Πορτραίτο του Γερμανού αστρονόμου και φυσικού φιλοσόφου

Ιωάννη Κέπλερ (1571 – 1630).

<< Η άποψη αυτή του Κέπλερ έγινε αποδεκτή χωρίς τη μεταφυσική της πλευρά από αρκετούς επιστήμονες, όπως τους Λ. Ίντελερ (1826), Χ. Κρίτσινγκερ (1911), Ο. Γκέρχαρντ (1922), Λ. Λίεμπχαρτ (1954) και Τζ. και Μ. Σέϋμουρ (1978). Οι τελευταίοι υπεστήριξαν, ότι οι Μάγοι αρχικά εντυπωσιάστηκαν από την τριπλή σύνοδο των πλανητών Δία και Κρόνου το 7 π.Χ. Στη συνέχεια, επιχείρησαν το ταξίδι τους προς τη Βηθλεέμ μετά από το δεύτερο ουράνιο σημείο, αυτό της ανάλαμψης του καινοφανούς το 5 .Χ. στον αστερισμό του Αιγόκερω. Τελικά, έφθασαν στην Ιερουσαλήμ τον Απρίλιο του 4 π.Χ., όταν πλέον φαινόταν καθαρά ο καινοφανής στον αστερισμό του Αετού >>.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ Κ. ΧΑΣΑΠΗ

<< Ο Έλληνας αστρονόμος Κωνσταντίνος Χασάπης στο έργο του «Ο αστήρ της Βηθλεέμ», υποστήριξε ότι το λαμπρό «άστρο» της Βηθλεέμ προκλήθηκε όχι από διπλή ή τριπλή σύνοδο πλανητών, αλλά από μία μεγάλη σύνοδο των επτά τότε θεωρουμένων πλανητών, δηλαδή του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία, του Κρόνου, του Ήλιου και της Σελήνης. Σύμφωνα με το γεωκεντρικό αστρονομικό μοντέλο της εποχής εκείνης, οι προαναφερθέντες πλανήτες κινούντο γύρω από την ακίνητη Γη. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις των αστρολόγων της εν λόγω εποχής, όταν συνέβαιναν σύνοδοι και των επτά προαναφερθέντων πλανητών, τότε πίστευαν ότι κάτι πάρα πολύ σημαντικό θα συνέβαινε. Πράγματι, μία τέτοια σύνοδος συνέβη τον Απρίλιο του έτους 6 π.Χ. και σύμφωνα με τον Έλληνα αστρονόμο, έγινε αντιληπτή από τους Μάγους στην αρχή της, στις 23 Οκτωβρίου του έτους 9 π.Χ. Ο Κ. Χασάπης υπέθεσε ότι οι Μάγοι, πέραν των αστρονομικών τους ενδιαφερόντων, προσπαθούσαν επίσης, μέσω της παρατήρησης των ουρανίων φαινομένων, να προβλέψουν σημαντικά γεγονότα, τα οποία θα συμβούν στο μέλλον. Αυτό το πολύ σημαντικό για τους αστρολόγους φαινόμενο, της μεγάλης πλανητικής συνόδου, οδήγησε τους Μάγους στη Βηθλεέμ >>.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνίδα αστρονόμος Μ. Παπαθανασίου, υποστηρίζοντας (1975) την ως άνω ερμηνεία, περιγράφει τη θεωρία του δασκάλου της ως εξής: << Εις την Μ. Σύνοδον του έτους 6 π.Χ. ηγετικός πλανήτης ήτο ο Κρόνος, ο οποίος ανέκαθεν εθεωρείτο ως συνδεόμενος με τον χώρο της Ιουδαίας, το δε φαινόμενον έλαβε χώραν εις τον οίκον των Ιχθύων, ο οποίος επίσης συνδέεται με την Ιουδαίαν… Εκείνο το έτος, το 7 π.Χ., έλαβε χώραν και ένα από τα σπανιότερα αστρονομικά φαινόμενα, τα οποία συμβαίνουν γενικώς και ανεξαρτήτως από τας μεγάλας συνόδους: έγινε τριπλή σύνοδος των πλανητών Διός και Κρόνου… Αλλά μία σύνοδος απλή των πλανητών Διός και Κρόνου προεικόνιζε τότε την γέννησιν μεγάλου ανδρός, ιδία βασιλέως, οπότε η τριπλή σύνοδος Διός και Κρόνου θα εσήμαινε βεβαίως ότι Εκείνος, ο Οποίος θα εγενάτο, θα ήτο πράγματι Θεάνθρωπος, θα ήτο Εκείνος, εις τον οποίον Θείον στοιχείον (Κρόνος) θα είχε συνενωθεί με το ανθρώπινον (Ζευς) δια της τριπλής συνόδου… η τελευταία έξοδος του Διός εκ του οίκου του Κριού εις τας 6 Μαρτίου 5 π.Χ. εσήμαινεν ότι, όπως η συγκέντρωσις των πλανητών εξηρθρούτο τελειωτικώς επί του ουρανού, η Νέα Εποχή ερριζούτο οριστικώς επί της γης ότι ο Άρχων έρχεται εις τον κόσμον, ότι ο Μεσσίας συνελήφθη υπό της Θεοτόκου…>> και συνεχίζει κατά τον ίδιο τρόπο, την απόδειξη της εν λόγω ερμηνείας.

Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, αυτή η όντως πολύ πρωτότυπη εξήγηση του Κ. Χασάπη δεν είναι ούτε αστρονομική, όπως και ο ίδιος άλλωστε παραδέχεται, ούτε θρησκευτική, αλλά αστρολογική και βασίζεται σε υποθέσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αποκρυφιστικές!!!! Τη θεωρία αυτή απορρίπτει ο αστρονόμος Δ. Κωτσάκης λέγοντας ότι: << Γενικότερα με τας αστρολογικάς θεωρίας και απόψεις δεν ασχολείται η επιστήμη της αστρονομίας και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήση το σκεπτικόν των αστρολόγων, ούτε φυσικά να αποδεχθή και τας προϋποθέσεις εις τας οποίας ούτοι στηρίζονται >>.

Εκτός από τις προαναφερθείσες ερμηνείες για τη φύση του << άστρου >> της Βηθλεέμ, προτάθηκαν και κάποιες άλλες, τις οποίες όμως θα αναφέρουμε επιγραμματικά!!!! Αυτές είναι οι θεωρίες περί μεμονωμένου απλανούς αστέρα, του  Βασιλίσκου (Α. Τζερεμίας, 1911) ή του Κάνωπος (Κ. Ντάνιελ, 1967), περί αστρικής γένεσης, περί λαμπρού πλανήτη Κρόνου (Άιβορ Μπάλμερ-Τόμας, 1992) ή Ουρανού (Γ. Μπάνος, 1981) και περί ζωδιακού φωτός (Κ. Φ. ντε Οκέπιο, 1978), οι οποίες όμως παρουσιάζουν σοβαρά μειονεκτήματα και ως εκ τούτου είναι λιγότερο πιθανές ως ερμηνείες του υπό εξέταση φαινομένου!!!! Τέλος, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προβλήματα, τα οποία έχουν απασχολήσει τον ανθρώπινο νου, έτσι και με το << άστρο >> της Βηθλεέμ, γύρω του αναπτύχθηκε μία παραφιλολογία, η οποία θέλει το << άστρο >> της Βηθλεέμ να είναι ένα αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενο αντικείμενο, δηλαδή ένας ιπτάμενος δίσκος, μία διαβολική επινόηση (Μάρτυρες του Ιεχωβά) κ.α. και η οποία είναι ανάξια σχολιασμού….

ΤΟ << ΑΣΤΡΟ >>

Είναι κοινώς αποδεκτό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ότι η γέννηση του Μεσσία Χριστού συνοδεύτηκε από ένα ασυνήθιστο φαινόμενο!!!! Το φαινόμενο αυτό απασχόλησε θεολόγους, αστρολόγους, αστρονόμους, ιστορικούς, αρχαιολόγους, από την αρχαιότητα έως σήμερα!!!! Οι απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν για το << άστρο >> της Βηθλεέμ, θα μπορούσαν να διαιρεθούν σε τρεις κατηγορίες: σε αυτές που το θεωρούν ως ένα αστρονομικό φαινόμενο (φυσικό), σε αυτές που το θεωρούν ως ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο όμως έγινε κατόπιν Θεϊκής επέμβασης (συνδυασμός φυσικού με μεταφυσικό) και σε αυτές που το θεωρούν ως ένα πνευματικό γεγονός (μεταφυσικό)!!!!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Septuaginta, Η Παλαιά Διαθήκη κατά τους εβδομήκοντα με κριτικό υπόμνημα, Rahlfs Alfred ed., Deutsche Bibelgesellschaft Stuttgart, Germany, 1979

Novum Testamentum Graece, Το πρωτότυπο κείμενο της Κ. Διαθήκης με κριτικό υπόμνημα, Nestle – Aland eds., Deutsche Bibelgesellschaft, Stuttgart 1991

Η Αγία Γραφή, (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) σε μετάφραση από τα πρωτότυπα κείμενα, εισαγωγές, ερμηνευτικά σχόλια, πίνακες, λεξιλόγιο, εκδ. Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, Αθήνα, 1997

Η Καινή Διαθήκη, Το πρωτότυπο κείμενο με νεοελληνική μετάφραση, εκδ. Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα, 2004

Patrologia Greaca, αρχαίο Ελληνικό κείμενο με μετάφραση στην Λατινική, πανομοιότυπος ανατύπωσης της πρώτης εκδόσεως εν Παρισίοις του J. P. Migne, εκδ. ΚΕ.Π.Ε., Αθήναι, 1987 κ.εξ.

Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας, αρχαίο κείμενο με μετάφραση και σχόλια, εκδ. Ελευθερίου Μερετάκη, Θεσσαλονίκη

Ελιάντε Μ. – Κουλιάνο Ι., Λεξικό των Θρησκειών, εκδ. Χατζηνικολή, Αθήνα, 1992

Zimmerli Walter, Επίτομη θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης, εκδ. Άρτος Ζωής, Αθήνα, 1981

Θεοδοσίου Σ. – Δανέζη Μ., Το σύμπαν που αγάπησα – Εισαγωγή στην αστροφυσική, εκδ. Δίαυλος, Αθήνα, 1999

Θεοδοσίου Σ. – Δανέζη Μ., Στα ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ., εκδ. Δίαυλος, Αθήνα, 2000

Kidger Mark, The Star of Bethlehem: An Astronomer’s View, Princeton University Press, U.S.A., 1999

Kidger Mark, Astronomical Enigmas: Life on Mars, the Star of Bethlehem, and Other Milky Way Mysteries, The Johns Hopkins University Press, U.S.A., 2005

Κωτσάκη Δημητρίου, Το άστρον της βηθλεέμ και η επιστήμη, εκδ. Ζωή, Αθήναι, 1984

Λασκαράτου Μ., Το άστρον των μάγων, Αθήναι, 1977

Λεξικό βιβλικής θεολογίας, Xavier Léon-Dufur ed., εκδ. Άρτος ζωής, Αθήνα, 1980

Lohse Eduard, Επίτομη θεολογία της Καινής Διαθήκης, εκδ. Άρτος Ζωής, Αθήνα, 1993

Molnar Michael, The Star of Bethlehem: The Legacy of the Magi, Rutgers University Press, 1999

Moore Patrick, The Star of Bethlehem, Canopus Publishing, 2001

Παπαγεωργίου Χ., Το άστρο των μάγων, ένα αστρονομικό πρόβλημα και η ακριβής ημερομηνία γεννήσεως του Χριστού, Θεσσαλονίκη, 1973

Πατρώνου Γ., Η ιστορική πορεία του Ιησού, εκδ. Δόμος, Αθήνα 1991

Πλακίδου Στ., Το άστρον της Βηθλεέμ, Αθήναι, 1952

Ροβίθη Π., Το άστρο της Βηθλεέμ. Μύθος και πραγματικότητα, εκδ. Ωρόρα, Αθήνα, 1992

Χασάπη Κ., Ο αστήρ της βηθλεέμ, Αθήναι, 1970

Χρήστου Παναγιώτου, Ελληνική Πατρολογία, εκδ. Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Θεσσαλονίκη, τόμ. 5, 1985 – 1992

Όμως πριν την γέννηση του Χριστού αλλά και των Μάγων υπήρξε κάτι άλλο το οποίο δεν μπορώ να μην το αναφέρω αν θέλουμε να κάνουμε σωστή έρευνα:

Αυτή ἡ παράξενη ιστορία αρχίζει από χρόνια πολύ παλιά, χίλια τρακόσια χρόνια, πάνω-κάτω, πριν από την Γέννηση του Χριστού!!!! Τέτοιες ιστορίες πού βαστάνε χίλια χρόνια ὡς νὰ φανεί τὸ τέλος τους, μονάχα στὴν Ανατολή γίνονται!!!!
Σέ εκείνον τὸν παμπάλαιο καιρό, ζούσε στὴν Φαθουρά τῆς Μεσοποταμίας ἕνας Βαλαάμ, γιός κάποιου Βεώρ, μάγος φημισμένος. Οἱ Εβραίοι, φεύγοντας από την Αίγυπτο, με τον Μωυσή αρχηγό τους, είχανε φτάσει, ύστερα από πολλά βάσανα, στὴν Γη της Επαγγελίας, καὶ πολεμούσανε μὲ τίς διάφορες φυλές πού τους φράζανε τὸ δρόμο!!!! Μία από αυτές τίς φυλές ήτανε καὶ οι Μωαβίτες, πού κατοικούσανε στα ανατολικά νεκρής Θάλασσας, άνθρωποι πολέμιοι αφού λέγανε πώς βαστούσανε από τοὺς γείτονες Ὀμμίν!!!! Αυτοί , λοιπόν, είχανε τότες βασιλέα τον Βαλάκ!!!! Βλέποντας ὁ Βαλὰκ πώς οι Ισραηλίτες νικήσανε τοὺς Ἀμορραίους καὶ τον Ὤρ, τὸν βασιλέα του Βασάν, φοβήθηκε πώς δὲν θα τα βγάλει πέρα μὲ τοὺς Εβραίους, και έστειλε κάποιους άρχοντες στὸν Βαλαάμ, νὰ του πούνε πώς οι Ισραηλίτες φτάσανε στα σύνορά του καὶ πώς είναι πολύς στρατός, καὶ να τον παρακαλέσουνε νὰ πάει να τους καταραστεί, ώστε να νικηθούνε!!!!  Επειδή πίστευε ο Βαλὰκ πώς όποιον θα ευλογούσε ὁ Βαλαάμ, θα νικούσε, και όποιον καταριότανε θα νικιότανε!!!! Οἱ απεσταλμένοι φτάσανε τὸ βράδυ στὸ χωριό του Βαλαάμ καὶ του είπανε γιατί τοὺς έστειλε ὁ Βασιλιάς τους!!!! Και εκείνος τους είπε νὰ καταλύσουνε την νύχτα στὸ χωριό, καὶ πώς την άλλη μέρα θα τοὺς πει ὅτι του λαλήσει ὁ Θεός!!!! Καὶ τὸ πρωί, σαν σηκωθήκανε, τοὺς είπε ὁ Βαλαάμ πώς ὁ Θεός τον πρόσταξε να μήν πάει νὰ καταραστεί τοὺς Ισραηλίτες, γιατί είναι ευλογημένοι!!!! Κι οι Μωαβίτες φύγανε, καὶ γυρίσανε στὸν τόπο τους καὶ είπανε στὸν βασιλιά ὅτι τοὺς είχε πει ὁ Βαλαάμ!!!! Τότες ὁ Βαλὰκ τοὺς ξανάστειλε στὸν μάγο, παρακαλώντας τὸν νὰ πάει, καὶ τάζοντάς του μεγάλες τιμές καὶ πολλά πλούτη!!!! Μα ο Βαλαάμ αποκρίθηκε πώς δὲν θα πάει, κι άν τοῦ δώσει ὁ βασιλιάς ακόμα καὶ τὸ παλάτι του γεμάτο χρυσάφι, γιατί δὲν μπορεί νὰ παρακούσει στὸν λόγο του Θεού!!!!
Πλην φανερώθηκε ὁ Θεός την  νύχτα στὸν Βαλαάμ, καὶ του είπε νὰ πάει στὸν Βαλάκ, μα να κάνει ὅτι θα του πει αυτός!!!! Τὸ πρωί, λοιπόν, καβαλίκεψε την γαϊδάρα του, καὶ τράβηξε, μαζί μὲ τοὺς Μωαβίτες καὶ μὲ τοὺς δυο γιούς του!!!! Άλλα, κει πού περπατούσανε, ἡ γαϊδάρα ξεστράτισε από τὸν δρόμο, κι ὁ Βαλαάμ την έδερνε μὲ τὸ ραβδί πού βαστούσε, ὡς πού φτάσανε σέ ἕνα μέρος πού περνούσε ὁ δρόμος ανάμεσα στ᾿ αμπέλια, μεταξύ σέ δύο ξεροτρόχαλους (ξερολιθιές), και εκεί ἡ γαϊδάρα κόλλησε πάνω στὸν τοίχο καὶ ζούληξε τὸ ποδάρι τοῦ Βαλαάμ, και εκείνος έπιασε καὶ την χτυπούσε μὲ τὸ ραβδί. Μα ἡ γαϊδάρα δὲν σάλευε από τὸν τόπο της, αλλά κώλωνε καὶ πίσω, και ὁ γέρος την έδερνε θυμωμένος!!!! Τότες, άνοιξε ἡ γαϊδάρα τὸ στόμα της καὶ μίλησε μὲ ανθρώπινη φωνή καὶ είπε στὸν Βαλαάμ: << Τί έκανα καὶ μὲ δέρνεις!!;!! >> Κι είπε ὁ Βαλαάμ: << Μὲ περιπαίζεις άτιμο ζωντόβολο! Άν είχα μαχαίρι, θα σέ έσφαζα >>!!!! Κι είπε ἡ γαϊδάρα: << Μὲ καβαλικεύεις από τα νιάτα σου, καὶ δὲν σέ στεναχώρησα ὡς σήμερα!!!! Λοιπόν δὲν φταίω εγώ, πού δὲν πηγαίνω μπροστά >>!!!! Καὶ τότες ξεσκέπασε ὁ Θεός τα μάτια τοῦ Βαλαάμ, κι είδε έναν Άγγελο μὲ τὸ σπαθί στὸ χέρι, πού μπόδιζε την γαϊδάρα νὰ περπατήσει!!!! Κι ὁ Βαλαάμ έσκυψε καὶ τὸν προσκύνησε!!!! Καὶ του είπε ὁ Άγγελος: << Μὲ έστειλε ὁ Θεός να σέ μποδίσω!!!! Τώρα πήγαινε μαζί μὲ τοὺς άλλους!!!! Μα εγώ θα σού πω τί λόγο θα λαλήσεις >>!!!!
Φτάνοντας λοιπόν στὴν χώρα τοῦ Μωάβ, τὸν υποδέχτηκε μὲ τιμή ὁ Βαλάκ, κι ανεβήκανε μαζί σέ ἕνα βουνό Φαγιώρ. Κι είπε ὁ Βαλαάμ: << Ὅτι μού πει ὁ Κύριος, αυτό θα κάνω >>!!! Καὶ σαν είδε από μακριά τὸ στράτευμα τῶν Εβραίων, άκουσε φωνή Κυρίου πού τοῦ έλεγε: << Ευλογημένος είναι ὁ λαός μου του Ισραήλ!!!! Από τὸ σπέρμα του θα βγει ἕνας άνθρωπος πού θα βασιλέψει πάνω σέ πολλά έθνη!!!! Όποιος τὸν ευλογήσει, θα είναι ευλογημένος κι όποιος τὸν καταραστεί, θα είναι καταραμένος >>!!!! Καὶ ευλόγησε, λοιπόν, ὁ Βαλαάμ τοὺς Ισραηλίτες!!!! Και ὁ Βαλὰκ θύμωσε, μα ὁ Βαλαάμ του είπε πώς δὲν μπορεί νὰ μήν κάνει τὸ θέλημα του Θεού >>!!!! Όπως βλέπει κανένας, ὁ Βαλαάμ είναι ὁ δεύτερος, ύστερα από τὸν Ιακώβ, πού προφήτεψε πώς ὁ Χριστός θα γεννηθεί από τὸ γένος τῶν Εβραίων, κατὰ τα λόγια του Θεού πού τοῦ είπε πώς από αυτό τὸ γένος θα γεννηθεί ἕνας άρχοντας πού θα βασιλέψει πάνω στα έθνη!!!! Ἡ προφητεία του μοιάζει μὲ την προφητεία πού είπε γιὰ τὸν Χριστό ὁ πατριάρχης Ιακώβ, γιατί παρομοίασε, καὶ κείνος, τὸν Χριστό μὲ λιοντάρι, λέγοντας: << Ἀναπεσὼν ἐκοιμήθη ὡς λέων καὶ ὡς σκύμνος. Τίς ἐγείρει αὐτόν;>> Κ᾿ ἡ προφητεία τοῦ Βαλαὰμ λέγει:<< Κατακλιθεὶς ἀνεπαύσατο ὡς λέων καὶ ὡς σκύμνος. Τίς ἀναστήσει αὐτόν!;! >> (Ἀριθ. κγ´ 9)!!!!
Αυτός, λοιπόν, είναι ὁ μάντης Βαλαάμ, ὁ προπάτορας τῶν μάγων πού πήγανε από την Χαλδαία νὰ προσκυνήσουνε τον Χριστό στὸ σπήλαιο που γεννήθηκε!!!! Ὁ Βαλαὰμ είπε στους μαθητάδες του πως θα γεννηθεί από την φυλή τοῦ Ἰούδα ὁ μέγας Βασιλιάς, καὶ τοὺς προανάγγειλε νὰ κοιτάξουνε τὸν ουρανό ὡς νὰ δούνε ἕνα καινούργιο άστρο, κι άμα τὸ δούνε, νὰ τρέξουνε νὰ τὸ ακολουθήσουνε, καὶ κείνο θα τοὺς οδηγήσει στὸν τόπο πού θα γεννηθεί ὁ Χριστός!!!! Αυτόν τὸν λόγο τὸν φυλάξανε οι μαθητάδες τοῦ Βαλαὰμ καὶ τὸν μεταδώσανε στους μαθητάδες τους, καὶ περιμένανε χίλια τρακόσια χρόνια, ὡς που νὰ δούνε εκείνον τὸν εξαίσιο Αστέρα!!!! Καὶ δὲν βγήκε ψεύτικη ἡ προφητεία τοῦ γέρο Βαλαάμ, αλλά αληθινή, καὶ σαν είδανε τὸ παράξενο άστρο, σκιρτήσανε απὸ χαρά, καὶ τρέξανε νὰ προσκυνήσουνε τὸν Κύριο, πού δὲν βαρεθήκανε νὰ τὸν περιμένουν χίλια τρακόσια χρόνια, νύχτα μὲ νύχτα!!!! Ὤ!!!! Πόση υπομονή έχει ἡ πίστη!!!! Ανάμεσα στα ευωδιασμένα άνθη τῆς υμνωδίας, μὲ τα οποία στολίζει ἡ Εκκλησία μας την Γέννηση τοῦ Χριστού, είναι καὶ τούτο τὸ ωραίο τροπάρι πού είναι εμπνευσμένο απὸ την ιστορία τοῦ Βαλαάμ: << Τοῦ Μάντεως πάλαι Βαλαάμ, τῶν λόγων μυητᾶς σοφούς, ἀστεροσκόπους χαράς ἔπλησας, ἀστὴρ ἐκ τοῦ Ἰακώβ, ἀνατείλας Δέσποτα, Ἐθνῶν ἀπαρχὴν εἰσαγομένους· ἐδέξω δὲ προφανῶς, δῶρά σοι δεκτὰ προσκομίζοντας >>!!!!

Όμως όλοι ξέρουμε από την αρχαιότητα τι εστί μάγος ( άλλοι κακοί και άλλοι καλοί ) μα οι γνήσιοι μάγοι είναι οι Λέρτες όπου είχα γράψει για αυτούς, όποιος θέλει να διαβάσει για αυτούς ας πατήσει ΕΔΩ!!!!

Όμως τι ακριβώς συμβόλιζαν οι μάγοι , τι ακριβώς συμβόλιζαν με τα δώρα τους  στην φάτνη της γέννησης!;!

Η  θεολογική  παράδοση δεν τους τοποθετεί ούτε τυχαία αλλά ούτε και από ιστορική τεκμηρίωση της παρουσίας τους εκεί!!!! Τους τοποθετεί από  κάποια γνώση!!!! Αρχαία γνώση!!!! Γνώση τόσο παλαιά όσο και η παρουσία του ανθρώπου πάνω στην γη!!!! Γνώση από Λέρτες!!!! Το τρία λοιπόν είναι ένας ιερός αριθμός!!!! Το τρία  είναι η ίδια η δημιουργία!!!!  Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα  μία τελεία είναι η αρχή για να γίνει κάτι!!!! Τραβώντας όμως από την τελεία μια ευθεία  προς τα επάνω έχουμε το ύψος!!!! Κατεβάζοντας πάλι μια ευθεία διαγωνίως έχουμε το πλάτος και συγχρόνως την εμφάνιση μιας πρώτης μορφής!!!!  Έτσι λοιπόν οι μάγοι είναι τρείς  και ήρθαν με τρία δώρα!!!!

Από την  αρχαία απόκρυφη  γνώση ,  λέγετε πώς  η δημιουργία χωρίζετε σε τρείς κόσμους.!!!! Ο κόσμος του ίδιου του Δημιουργού, του Θεού, πού βρίσκετε στο υψηλότερο σημείο του ουρανού και στον οποίο δεν έχουμε πρόσβαση με την υλική μας υπόσταση αλλά μόνο νοητικά , και ο οποίος ονομάζεται  << Πρωτόκοσμος >>!!!! Ο  δεύτερος κόσμος  , ο λεγόμενος  << Δευτερόκοσμος >>, είναι  ο  μεσολαβητικός κόσμος ανάμεσα στον Δημιουργό και το δημιούργημα  πού  βρίσκεται  στον  << Τριτόκοσμο >>  Ο << Δευτερόκοσμος >>  είναι ο ψυχισμός της δημιουργίας !!!! Εκεί είναι ο χώρος όλων των σπερμάτων!!!! Εκεί βρίσκονται τα πάντα, όσα υπήρξαν , όσα υπάρχουν και όσα θα υπάρξουν στο μέλλον!!!! Είναι ο  Πλατωνικός κόσμος των ιδεών!!!! Αυτός βρίσκεται έξω από το ζωδιακό κύκλο  μέσα στον οποίο ανήκει  το ηλιακό μας σύστημα!!!!  Σε αυτόν τον κόσμο δεν έχουμε υλική πρόσβαση  παρά μόνο  με την συναισθηματική προσευχή!!!! Εντούτοις  λέγετε  ότι  υπάρχει  πρόσβαση και  η υλική  ανθρώπινη παρουσία  μόνο σε αυτούς πού έχουν  καθαρή καρδιά …….!!!!!!!

 

Κάτι ακόμα πού λέγετε για αυτόν τον κόσμο είναι πώς είναι ο κόσμος-πύλη για τον παράδεισο!!!!

Ο Τριτόκοσμος είναι ο κόσμος της υλικής πραγμάτωσης της δημιουργίας!!!! Ο κόσμος μας.

Οι τρείς μάγοι λοιπόν έφεραν στον Ιησού τρία δώρα μυστικά!!!! Τον χρυσό, το λιβάνι και την σμύρνα!!!! Σύμβολα των τριών κόσμος της δημιουργίας!!!!

Η προσωπικότητα και το δώρο του κάθε μάγου αντιπροσωπεύει τον κόσμο  πού κωδικοποιείται πίσω από την παρουσία τους……(  !!!;;;!!! )!!!!

 

Ο Μελχιώρ ήταν γέροντας με κατάλευκα μαλλιά και γένια!!!! Αυτός πρόσφερε το χρυσάφι ως δώρο στον Κύριο και συμβόλιζε τον Θεό  και το χρυσάφι τον Πρωτόκοσμο!!!!

 

Ο δεύτερος ονομαζόταν Γάσπαρ και  ήταν νέος με ροδαλό πρόσωπο και αγένειος!!!! Αυτός πρόσφερε το λιβάνι ως δώρο στον Κύριο και συμβόλιζε τον Δευτερόκοσμο  όπου όπως λέγετε  εκεί είναι ο κόσμος πού όλοι είναι νέοι υγιείς  και ωραίοι!!!! Το λιβάνι συμβολίζει το μέσων πρόσβασης με την προσευχή!!!!

 

Ο τρίτος ονομαζόταν Βαλτάσαρ,  είχε μελαχρινή επιδερμίδα και δασύτριχη γενειάδα!!!! Αυτός πρόσφερε ως δώρο στον Κύριο το μύρο!!!! Εύκολα καταλαβαίνουμε πώς συμβόλιζε το επίπεδο πού ζούμε  με την υλική μας υπόσταση , τον Τριτόκοσμο!!!! Η σμύρνα  ως μύρο είναι το δώρο πού αλείφει το σώμα  του τριτόκοσμου!!!!

 

Τώρα, υπάρχει  και η ακόμα πιο πέρα γνώση πού θα χρειαζόταν μεγάλη ανάλυση και αφορά την συμβολική παρουσία των δώρων πού με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος……χμμμμμμ!!!! Λίγο κουλό αυτό αλλά έτσι λένε!!!!

Ό χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 εκ. χ 7 εκ!!!! Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας!!!!Ό λίβανος1 και ή σμύρνα2 διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξήντα δύο περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς!!!!

Επειδή κυρίως ή πνευματική αλλά και ή υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου!!!! Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο μέρος δε αυτών εκτίθεται εις προσκύνησιν των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις!!!! Προσωπικά πιστεύω δεν είναι τα αληθινά δώρα των μάγων μα τα επινόησαν και πράγματι ως έχουν είναι αληθινά!!!!

Κλείνοντας θέλω να παραθέσω και τα εξής:

Πολλοί νομίζουν ότι η προσκύνηση των Μάγων έγινε το ίδιο βράδυ της Γέννησης, λάθος!!!! Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη νύχτα απλά έλαβαν το μήνυμα για το γεγονός!!!! Οι ετοιμασίες για το μακρύ ταξίδι χρειάζονταν καιρό!!!! Πολύ πιθανόν οι Μάγοι να είχαν αρκετούς συνοδούς με καμήλες και έφτασαν στην οικία της αγίας οικογένειας τουλάχιστον μετά από 3 μήνες!!!! Από το χωρίο Ματθ. 2,16, έχουμε την πληροφορία ότι ο Ηρώδης διέταξε τη θανάτωση των αρσενικών παιδιών από δύο χρονών και κάτω!!!! Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι η προσκύνηση των μάγων έγινε λίγους μήνες αργότερα μετά τη Γέννηση του Σωτήρα!!!!

Όταν οι φωτισμένοι σοφοί της Ανατολής έφτασαν στην οικία της αγίας οικογένειας είδαν το Θείο Βρέφος  και με πίστη και ευλάβεια προσκύνησαν!!!! Πρόσφεραν ως δώρα χρυσό, λιβάνι και σμύρνα!!!! Ο χρυσός είναι το ευγενέστατο μέταλλο, που χρησίμευε, εκτός των άλλων, προς διακόσμηση των ναών, των θυσιαστηρίων, των λατρευτικών αντικειμένων και αμφίων!!!! Το αρωματικό λιβάνι προσφερόταν μέσα σε τόπους λατρείας ως σύμβολο της προσφερόμενης προς τον Θεό ψυχής και προσευχής.!!!!Η σμύρνα ήταν το πολύτιμο είδος αρωματικής ρητίνης βαλσαμόδενδρου, που την χρησιμοποιούσαν για ν’ αρωματίζουν κεφάλια, χέρια, φορέματα, ιερούς χώρους κ.λπ.!!!!  Έτσι στα δώρα των Μάγων δόθηκαν οι εξής συμβολισμοί: ο χρυσός ως τιμή στο νέο βασιλιά του κόσμου, το λιβάνι ως Θεό και η σμύρνα σ΄ αυτόν που θα θυσιαζόταν για χάρη των ανθρώπων!!!!

Το βαθύτερο νόημα της προσφοράς των δώρων των ειδωλολατρών Μάγων στον Σωτήρα είναι ότι και ο εθνικός κόσμος, που φωτιζόταν από τις ακτίνες της αληθείας του “σπερματικού Λόγου”, προσέφερε τα δώρα του στον Χριστιανισμό!!!! Αν οι ποιμένες, που προσκύνησαν το Βρέφος της Βηθλεέμ ήσαν εκπρόσωποι της ισραηλιτικής πίστεως και της απλοϊκής ευσεβείας, οι Μάγοι εκπροσωπούν τις τάξεις των μορφωμένων του ειδωλολατρικού κόσμου, μέσα στις οποίες ήταν επίσης διάχυτη η προσδοκία του Λυτρωτού!!!!

Κατόπιν, με θεϊκή παρέμβαση  άγγελος εμφανίστηκε σε όνειρο στους μάγους και τους είπε ότι δεν έπρεπε να ξαναγυρίσουν στον Ηρώδη, επειδή το Θείο Βρέφος κινδύνευε, αλλά να φύγουν από άλλο δρόμο για την πατρίδα τους!!!!

Κάποια παράδοση του 11ου αιώνα αναφέρει για λείψανα των Τριών Μάγων, τα οποία από την Αγία Ελένη μετακομίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τον 4ο επίσης αιώνα στα Μεδιόλανα, το δε 1164 στην Κολωνία, όπου και ανοικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα ο και μετέπειτα περίλαμπρος καθεδρικός ναός της πόλεως!!!!

Η μνήμη του γεγονότος της Προσκυνήσεως των Μάγων, που στους Ορθοδόξους συνδέεται με την εορτή των Χριστουγέννων, στους Δυτικούς εορτάζεται την 6η Ιανουαρίου πανηγυρικώς και δίδει αφορμή προς ανάπτυξη λιτανειών και λαϊκών θρύλων!!!! Χαρακτηριστική επίσης είναι η προβολή τους σε Ανατολή και Δύση από την Χριστιανική Τέχνη!!!!

 Μέχρι εδώ…ίσως κάποια στιγμή να το αναλύσουμε ποιο βαθιά και όχι για το τι πήγαν και τι δώρα αφήσαν αλλά το τι πραγματικά ήταν αυτοί οι τρεις μάγοι….!!!!

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι πάντα καλά και να θυμάστε!!!!

Αν δεν πιστεύετε σε κάτι, δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!

 


14 σκέψεις στο “ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!! ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ!!!!

 1. Η ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝ ΤΟΥ ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΥ , Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΝ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΝ , ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΘΟΛΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ ΤΗΣ 25ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ , Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΕΩΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΑΝΑΤΕΛΛΟΝΤΑ ΗΛΙΟΝ .
  ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΟΣ , ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ” ΒΑΣΙΛΕΙΣ ” , Ο ΣΕΙΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΝ ΑΣΤΡΟΝ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΤΕΛΛΩΝ ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ” ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙΣ “, ΗΛΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΝΥΚΤΕΣ ” ΣΤΑΣΙΝ” ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΝ ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΟΣ .
  ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΥΓΗΝ ΤΩΝ ΗΛΙΟΥΓΕΝΝΩΝ , ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ( ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ) , ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΝ , ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ( ΟΔΗΓΕΙ) Ο ΣΕΡΙΟΣ ( ΤΟ ΑΣΤΡΟΝ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ) , ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΝΤΑ ΗΛΙΟΝ ( ΤΟΝ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΑ ΖΩΟΔΟΤΗΝ ΘΕΟΝ)…
  ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Ν ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΥΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΛΕΚΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ….
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΟΣΟΣ ( ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ)

 2. Καλημερα φιλε μου Σαμαν.Καλημερα και σε ολα τα αδελφια μας τους Λυκαωνες.
  Πολυ ομορφο αρθρο,με ειδικες πληροφοριες.Οπως παντα, μονο εσυ μπορεις να μεταφερεις
  τετοια γνωση!Σαμαν γραφεις στο σχολειο σου οτι οι ιερεις εκεινη την εποχη εδωσαν το βυζαντιο στον
  Μοαμεθ β τον πολυορκιτη,και εκεινος τους εδωσε θησαυρο για να πανε στο Αγιο Ορος???
  Φιλε μου αν αυτο επιβεβαιωθει απο σενα με αρθρο σου,τοτε ειναι πολυ σοβαρη προδοσια!
  Ευχαριστουμε για οτι γνωση μας προσφερεις αδελφε,να εισαι παντα καλα!

  1. Λυκάων!!!!

   ΧΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!

   ΝΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΟΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ!!!! ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!;! ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ!!!! ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΩΡΕΣ!!!! ΙΣΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!!!! ΑΛΛΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΞΕΚΕΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΑΠΑΔΕΣ!!!!

   ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΜΟΑΜΕΘ Β ΤΟΝ ΠΟΛΥΟΡΚΙΤΗ ΟΠΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΘΥΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΑΘΩΣ ΣΗΜΕΡΗΝΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ…ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!!!! ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΒΡΟΜΑΕΙ!!!!

   ΟΠΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ…ΜΑΡΜΑΡΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΤΛ ΚΤΛ !!!!!

   ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!

  1. teacher!!!!

   ΟΠΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΓΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΠΟΙΚΗΛΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ!!!! ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΕΣ ΕΣΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΟΝΗΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ….!!!! ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΑΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 23 ΚΑΙ 25 ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΛΕΝΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΙΒΕΡΙΟΥ….ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ….

   ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!

Αφήστε μια απάντηση